Afvaren

Afvaren motorschip

Afvaren met je boot

Je moet veilig met je boot ergens kunnen wegvaren. Anders kom je natuurlijk nooit ergens. De handigste manier van wegvaren is onder andere afhankelijk van hoe je ligt, je type boot, de windrichting en de stroming. Ook bij het wegvaren is het belangrijk om alle landvasten, de trossen en springen in de juiste volgorde los te maken.

Afvaren voorbereiden

Bereid het vertrek goed voor, bekijk de route die je wil gaan varen en verdiep je je in de weersverwachting. Kijk goed naar andere schepen om je heen en hinder deze niet als je weg wil varen. Beter even een minuutje wachten dan de verzekeringspapieren moeten invullen.

Zorg dat je je vrij kan bewegen op het dek en dat bemanningsleden die die niks hoeven te doen rustig in de kuip zitten. Maak duidelijke afspraken met de mensen die wel wat moeten doen. Laat de motor even warmdraaien en controleer of alles goed werkt. En oh ja, vergeet niet de walstroomkabel los te halen als je die gebruikt, je zal niet de eerste zijn die het vergeet.

Alle trossen los!

Zorg dat je de lijnen voor het afvaren slippend op de bolders hebt, zodat je niet last minute nog van boord moet springen om iets uit de knoop te halen.

Alles leren voor je Vaarbewijs 1?

  • Wil je alles leren over de volgorde van losmaken van de trossen en springen?
  • De verschillende manieren van veilig wegvaren afhankelijk van de wind en de stroming?
  • Hoe je weg vaart van lagerwal?

Ook je Vaarbewijs 1 halen bij Vaarbewijs Filmpjes?

Meer lezen?

Meest gestelde vragen

Hoe vaar je weg met je boot?

De landvasten waar geen spanning op staat maak je als eerste los. Haal de voorspring of achterspring als laatste weg. Probeer voorruit of achteruit tegen de wind of stroom in weg te varen.

Hoe vaar je weg aan lagerwal?

Laat een achterspring staan en draai het roerblad van de kade af. Geef even gas naar voren, laat de voorkant van de boot draaien en haal de achterspring weg.

× Vragen?