De 10 beste tips om te slagen voor je Vaarbewijs

Met deze 10 beste tips ga jij ook je vaarbewijs halen! Lees ook onze artikelen om alles te leren over de verschillende soorten vaarbewijscursussen en over de kosten van een vaarbewijs en over hoe de dag van je vaarbewijsexamen bij het CBR verloopt.

Tip 1: Zelfstudie of klassikaal les?

Ben je geïnteresseerd in het behalen van je vaarbewijs 1 of 2, maar ben je al een tijdje weg uit de schoolbanken? Geen zorgen! Kies de leermethode die het beste bij je past. Het Vaarbewijs 1 examen omvat meer dan 150 pagina’s aan theorie en vereist 20 tot 40 uur studie. De studiebelasting voor Vaarbewijs 2 is vergelijkbaar. Het maakt hierbij niet zoveel uit of je de theorie klassikaal of via zelfstudie leert.

Via een opleidingsinstituut

Als je op zoek bent naar een watersportcursus in Nederland of België dan zijn er verschillende opleidingsinstituten en vaarscholen waar je terecht kunt. Houd er rekening mee dat een ééndagscursus niet voldoende om te slagen voor je vaarbewijsexamen. Je zal ook echt uren thuis moeten maken.

Als je de cursus volgt bij een lokale vaarschool of zeilschool, is het belangrijk om eerst goed informatie in te winnen over de ervaringen van anderen, het niveau van de docent en het gebruikte lesmateriaal. Als lesmateriaal wordt meestal een standaard vaarbewijsboek gebruikt, eventueel aangevuld met een eigen gemaakte presentatie.

Via zelfstudie

Weet je dat je prima zelf kan studeren of heb je een HBO+ achtergrond dan is zelfstudie een prima optie voor jou. Zorg ervoor dat je kwalitatief goed materiaal aanschaft, bijvoorbeeld de online cursus van Vaarbewijs Filmpjes. In dit artikel lees je of het halen van een vaarbewijs moeilijk is.

Als je geen zin hebt om verder te lezen en je je geheugen even wakker wil schudden, dan kan je ter ontspanning onze vaarbewijs kapitein memory game spelen.

Ook je Vaarbewijs halen? Start nu direct!

Via boeken

Toch liever leren via boeken? Het kiezen van een goed vaarbewijsboek is best lastig. Dat komt omdat sommige boeken zich puur richten op de examenstof, terwijl andere boeken een breder scala aan watersportinformatie hebben. In het laatste geval is het moeilijk om te ontdekken welke theorie je echt moet weten voor je examen en welke informatie slechts als extra achtergrondinformatie dient.

Om de juiste informatie voor het vaarbewijsexamen te vinden, is het verstandig om te investeren in minimaal twee studieboeken die de vaarbewijstheorie elk vanuit verschillende perspectieven benaderen.

Vaarbewijspasje
Vaarbewijs 1 en 2 pasje

Tip 2: Doe Vaarbewijs 1 en 2 niet tegelijk

Kan je vaarbewijs 1 en 2 tegelijk halen?

Bent je van plan zowel het vaarbewijs 1 als het vaarbewijs 2 examen af te leggen? Ons advies is om deze examens niet gelijktijdig te doen. Hoewel het technisch mogelijk is om beide examens op dezelfde dag te halen, verhoogt u uw slagingskans aanzienlijk door ze apart af te leggen, met enkele weken tussen de examendata.

Het vaarbewijs 1 examen is voornamelijk gericht op het toetsen van theoretische kennis, met een verdeling van 80% theorie en 20% rekenvaardigheden. Bij het vaarbewijs 2 examen daarentegen, ligt de nadruk meer op rekenen 80% en bestaat ongeveer 20% uit vaarbewijstheorie.

De slagingspercentages tonen aan dat het tegelijk afleggen van beide examens resulteert in een lagere kans van slagen. Dit komt door de omvangrijke hoeveelheid aan theoretische kennis die vereist is en de verwarring die kan ontstaan door de overeenkomsten in de leerstof. Bovendien vereisen de verschillende rekenvaardigheden een gefocuste voorbereiding.

Belangrijke verschillen tussen Vaarbewijs 1 en 2 zijn bijvoorbeeld het SIGNI betonningssysteem (Vaarbewijs 1) tegenover het IALA-A betonningssysteem (Vaarbewijs 2), maar ook de verschillen in navigatieregels, zoals de BPR en RPR (theorie voor Vaarbewijs 1) ten opzichte van de SRW-regels (theorie voor Vaarbewijs 2).

Om de beste kans op slagen te hebben, is het raadzaam om je volledig te concentreren op één examen tegelijk. Dit zorgt ervoor dat je de nodige tijd en aandacht kunt besteden aan de specifieke eisen en complexiteiten van elk examen.

Herhaal vaarbewijs 1 als je vaarbewijs 2 gaat doen

Ben je van plan om vaarbewijs 2 te doen, maar is het al enige tijd geleden dat je vaarbewijs 1 hebt gedaan? Dan is het aan te raden om de theorie van vaarbewijs 1 op te frissen, voordat je begint aan vaarbewijs 2. De reden hiervoor is dat vaarbewijs 1 als voorkennis wordt beschouwd voor vaarbewijs 2. Verschillende concepten van vaarbewijs 1, zoals cardinale betonning, meteorologie en voorrangsregels, worden verder uitgediept in vaarbewijs 2.

Hoewel tijdens het vaarbewijs 2-examen geen specifieke vragen over onderdelen van vaarbewijs 1 worden gesteld, is de kennis van vaarbewijs 1 belangrijk voor een goed begrip van de onderwerpen in vaarbewijs 2. Ook zijn veel voorrangregels in het SRW-gebied gelijk aan de regels in het BPR-gebied die in vaarbewijs 1 worden behandeld. Door de vaarbewijs 1 theorie te herhalen verhoog je zeker ook de kans om te slagen voor het vaarbewijs 2-examen.

Tip 3: Oefenen, oefenen, oefenen

Vaarbewijs Examen oefenvragen

Als je wil slagen voor je vaarbewijsexamen, dan moet je gewoon veel examenvragen oefenen. Oefenen helpt je niet alleen vertrouwd te raken met de vraagstelling van het vaarbewijsexamen, maar stelt je ook in staat om te identificeren welke onderdelen van de stof je al beheerst en aan welke gebieden je nog extra aandacht moet besteden.

De meeste vaarbewijsopleiders, zowel traditionele instituten als online vaarbewijs cursussen, bieden een uitgebreide set van vaak dezelfde oefenopgaven aan. Deze oefenvragen zijn grotendeels vergelijkbaar met de vragen die je op het examen kunt verwachten. Daarom is het aan te raden om actief gebruik te maken van deze oefenmogelijkheden. Uiteraard worden er op het examen ook vragen gesteld die niet al geoefend zijn, maar die goed te beantwoorden zijn als je de vaarbewijstheorie goed onder de knie hebt.

Wanneer je een fout maakt in een oefenvraag, is het belangrijk om te analyseren waarom je de fout hebt gemaakt. Ga terug naar de relevante theorie, herhaal deze en probeer de vraag opnieuw. Deze methode van actief leren vergroot niet alleen je kennis, maar verbetert ook je probleemoplossende vaardigheden, die van pas komen tijdens het officiële vaarbewijsexamen bij het CBR.

De beste vaarbewijs cursus

Oefenvragen bij Vaarbewijs Filmpjes

Vaarbewijs Filmpjes biedt honderden oefenopgaven aan om onbeperkt te oefenen voor de vaarbewijsexamens.

Bovendien krijg je bij elke vraag een uitgebreide uitleg van het juiste antwoord. Sommige oefenopgaven zijn interactief, zodat je spelenderwijs en op een leuke manier de theorie beter kunt leren.

Vraagstelling bij het CBR vaarbewijsexamen

Bij het CBR-vaarbewijsexamen krijg je te maken met diverse, vaak beschrijvende vragen. Deze kunnen extra informatie bevatten die op het eerste gezicht niet direct relevant lijkt voor het vinden van het juiste antwoord. Een typisch voorbeeld is het gebruik van botennamen in vragen over verkeerssituaties op het water. Zo kan een vraag betrekking hebben op de interactie tussen een zeilboot, zoals ‘Jantje’ vanaf stuurboord, en een naderende motorboot ‘Pietje’. De meeste vragen zijn tekstueel en soms voorzien van plaatjes. Maar het CBR introduceert ook met nieuwe vraagsoorten, waarbij er bijvoorbeeld met de muis objecten naar een juiste positie moeten worden gesleept.

Het is belangrijk om je aandacht te richten op de relevante informatie die nodig is om de vraag correct te beantwoorden. Hoewel sommige details mogelijk niet direct belangrijk lijken, kunnen ze van invloed zijn op de juiste oplossing. Neem de tijd om elke vraag zorgvuldig te lezen, de situatie te begrijpen en op basis van de geleerde kennis en logisch inzicht het juiste antwoord te selecteren.

Vaarbewijsvragen lijken soms op elkaar

Bij het voorbereiden op je vaarbewijsexamen zul je merken dat veel vragen soms op elkaar lijken. Let bijvoorbeeld op details, zoals de windrichting, linkse/rechtse schroef en stuurboord/bakboord. Het is belangrijk om te weten of de vraag betrekking heeft op het BPR (Binnenvaartpolitiereglement) of het RPR (Rijnvaartpolitiereglement), dit wordt altijd aangegeven bij de vraag. Als het niet expliciet vermeld wordt, kun je ervan uitgaan dat de vraag betrekking heeft op het BPR-gebied.

Bij de proefexamens worden de antwoorden steeds op verschillende posities getoond, dus het heeft geen zin om te onthouden dat het juiste antwoord altijd op positie “A” staat. Het is belangrijk om elke vraag zorgvuldig te lezen en te begrijpen, en deze te beantwoorden op basis van je eigen kennis en inzicht.

Tip 4: Bekende struikelblokken

Struikelblokken bij het vaarbewijsexamen

Wil je je optimaal voorbereiden op het CBR-vaarbewijsexamen? Vul dan je emailadres in en ontvang de meest voorkomende struikelblokken in een handzaam eBook. Deze vragen zijn specifiek geselecteerd door het CBR zelf, omdat het CBR weet dat veel kandidaten hier vaak fouten in maken.

Vaarbewijs Examendocument KVB-1 en KVB-2 van het CBR

Zorg er voor dat je goed voorbereid bent door het Examendocument KVB-1 of het Examendocument KVB-2 van het CBR te lezen. Hierin vind je alle onderwerpen die je moet kennen en de toetstermen die in het examen kunnen voorkomen. Op de website van Vaarbewijs Filmpjes vind je onderaan in de footer een handige sectie met verschillende handige downloads, waaronder deze examendocumenten van het CBR en ook alle vaarreglementen van de overheid. Deze vaarreglementen hoef je niet te kennen voor het vaarbewijsexamen, deze documenten zijn als input gebruikt bij het opstellen van de vaarbewijstheorie.

Berekeningsvragen bij vaarbewijs 2

Op het vaarbewijs 2 examen worden met name de navigatieberekeningen en peilingen als uitdagend en moeilijk ervaren. Het is zeer aan te raden om deze vragen goed te oefenen, voordat je het examen aflegt. Zonder deze berekeningen zelf een paar keer te hebben geoefend is het vrijwel onmogelijk om ze op het vaarbewijsexamen in één keer goed te doen.

Om te oefenen met de navigatieberekeningen heb je naast de examenwaterkaarten een Bretonse/Portland plotter en een (school)passer nodig, die je zelf moet meenemen naar de examenlokatie bij het CBR. In onze vaarbewijs 2 cursus leggen we stap voor stap uit hoe je de plotter en passer gebruikt en wordt iedere wiskundige stap eenvoudig uitgelegd. Er is geen ingewikkelde wiskunde voorkennis noodzakelijk.

Vaarwinkel.nl

Via onderstaande links kan je bij Vaarwinkel.nl de plotter, passer en waterkaarten online aanschaffen:

Veel combinaties van borden en lichten en voorrangsregels

Het kan ingewikkeld zijn om alle vaarregels te onthouden, vanwege de vele verschillende soorten voorrangsregels. Bovendien is het noodzakelijk om bijna honderd verkeersborden uit je hoofd te kennen. Daarnaast is het ingewikkeld om alle lichten en dagmerken van de verschillende soorten schepen te kunnen onderscheiden, omdat deze lichtcombinaties erg op elkaar kunnen lijken. Oefen hier dus veel mee en zorg dat je de regels echt snapt, zodat je het juiste antwoord zelf kan beredeneren.

Tip 5: Maak een mindmap of samenvatting

Maak een samenvatting van alle Vaarbewijs theorie

Wil je beter onthouden wat je leert? Maak dan tijdens het studeren een samenvatting van de stof. Door belangrijke informatie op te schrijven, kun je deze gemakkelijker onthouden. Bovendien kun je je samenvatting vlak voor je vaarbewijsexamen nog eens doornemen om de belangrijkste vaarbewijstheorie tot je te nemen en je geheugen op te frissen.

Gebruik de Mindmap van Vaarbewijs Filmpjes

Mindmaps zijn handige hulpmiddelen om alle belangrijke onderwerpen op een grafische en kleurrijke manier weer te geven. Als je op zoek bent naar een geheugensteuntje voor Vaarbewijs 1 en 2, dan kun je gebruik maken van de Mindmap van Vaarbewijs Filmpjes. Hoewel een Mindmap van anderen kan helpen, werkt het zelf maken van een Mindmap of aantekeningen het beste.

Tip 6: Neem je tijd tijdens het examen

Gebruik je uur

Als je het vaarbewijs 1 examen doet, heb je één uur de tijd om 40 vragen te beantwoorden. Bij het vaarbewijs 2 examen heb je anderhalf uur voor 27 vragen. Als je goed voorbereid bent, zul je sommige vragen binnen 2 seconden kunnen beantwoorden, waardoor je meer tijd hebt voor de moeilijkere vragen.

Het is belangrijk om rustig na te denken en het hele uur te gebruiken. Je kunt ook vragen markeren die je later nog eens wilt bekijken en eventueel wilt aanpassen voordat het examen eindigt.

Tip 7: Verschillende punten per vraag

1, 2 of 3 punten

Bij het vaarbewijs 1 examen kun je 1, 2 of 3 punten krijgen per vraag. Om te slagen, heb je minstens 56 van de 80 punten nodig (70%). Maak je geen zorgen als je een vraag niet weet, je mag een paar fouten maken. Hoe moeilijker de vraag, hoe meer punten je krijgt. De meeste rekenvragen leveren 3 punten op, dus neem de tijd voor deze vragen. Het is jammer als je stomme fouten maakt bij een vraag waarvoor je veel punten krijgt.

Bij het vaarbewijs 2 examen varieert het aantal punten van 1 tot 4. Het totaal te behalen aantal punten is 50. Je bent dus geslaagd als je 35 punten (70%) of meer hebt behaald.

Maak vooral geen fouten 😉

Ook de eenvoudige vragen zijn belangrijk om goed te beantwoorden, omdat ze ook gewoon punten waard zijn. Neem daarom altijd de tijd om zorgvuldig na te denken over het antwoord. Voorkom dat je per ongeluk een fout antwoord geeft. Vergeet niet dat uiteindelijk elke punt telt!

Borden bij een brug

Tip 8: Maak tekeningen tijdens het vaarbewijsexamen

Gebruik je potlood en papier

Voorafgaand aan het vaarbewijs 1 examen bij het CBR ontvang je een vel papier en potlood om tekeningetjes te maken bij de rekenvragen. Dit kan je helpen om de berekeningen visueel te maken en de juiste antwoorden te vinden. In onze cursus leggen we uit hoe je dit doet.

Tip 9: Gok slim

Multiple choice vragen

Het vaarbewijs 1 en vaarbewijs 2 examen bestaan uit meerdere keuzevragen met 2, 3 of 4 antwoordmogelijkheden. Bij het vaarbewijs 1 examen zijn alle vragen multiple choice, terwijl het vaarbewijs 2 examen grotendeels multiple choice is en ook een paar open rekenvragen heeft. Als je het antwoord op een vraag niet weet, kun je kijken welk antwoord zeker fout is om je kansen te vergroten. Meestal zijn er 1 of 2 antwoorden overduidelijk fout, waardoor je de keuze kunt beperken tot de overgebleven goede antwoorden. Door te gokken uit deze overgebleven antwoorden, heb je al 50% kans om de vraag goed te beantwoorden.

In sommige gevallen weet je het goede antwoord echt niet en denk je dat de vraag helemaal niet in de vaarbewijstheorie is behandeld. In die gevallen zijn vaak 3 van de 4 antwoorden fout en weet je dat, omdat die wél in de theorie zijn behandeld. Het 4de antwoord is in dat geval dan goed, omdat er geen andere keuze meer over is.

Geen strikvragen

Er zijn niet echt strikvragen, het CBR probeert je niet te “naaien”. Je hoeft dus niet te veel achter de antwoorden te zoeken of ze je er niet proberen in te luizen.

Tip 10: Doe de online vaarbewijs cursus van Vaarbewijs Filmpjes

Professionele eLearning omgeving

Vaarbewijs Filmpjes biedt een professioneel leersysteem waarmee je gemakkelijk en op elk apparaat kunt leren. Onze vaarbewijs cursus werkt op iedere computer, tablet en smartphone en je kan gewoon verder gaan met leren waar je gebleven was.

Leer alles wat je moet weten met leuke animatiefilmpjes en uitgebreide uitleg in tekst en afbeeldingen. De cursus omvat alles wat je nodig hebt.

Onze Vaarbewijs trainers staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden in de community.

Gebruikers van ChatGTP Plus kunnen gratis gebruik maken van onze slimme Vaarbewijs Trainer met artificial intelligence.

Betaal éénmalig en je hebt gewoon toegang totdat je geslaagd bent!

Twijfel je nog? Lees de reviews van onze matrozen. Heb je een vraag? Klik op de chatbutton onder in het scherm.

Doe de gratis proefcursus

Ontdek nu of Vaarbewijs Filmpjes ook voor jou is en doe onze gratis proefles over laterale betonning.

Vaarbewijs Filmpjes verzorgt de vooropleiding voor professionals in de nautische sector en we zijn partner van de Nationale Nautische Verkeersdienst Opleiding NNVO.

Tip 11: Voor de Belgen: doe je vaarbewijs cursus en vaarbewijs examen in Nederland

Kan je je vaarbewijs verkrijgen in Nederland als Belg? Jazeker! Doe je vaarbewijs cursus en vaarbewijs examen in Nederland als Belgische vaarliefhebber! Het Nederlandse vaarbewijs is namelijk geldig in België en de regels zijn vrijwel hetzelfde. Voor de Belgische binnenwateren is vaarbewijs 1 vereist, en voor de Beneden Schelde is vaarbewijs 2 nodig. Het is veel gemakkelijker en sneller om het Nederlandse vaarbewijs te behalen dan het Belgische Stuurbrevet. Bovendien is het Nederlandse vaarbewijs internationaal erkend. Bij je Vaarbewijs 1 pasje krijg je gelijk je ICC Inland Waters en bij je Vaarbewijs 2 pasje gelijk je ICC Coastal Waters, zodat je de hele wereld kunt verkennen.

Plan je examen bij een CBR in Zuid-Nederland en profiteer van deze bonustip!

Ook je Vaarbewijs halen? Start nu direct!

Meer lezen?

× Vragen?