Aanmeren

Aanmeren motorboot

Aanmeren met je boot

Het aanmeren of afmeren met een boot is één van de spannendste dingen om te doen, vooral bij harde wind kan dit een zeer lastige manoeuvre zijn. Daarnaast heb je als schipper allerlei bemanningsleden aan boord die het beter denken te weten 🙂

De manier van aankomen is onder andere afhankelijk of je aan de wal, kant, box of steiger wil aanmeren. Daarnaast hangt het af van de windrichting, het type boot en de ruimte die je om je heen hebt. Onder andere de volgorde van het vastleggen van je de landvasten, de trossen en springen hangt hier van af.

Aanmeren voorbereiden

Bereid het aankomen goed voor, laat geen dingen slingeren op dek, haal zeilen naar beneden, hang de stootwillen (aan beide kanten) uit. Zorg dat iedereen die niks te doen heeft braaf rustig in de kuip zit. Vaar langzaam, maar blijf wel zorgen dat het schip bestuurbaar blijft.

Als je de keuze hebt kom dan altijd aanvaren tegen de wind of stroom in, het schip blijft dan ook bij lage grondsnelheden nog goed bestuurbaar. Je kan zelfs ten opzichte van de wal stil komen te staan terwijl je toch vaart, dit heet doodvaren.

De landvasten

Landvasten zijn een speciaal type touw waar een beetje rek in zit om golfslag en beweging van de boot op te kunnen vangen. Vaak zit aan één kant een lus die je op de boot belegt en dus niet op de wal.

Alles leren voor je Vaarbewijs 1?

  • Wil je alles leren over het gebruik landvasten, trossen en springen en stootwillen?
  • De verschillende manieren van aanleggen afhankelijk van de wind en de stroming?
  • Het recht van overpad?

Ook je Vaarbewijs 1 halen bij Vaarbewijs Filmpjes?

Hoe moet het niet?

Hier een voorbeeld van veel te snel aan komen varen in een haven. Ik had het toch iets rustiger gedaan, niks zo goedkoop als leren van fouten van anderen.

Meer lezen?

Veel gestelde vragen

Wat is een voortros?

Een voortros wordt gebruikt om een boot vast te leggen aan de kant. Een voortros loopt vanaf de voorkant van de boot naar een punt op de kade die voor de boot ligt.

Wat is een achtertros?

Een achtertros wordt gebruikt om een boot vast te leggen aan de kant. Een achtertros loopt vanaf de achterkant van de boot naar een punt op de kade die achter de boot ligt.

Wat is een voorspring?

Een voorspring wordt gebruikt om een boot vast te leggen aan de kant. Een voorspring loopt vanaf de voorkant van de boot naar een punt op de kade die in het midden van de boot ligt.

Wat is een achterspring?

Een achterspring wordt gebruikt om een boot vast te leggen aan de kant. Een achterspring loopt vanaf de achterkant van de boot naar een punt op de kade die in het midden van de boot ligt.

Wat is een landvast?

Een landvast wordt gebruikt om een boot vast te maken aan de kade. Trossen en springen zijn voorbeelden van landvasten. Op een landvast moet een beetje rek zitten.

Wat is een stootwil of fender?

Een stootwil of fender is een meestal rond of cilindervormig kussen van dik zacht plastic gevuld met lucht. Deze dient om tussen de boot en de kant (of andere schepen) te worden gehangen, ter voorkoming van beschadiging van de boot.

Hoe moet je een boot aanmeren?

Indien mogelijk moet je een boot tegen de wind of stroom in aanmeren. De eerste lijn die je uitlegt is de tros aan de kant waar de wind of stroom vandaan komt.

Hoe leg je aan aan hogerwal?

Nader de wal onder ongeveer een hoek van 45 graden en hou enige snelheid, omdat je anders van de kant afwaait. Breng dan een voorspring uit en vaar langzaam vooruit. De achterkant draait dan naar de kant. Breng dan een achtertros en voortros aan.

Hoe leg je aan aan lagerwal?

Vaar parallel van de kant en laat je de laatste paar dm naar de kant blazen. Breng de trossen aan, bij voorkeur als eerste de tros waar de wind vandaan komt.

× Vragen?