Ankeren

Ankeren

Ankeren met je boot

Er zijn eigenlijk twee redenen om te gaan ankeren, voor de veiligheid of voor recreatie. Bij bijvoorbeeld motorpech of een onmaneuvreerbaar schip wil je voorkomen dat je naar de wal drijft. Daarnaast kan je ook een anker uitgooien als je ‘s zomers ergens lekker wil gaan zwemmen of rustig van een hapje en een drankje wil genieten.

Als het water niet te diep is kan je een anker uitgooien. Dit lijkt heel simpel (dat is het overboord gooien ook wel), maar het valt soms nog niet mee voordat een anker echt pakt en goed vast zit. In Nederland heb je vooral veengrond of zandgrond en een anker moet zich daarin echt vastgraven.

De ankerketting bestaat uit zware metalen schakels. Door deze ketting komt het anker in de goede positie te liggen en kan het zich goed ingraven.

De ankerplek

Kies bijvoorkeur een plek aan hogerwal waar je beschut ligt tegen wind en golven en waar het ongeveer tussen de 1 en 5 meter diep is. Dieper ankeren kan wel maar daar heb je een lange ankerlijn voor nodig. De lengte van de ankerlijn moet zo’n 4 à 5 keer de waterdiepte zijn. Kies een plek met voldoende afstand van andere boten en van de wal want de boot kan gaan gieren. Ook gaat de boot meedraaien als de wind gaat draaien. Hou bij (langdurig) ankeren altijd de weersverwachting in de gaten. Anker nooit in de buurt van een vaargeul.

Alles leren voor je Vaarbewijs 1?

  • Wil je alles leren over hoe je het anker moet losgooien en vastmaken?
  • Over de zwarte ankerbol?
  • Over krabben en gieren van het anker?
  • Hoe je een ankerpeiling uitvoert?
  • Hoe je een anker weer los maakt?

Ook je Vaarbewijs 1 halen bij Vaarbewijs Filmpjes?

Meer lezen?

Meest gestelde vragen

Hoe lang moet een ankerlijn zijn?

Een ankerlijn inclusief de ketting moet ongeveer vijfmaal de waterdiepte zijn.

Hoe moet je ankeren?

Zoek een plek aan hogerwal. Vaar er tegen de wind in heen, totdat het water 2 -5 meter diep is. Laat het anker vallen en de lijn vieren. Vaar achteruit totdat het anker vastzit.

Hoe moet je een anker ophalen?

Vaar rustig naar het anker toe. Haal de lijn naar binnen. Vaar desnoods over het anker heen om deze los te maken en haal het anker naar boven.

Waarom zit er een ketting aan een anker?

Een zware ketting zorgt ervoor dat het anker in de juiste positie op de grond komt. Daarnaast dient hij ook als schokbreker en zal het anker daardoor minder snel uitbreken.

Wat is een krabbend anker?

Een krabbend anker is een anker wat niet goed vast zit en over de grond sleept.

Wat is gieren?

Gieren is het heen en weer slingeren van een boot die voor anker ligt. Dit komt vooral bij harde wind voor.

Welk type anker moet ik gebruiken?

Het type anker is vooral afhankelijk van de grootte van de boot en de soort ondergrond waarop je wil gaan ankeren.

Waarom moet ik aan hogerwal ankeren?

Aan hogerwal is er minder golfslag en een kleinere kans dat het anker uitbreekt. Ook heb je meer tijd om te reageren als het anker toch los laat.

Mag ik ankeren in de vaargeul?

Nee. Ankeren in vaargeulen is verboden.

Mag ik overal ankeren?

Je mag niet ankeren op plekken waar je de scheepvaart hindert. Bijv. vaargeulen, haveningangen, engtes en bij bruggen en sluizen.

Wat zijn spudpalen?

Spudpalen zijn verticale buizen of palen aan boord van een schip die je in de grond kan laten laat zakken om een schip vast te leggen.

× Vragen?