Hoe hou je rekening met de stroming?
Tot nu toe was er bij de opgaven gegeven hoeveel afwijking in graden je had door de stroming. Stroming veroorzaakt echter niet alleen een afwijking in de koers, maar ook in de snelheid te je vaart. Immers als de stroom tegen zit ga je langzamer dan zonder de stroming en als je de stroom mee hebt ga je sneller.
Getijdenstroming
In Nederland heb je op zee, in Zeeland en de Waddenzee te maken met stroming veroorzaakt door getijden. Het stijgen en dalen van het water veroorzaakt ook een horizontale stroming.
Deze stroming is op ieder moment in de tijd weer net wat anders. De richting en stroming op ieder moment is te vinden in de HP33 stroomkaarten van de Hydrografische Dienst.
In de oefenopgaven en op het Vaarbewijs 2 Examen wordt de kaart van de Waddenzee gebruikt voor de berekeningen met stroming.

De koersformule
Het berekenen van de kompaskoers naar de grondkoers (of andersom) doe je nog steeds door gebruik te maken van de koersformule. Grondkoers en kompaskoers zijn de twee koersen waar je in de praktijk echt iets aan hebt. De kompaskoers kan je aflezen op je kompas en de grondkoers is de koers die je echt vaart op de kaart en die wordt aangegeven door je GPS. De afwijking tussen de grondkoers en de kompaskoers wordt veroorzaakt door de deviatie, de variatie, de drift en de stroming.
KK ± dev = MK ± var = WK ± drift = BWK ± stroom = GK
Alles leren voor je Vaarbewijs 2?
- Wil je alles leren over hoe je de koersformule gebruikt?
- Hoe je kan rekenen met vectoren?
- Hoe je omrekent van grondkoers naar behouden ware koers?
- Hoe je omrekent van behouden ware koers naar grondkoers?
Ook je Vaarbewijs 2 halen bij Vaarbewijs Filmpjes?
Meer lezen?
Veel gestelde vragen
Het getijde is de periodieke wisseling van de waterstand, en de daarmee samenhangende getijstromen.
Per dag is het twee keer ongeveer zes uur vloed en twee keer ongeveer 6 uur eb.
Eb en vloed ontstaan door door de aantrekkingskracht van de maan en in mindere mate van de zon op het water op de aarde.