De marifoon

Theorie

Oefenvragen

Ja, ik wil ook alle Vaarbewijs Filmpjes bekijken! Neem nu een abonnement via YouTube of iDeal.

Werking van een marifoon installatie

In dit filmpje voor je Marifoon Examen leer je wat een marifoon is en welke basisfuncties je moet kennen. Daarnaast leggen we uit wat een AIS transponder en een portofoon is. Het hoofddoel van een marifoon is het vergroten van de veiligheid van je schip, je bemanning en de schepen om je heen.

Marifoon certificaten

Er zijn verschillende soorten marifoons. Als je wereldwijd met een groot zeeschip wil gaan varen dan heb je een zeevaartmarifoon nodig en een Marcom-A of een Marcom-B certificaat. Voor varen op de Nederlandse binnenwateren voldoet een binnenvaartmarifoon. Voor het bedienen heb je het Basiscertificaat Marifonie nodig. Dit certificaat is meestal ook geldig als je in het buitenland een boot gaat huren. De 25 beste tips voor zeilen in Kroatië kan je hier lezen.

Marifoon examen locaties

Het marifoon examen kan je niet doen bij het CBR of bij de ANWB zoals vaak wordt gedacht. Er zijn slechts een paar instituten gerechtigd om het marifoon examen af te nemen.

VHF signalen

Signaaloverdracht tussen marifonen gaat met een electromagnetische trilling, net zoals met licht. Dit gaat met een snelheid van 300.000 km/s. Het signaal is verticaal gepolariseerd en de frequentieband voor marifonie loopt van 156-162 MHz. We noemen dit ook wel VHF (Very High Frequency). Deze range is verder onderverdeeld in kanalen van 25 kHz. Van de kanalen is een nadere indeling gemaakt, waarbij ieder kanaal een specifiek doel heeft.

Het bereik van een marifoonsignaal op zee is ongeveer 20 mijl. De marifoonantennes moeten een zichtverbinding hebben, op een grotere afstand komt door de kromming van de aarde de antenne niet meer boven het wateroppervlak uit.

Marifoon bediening

Als je alle functies wil leren van de marifoon die in dit filmpje wordt gebruikt dan kan je de complete handleiding hier downloaden.

marifoon antenne
Marifoon antenne

Een marifoon heeft een hoop knoppen, waarbij je een aantal functies niet mag gebruiken in Nederland. Knoppen die je moet kennen zijn o.a de squelch knop, hiermee kan je ruis onderdrukken. Een marifoon kan met hoog en laag vermogen uitzenden, het handmatig schakelen naar hoog vermogen is verboden in Nederland. Alleen in een noodsituatie op open water mag je op kanaal 16 uitzenden op hoog vermogen.

ATIS code

Andere dingen die verboden zijn in Nederland, zijn het gebruik van een scrambler, hiermee kan je gesprekken versleutelen. Dual watch, het gelijktijdig uitluisteren van 2 of meer kanalen. DSC, het versturen van tekstberichten en scanning dat is het automatisch zoeken van actieve zenders en kanalen. Door het inprogrammeren van een ATIS code worden deze dingen automatisch in de marifoon onbruikbaar gemaakt.

AIS transponder

Met het basiscertificaat mag je ook een AIS bedienen. Met een AIS kan je alle schepen die in de buurt zijn plotten op een scherm. Zo kan je zien welke schepen er in de buurt varen, dit werkt alleen als die schepen ook een AIS aan boord heeft. De AIS verstuurd allerlei gegevens zoals het type schip, de grootte, diepgang, maar ook de snelheid, vertrekhaven en aankomsthaven. Als er een AIS aan boord is moet er ook een marifoon aan boord zijn.

Als je alle functies wil leren van de AIS die in dit filmpje wordt gebruikt dan kan je de complete handleiding hier downloaden.

Portofoon

Met je marifoon diploma mag je ook een portofoon bedienen, dit is een draagbare marifoon. Deze mag je alleen gebruiken als er ook een vaste marifoon aan boord is. Door de kleinere antenne is het bereik van een portofoon kleiner dan bij een vaste marifoon, waarbij de antenne hoog op het schip zit.

Plaatsing antenne

De marifoonantenne moet verticaal worden geplaatst en is ongeveer 1 meter lang. Hij moet uit de buurt worden geplaatst van andere grote metalen voorwerpen en ook uit de buurt van een AIS antenne

Download Handboek Marifonie

Marifoon Mindmap

Als steuntje voor je marifoon examen kan je onze Mindmap gebruiken.

Meer lezen?

Veel gestelde vragen

Wat is een marifoon?

Marifoon staat voor maritieme telefoon. Schepen kunnen onderling communiceren door middel van een marifoon.

Kan ik Marifoon Examen doen bij het CBR?

Nee. Je Marifoon Certificaat kan je alleen halen bij door het Agentschap Telecom aangewezen instanties.

Wat is een portofoon?

Een portofoon is een draagbare marifoon, die ook via VHF signalen kan communiceren.

Wat betekent ATIS code?

ATIS staat voor Automatic Transmitter Identification System. Deze moet verplicht in je marifoon staan geregistreerd.

Wat is een AIS transponder?

Met een AIS kan je alle schepen die in de buurt zijn plotten op een scherm.

Mag ik met een Marifoon Certificaat een AIS bedienen?

Ja dat mag.