Afvaren

Afvaren met je motorboot of zeilboot

Je moet veilig met je boot ergens kunnen wegvaren. Anders kom je natuurlijk nooit ergens. De handigste manier van wegvaren is onder andere afhankelijk van hoe je ligt, je type boot, de windrichting en de stroming. Ook bij het wegvaren is het belangrijk om alle landvasten, de trossen en springen in de juiste volgorde los te maken.

Afvaren motorschip

Afvaren voorbereiden

Bereid het vertrek goed voor, bekijk de route die je wil gaan varen en verdiep je je in de weersverwachting. Kijk goed naar andere schepen om je heen en hinder deze niet als je weg wil varen. Beter even een minuutje wachten dan de verzekeringspapieren moeten invullen.

Zorg dat je je vrij kan bewegen op het dek en dat bemanningsleden die niks hoeven te doen rustig in de kuip zitten. Maak duidelijke afspraken met de mensen die wel wat moeten doen. Laat de motor even warmdraaien en controleer of alles goed werkt. En oh ja, vergeet niet de walstroomkabel los te halen als je die gebruikt, je zal niet de eerste zijn die het vergeet.

Alle trossen los!

Zorg dat je de lijnen voor het afvaren slippend op de bolders hebt, zodat je niet last minute nog van boord moet springen om iets uit de knoop te halen.

Als je de boot met een voortros, achtertros, voorspring en achterspring hebt vastgemaakt, dan staan er vaak op twee landvasten spanning en op twee niet. Dat komt doordat de wind of stroming de boot naar één kant duwt. De lijnen waar geen spanning op staat kan je zonder problemen losmaken, die doen immers toch niks. Je kan ook kijken waar de wind vandaan komt, op de lijnen aan lijzijde staat geen spanning.

Doe de vaarbewijs 1 cursus bij Vaarbewijs Filmpjes als je alle manieren van wegvaren wil leren.

Alles leren voor je Vaarbewijs 1?

  • Wil je alles leren over de volgorde van losmaken van de trossen en springen?
  • De verschillende manieren van veilig wegvaren afhankelijk van de wind en de stroming?
  • Hoe je weg vaart van lagerwal?

Ook je Vaarbewijs 1 halen? Start nu direct!

Meer lezen?

Meest gestelde vragen

Hoe vaar je weg met je boot?

De landvasten waar geen spanning op staat maak je als eerste los. Haal de voorspring of achterspring als laatste weg. Probeer voorruit of achteruit tegen de wind of stroom in weg te varen.

Hoe vaar je weg aan lagerwal?

Wegvaren van lagerwal kan lastig zijn omdat de wind het schip naar de kant toe duwt. Er zijn verschillende manieren om van lagerwal weg te varen. Een manier is om een achterspring te laten staan en het roerblad van de kade af te draaien. Geef even gas naar voren, laat de voorkant van de boot draaien en haal de achterspring weg. Een andere manier is om het schip achteruit in de achterspring te varen zodat het voorschip van de kade weg draait. Als het voorschip voldoende van de kade weg gedraaid is, vaar je vooruit weg en haal je tijdens het wegvaren de achterspring binnen.

Hoe vaar je weg bij hogerwal?

Wegvaren van hogerwal is eenvoudiger dan wegvaren van lagerwal omdat de wind het schip van de kant afduwt. Om weg te varen van hogerwal moet je eerst bij je achterschip een extra stootwil bevestigen. Maak dan de voorspring los en de voortros. De wind doet nu zijn werk en zorgt ervoor dat de boeg van je schip van de kade wordt weggeduwd. Maak dan de andere lijnen los en zet de motor aan. Vaar dan een stukje achteruit en dan vaar je vooruit weg.

× Vragen?