Ankeren

Ankeren met je boot

Er zijn eigenlijk twee redenen om te gaan ankeren, voor de veiligheid of voor recreatie. Bij bijvoorbeeld motorpech of een onmanoeuvreerbaar schip wil je voorkomen dat je naar de wal drijft. Daarnaast kan je ook een anker uitgooien als je ‘s zomers ergens lekker wil gaan zwemmen of rustig van een hapje en een drankje wil genieten. Als het water niet te diep is kan je een anker uitgooien. Dit lijkt heel simpel (dat is het overboord gooien ook wel), maar het valt soms nog niet mee voordat een anker echt pakt en goed vast zit. In Nederland heb je vooral veengrond of zandgrond en een anker moet zich daarin echt vastgraven.

De ankerketting bestaat uit zware metalen schakels. Door deze ketting komt het anker in de goede positie te liggen en kan het zich goed ingraven. De ketting wordt vaak weer vastgemaakt aan een touw, dit heet een neuringlijn. Als er alleen maar ketting zou worden gebruikt dan wordt het veel te zwaar om een anker uit te gooien.

Ankeren

De ankerplek

Kies bij voorkeur een plek aan hogerwal waar je beschut ligt tegen wind en golven en waar het ongeveer tussen de 1 en 5 meter diep is. Dieper ankeren kan wel maar daar heb je een lange ankerlijn voor nodig. De lengte van de ankerlijn moet zo’n 4 à 5 keer de waterdiepte zijn. Kies een plek met voldoende afstand van andere boten en van de wal want de boot kan gaan gieren. Ook gaat de boot meedraaien als de wind gaat draaien. Hou bij (langdurig) ankeren altijd de weersverwachting in de gaten.

Ankeren in een vaargeul is verboden, vaak is dit vaarwater met laterale betonning aangegeven. Daarnaast is een vaargeul vaak uitgebaggerd, waardoor een anker in de buurt snel los kan raken.

Doe de Vaarbewijs 1 cursus bij Vaarbewijs Filmpjes als je wil leren hoe je moet ankeren en hoe je weer moet wegvaren.

Alles leren voor je Vaarbewijs 1?

  • Wil je alles leren over hoe je het anker moet losgooien en vastmaken?
  • Over de zwarte ankerbol?
  • Over krabben en gieren van het anker?
  • Hoe je een ankerpeiling uitvoert?
  • Hoe je een anker weer los maakt?

Ook je Vaarbewijs 1 halen? Start nu direct!

Meer lezen?

Meest gestelde vragen

Hoe lang moet een ankerlijn zijn?

De lengte van je ankerketting hangt af van de waterdiepte waar je wilt ankeren. Bij gebruik van een ketting heb je 3 keer de waterdiepte nodig . Bij gebruik van een touw heb je 5 keer de diepte nodig. Dus als je bijvoorbeeld wilt ankeren in water dat 4 meter diep is, heb je 12 meter ankerketting nodig of 20 meter touw.

Hoe moet je ankeren?

Zoek een plek aan hogerwal. Vaar er tegen de wind in heen, totdat het water 2 -5 meter diep is. Laat het anker vallen en de lijn vieren. Vaar achteruit totdat het anker vastzit.

Hoe moet je een anker ophalen?

Vaar rustig naar het anker toe. Haal de lijn naar binnen. Vaar desnoods over het anker heen om deze los te maken en haal het anker naar boven.

Waarom zit er een ketting aan een anker?

Een zware ketting zorgt ervoor dat het anker in de juiste positie op de grond komt. Daarnaast dient hij ook als schokbreker en zal het anker daardoor minder snel uitbreken.

Wat is het verschil tussen een ankerketting en een ankerlijn?

Een ankerketting is een ketting die je aan het anker vastmaakt. Ankerkettingen zijn sterk waardoor je meestal met een kleinere maat kunt volstaan. In plaats van een ankerketting kun je ook kiezen voor een ankerlijn; een touw dat je aan het anker vastmaakt. Een ankerlijn kan minder efficiënt zijn dan een ketting, maar in de meeste gevallen is het prima bruikbaar.

Wat is een neuringlijn?

Een neuringlijn is een touw dat is verbonden aan een anker om het lichten ervan te vergemakkelijken. Soms ligt een anker zo vast dat je door alleen aan je ankerlijn te trekken je anker niet vrij krijgt. Een neuringlijn die vanaf het anker recht naar de oppervlakte gaat is dan handig om het anker als het ware achteruit te kunnen trekken en deze zo te bevrijden.

Wat is een krabbend anker?

Een krabbend anker is een anker wat niet goed vast zit en over de grond sleept.

Wat is een ankerpeiling?

Een ankerpeiling is een manier om te controleren of je anker goed houdt. De ankerpeiling gaat als volgt: je neemt een punt dwars op het schip en kijkt na een poosje of het punt verschoven is. Zo niet, dan weet je dat het anker houdt. Is het punt wel bewogen, zul je opnieuw moeten ankeren.

Wat is gieren?

Gieren is het heen en weer slingeren van een boot die voor anker ligt. Dit komt vooral bij harde wind voor.

Welk type anker moet ik gebruiken?

Het type anker is vooral afhankelijk van de grootte van de boot en de soort ondergrond waarop je wil gaan ankeren.

Waarom moet ik aan hogerwal ankeren?

Aan hogerwal is er minder golfslag en een kleinere kans dat het anker uitbreekt. Ook heb je meer tijd om te reageren als het anker toch los laat.

Mag ik ankeren in de vaargeul?

Nee. Ankeren in vaargeulen is verboden.

Mag ik overal ankeren?

Nee, je mag niet overal ankeren. Elke gemeente bepaalt zelf waar dit is toegestaan. In Nederland mag je bijna overal voor anker gaan zolang je de scheepvaart niet hindert. Dit betekent dat je niet mag ankeren in bijvoorbeeld een vaargeul, een smalle vaarweg, een engte in een vaarwater of bij haveningangen en kruispunten. Er zijn ook borden die aangeven dat ankeren of een ligplaats innemen verboden is. Je vindt deze borden vaak bij sluizen, bruggen en knooppunten waar veel scheepvaart is.

Wat zijn spudpalen?

Spudpalen zijn verticale buizen of palen aan boord van een schip die je in de grond kan laten laat zakken om een schip vast te leggen.

Hoe kies ik het juiste anker?

Het kiezen van het juiste anker hangt af van verschillende factoren. Het vaargebied speelt een belangrijke rol: op zee heb je een groter en zwaarder anker nodig dan op binnenwateren. Ook de bodemgesteldheid is belangrijk: op slappe grond is een anker nodig met grotere vloeien/handen dan op vaste grond. Het type boot speelt ook een rol: de grootte van je boot is belangrijk bij de keuze voor een bepaald anker.

× Vragen?