Afvaren

Theorie

Oefenvragen

Ja, ik wil ook alle Vaarbewijs Filmpjes bekijken! Neem nu een abonnement via YouTube of iDeal.

Afvaren met je motorboot of zeilboot

Je moet veilig met je boot ergens kunnen wegvaren. Anders kom je natuurlijk nooit ergens. Afhankelijk van hoe je ligt, je type boot, de windrichting en de stroming, leer je verschillende manieren van wegvaren. Het is belangrijk om alle landvasten, de trossen en springen in de juiste volgorde los te maken.

Afvaren voorbereiden

Bereid het wegvaren goed voor, bekijk de route die je wil gaan varen en verdiep je je in de weersverwachting. Kijk goed naar andere schepen om je heen en hinder deze niet als je weg wil varen. Beter even een minuutje wachten dan de verzekeringspapieren moeten invullen.

Zorg dat je je vrij kan bewegen op het dek en dat bemanningsleden die die niks hoeven te doen rustig in de kuip zitten. Maak duidelijke afspraken met de mensen die wel wat moeten doen. Laat de motor even warmdraaien en controleer of alles goed werkt. Kijk hoe het zit met de wind en de stroming en hoeveel ruimte je om je heen hebt. En oh ja, vergeet niet de walstroomkabel los te halen als je die gebruikt, je zal niet de eerste zijn die het vergeet.

De landvasten, trossen en springen

Bekijk nog even de pagina over het aanmeren over de verschillen tussen de trossen en de springen. Zorg dat je de lijnen voor het afvaren slippend op de bolders hebt, zodat je niet last minute nog van boord moet springen om iets uit de knoop te halen.

Alle trossen los!

Als je de boot met een voortros, achtertros, voorspring en achterspring hebt vastgemaakt, dan staan er vaak op twee landvasten spanning en op twee niet. Dat komt doordat de wind of stroming de boot naar één kant duwt. De lijnen waar geen spanning op staat kan je zonder problemen losmaken, die doen immers toch niks. Je kan ook kijken waar de wind vandaan komt, op de lijnen aan lijzijde staat geen spanning.

afvaren met je motorboot of zeilboot
Wegvaren in een sluis – Foto: Rens Groenendijk

Volgorde losmaken landvasten

Het is belangrijk dat je je voortros, achtertros, voorspring en achterspring in de juiste volgorde losmaakt als je wil wegvaren met je zeilboot of motorboot van de kant. Je wilt voorkomen dat je wordt teruggeblazen naar de kant of de rotsen. Je kan vaak makkelijker van de kant wegkomen door de wind of de stroming tussen de boot en de wal te laten komen.

Vooruit afvaren

Als je de ruimte hebt om vooruit weg te varen en de wind (of stroming) komt van voren of van hogerwal, dan maak je eerst de achtertros en voorspring los. Hierop staat geen spanning. Laat de achterspring als laatste staan en zet de motor zachtjes achteruit met het roer naar de kant toe. De wind komt dan tussen de boot en de wal en je kan dan makkelijk voorruit wegvaren.

Achteruit afvaren

Als je de ruimte hebt om achteruit weg te varen en de wind (of stroming) komt van achteren dan haal je eerst de voortros en achterspring weg. Hierop staat geen spanning. De voorspring laat je staan en je draait het roer naar de wal toe. De wind komt dan tussen de boot en de wal en je kan dan makkelijk achteruit wegvaren. Hou bij het achteruitvaren extra rekening met het wieleffect.

Meer lezen?

Meest gestelde vragen

Hoe vaar je weg met je boot?

De landvasten waar geen spanning op staat maak je als eerste los. Haal de voorspring of achterspring als laatste weg. Probeer voorruit of achteruit tegen de wind of stroom in weg te varen.

Hoe vaar je weg aan lagerwal?

Laat een achterspring staan en draai het roerblad van de kade af. Geef even gas naar voren, laat de voorkant van de boot draaien en haal de achterspring weg.