Aanmeren

Aanmeren met je motorboot of zeilboot

Het aanmeren of afmeren met een boot is één van de spannendste dingen om te doen, vooral bij harde wind kan dit een zeer lastige manoeuvre zijn. Daarnaast heb je als schipper allerlei bemanningsleden aan boord. De manier van aankomen is onder andere afhankelijk of je aan de wal, kant, box of steiger wil aanmeren. Daarnaast hangt het af van de windrichting, het type boot en de ruimte die je om je heen hebt. Onder andere de volgorde van het vastleggen van je de landvasten, de trossen en springen hangt hiervan af.

Aanmeren motorboot

Aanmeren voorbereiden

Bereid het aankomen goed voor, laat bijvoorbeeld geen dingen slingeren op dek, haal zeilen naar beneden, hang de stootwillen (aan beide kanten) uit. Zorg dat iedereen die niks te doen heeft braaf rustig in de kuip zit. Vaar langzaam, maar blijf wel zorgen dat het schip bestuurbaar blijft.

Als je de keuze hebt kom dan altijd aanvaren tegen de wind of stroom in, het schip blijft dan ook bij lage grondsnelheden nog goed bestuurbaar. Je kan zelfs ten opzichte van de wal stil komen te staan terwijl je toch vaart, dit heet doodvaren.

Aanmeren manoeuvres

Aanmeren is het aankomen aan een kade, wal of in een box om daar aan wal te gaan. Het is in de praktijk niet altijd eenduidig aan te geven wat de beste manier is om aan te meren. Er zijn zoveel variabelen, zoals het type boot, de ervaring van de schipper, de drukte op het water, de wind, stroming, beschikbare plekken, aanwezigheid boegschroef, type motor etc. Toch zijn er een aantal algemene tips.

De eerste landvast die je vastmaakt is de belangrijkste, deze zorgt ervoor dat je boot in ieder geval vast ligt en je rustig de tijd hebt om de andere landvasten vast te maken. Een goed afgemeerd schip ligt altijd met minimaal 4 lijnen vast.

Aanmeren met wind of stroom tegen

Zorg dat in eerste instantie de voorkant van het schip vast ligt, je kan dan in ieder geval niet meer wegdrijven. Dat doe je door als eerste een voortros aan te brengen, de wind of stroming zorgt er dan al voor dat het achterschip goed komt te liggen. Breng dan het achterschip verder naar de kant door een achterspring aan te brengen. Door de wind of stroming gaan de voortros en achterspring strak staan. De achtertros en voorspring kunnen dan rustig als laatste, want die doen niet zoveel. Ze zijn wel belangrijk om aan te brengen voor het geval de wind gaat draaien.

Doe de cursus als je alles wil leren over de verschillende manieren van aanmeren.

Alles leren voor je Vaarbewijs 1?

  • Wil je alles leren over het gebruik landvasten, trossen en springen en stootwillen?
  • De verschillende manieren van aanleggen afhankelijk van de wind en de stroming?
  • Het recht van overpad?

Ook je Vaarbewijs 1 halen bij Vaarbewijs Filmpjes?

Hoe moet het niet?

Hier een voorbeeld van veel te snel aan komen varen in een haven. Ik had het toch iets rustiger gedaan, niks zo goedkoop als leren van fouten van anderen.

Meer lezen?

Veel gestelde vragen

Wat is een voortros?

Een voortros wordt gebruikt om een boot vast te leggen aan de kant. Een voortros loopt vanaf de voorkant van de boot naar een punt op de kade die voor de boot ligt.

Wat is een achtertros?

Een achtertros wordt gebruikt om een boot vast te leggen aan de kant. Een achtertros loopt vanaf de achterkant van de boot naar een punt op de kade die achter de boot ligt.

Wat is een voorspring?

Een voorspring wordt gebruikt om een boot vast te leggen aan de kant. Een voorspring loopt vanaf de voorkant van de boot naar een punt op de kade die in het midden van de boot ligt.

Wat is een achterspring?

Een achterspring wordt gebruikt om een boot vast te leggen aan de kant. Een achterspring loopt vanaf de achterkant van de boot naar een punt op de kade die in het midden van de boot ligt.

Wat is het verschil tussen een tros en een spring?

Een tros en een spring zijn beide stevige touwen met aan het einde een lus. Het verschil tussen een tros en een spring zit in de manier waarop ze worden vastgemaakt. Trossen staan naar buiten, zoals een voortros en een achtertros. Springen staan naar binnen, zoals een voorspring en een achterspring .

Wat is een middenbolder?

Een middenbolder is een kikker of bolder die halverwege het schip is geplaatst. Het is ideaal wanneer je alleen of met weinig bemanning vaart. Je legt het oog van een tros om de middenbolder. Hierna leg je de lijn over een bevestigingspunt aan wal, deze sla je met een aantal slagen om de bolder van je schip. Wanneer je weinig gas vooruit geeft wordt de lijn een voorspring en komt het voorschip en het achterschip beide tegen de wal aan.

Wat is een landvast?

Een landvast wordt gebruikt om een boot vast te maken aan de kade. Trossen en springen zijn voorbeelden van landvasten. Op een landvast moet een beetje rek zitten.

Wat is een stootwil of fender?

Een stootwil of fender is een meestal rond of cilindervormig kussen van dik zacht plastic gevuld met lucht. Deze dient om tussen de boot en de kant (of andere schepen) te worden gehangen, ter voorkoming van beschadiging van de boot.

Hoe moet je een boot aanmeren?

Indien mogelijk moet je een boot tegen de wind of stroom in aanmeren. De eerste lijn die je uitlegt is de tros aan de kant waar de wind of stroom vandaan komt.

Wat is hogerwal?

Hogerwal is de kant of kade waar de wind vanaf waait. Dit wordt beschouwd als veilig omdat de wind het schip van de kant afduwt.

Hoe leg je aan aan hogerwal?

Nader de wal onder ongeveer een hoek van 45 graden en hou enige snelheid, omdat je anders van de kant afwaait. Breng dan een voorspring uit en vaar langzaam vooruit. De achterkant draait dan naar de kant. Breng dan een achtertros en voortros aan.

Wat is lagerwal?

Lagerwal is de kant of kade waar de wind naartoe waait. Dit wordt beschouwd als onveilig omdat de wind het schip naar de kant toe duwt.

Hoe leg je aan aan lagerwal?

Vaar parallel van de kant en laat je de laatste paar dm naar de kant blazen. Breng de trossen aan, bij voorkeur als eerste de tros waar de wind vandaan komt.

Hoe moet je een stootwil ophangen?

Bij het bevestigen van de lijn is het belangrijk dat de stootwil zo komt te hangen dat het ventiel aan de onderzijde zit. In het uitzonderlijke geval dat de druk te hoog wordt en het ventiel knalt eruit, gaat hij richting het water en niet omhoog. De fenderlijn maken we normaal vast met een mastworp aan de railing. Heb je de knoop eenmaal gelegd, dan kun je de stootwil makkelijk hoger of lager hangen zonder de knoop opnieuw los te maken. Als er kracht op de lijn komt, trekt de knoop zichzelf vast. Hangt de stootwil eenmaal op de juiste hoogte aan de reling, borg deze dan extra met een halve steek in het touw.

Hoe leg je een tros vast?

Een tros is een stevig touw met aan het einde een lus. Deze lus leg je om de bolder of kikker van je eigen schip, vervolgens haal je de lijn door de ring of leg je deze om de bolder/meerpaal en belegt deze weer vast aan boord. Je kunt het oog van een tros ook om de middenbolder leggen. Hierna leg je de lijn over een bevestigingspunt aan wal, deze sla je met een aantal slagen om de bolder van je schip. Wanneer je weinig gas vooruit geeft wordt de lijn een voorspring en komt het voorschip en het achterschip beide tegen de wal aan.

× Vragen?