FAQ

Veelgestelde vragen over het Vaarbewijs

Hier alle antwoorden op de meest gestelde vragen over het Vaarbewijs.

Wanneer heb ik een Vaarbewijs nodig?

Deze heb je nodig als je een boot wil besturen met een lengte tussen de 15 en 25 meter. Of als je boot sneller kán dan 20 km/h. Lees hier meer over wanneer je een Vaarbewijs nodig hebt.

Waar mag ik varen met Vaarbewijs 1?

Met Klein Vaarbewijs 1 (KVB-1) mag je varen op de kleine binnenwateren. Dit zijn alle kanalen, rivieren en kleine meren in Nederland, met uitzondering van het IJsselmeer, IJmeer, Markermeer, Oosterschelde, Westerschelde, Eems en Dollard en de Waddenzee.

Waar mag ik varen met Vaarbewijs 2?

Met Klein Vaarbewijs 2 (KVB-2) mag je overal in Nederland varen. Dit zijn alle kanalen, rivieren en kleine meren in Nederland en dus ook op het IJsselmeer, IJmeer, Markermeer, Oosterschelde, Westerschelde, Eems en Dollard en de Waddenzee.

Heb ik een Vaarbewijs nodig voor een jetski?

Jazeker, een waterscooter en jetski en kunnen sneller dan 20 km/h door het water en zijn dus Vaarbewijsplichtig.

Heb ik een Vaarbewijs nodig voor een sloepje?

Voor een sloepje heb je alleen een Vaarbewijs nodig als deze sneller kan varen dan 20 km/h of als de sloep groter is dan 15 meter.

Heb ik een Vaarbewijs nodig voor een zeilboot?

Voor een zeilboot heb je een Vaarbewijs nodig als de zeilboot groter dan 15 meter is.

Heb ik een Vaarbewijs nodig voor een motorboot?

Voor een motorboot heb je een Vaarbewijs nodig als de motorboot groter is dan 15 meter of sneller kan dan 20 km/h.

Wat is de maximale grootte van de boot met een Klein Vaarbewijs?

De maximale grote van de boot die je met een Klein Vaarbewijs mag besturen is 25 meter.

Heb ik een Vaarbewijs nodig in een opblaasbaar bootje met een kleine buitenboordmotor?

Dat hangt er van af. Het criterium is of je sneller dan 20 km/h met je bootje kan varen. Dit kan al snel met een motortje van 6pk of meer. Probeer het dus uit bij jouw bootje, kan je sneller dan ben je Vaarbewijsplichtig.

Welk vaarbewijs heb ik nodig op de Waddenzee?

Als je gaat varen op de Waddenzee (maar ook op de Ooster- en Westerschelde, Eems/Dollard, Markermeer of IJmeer dan heb je Vaarbewijs 2 nodig.

Welk vaarbewijs heb ik nodig op het IJsselmeer?

Als je gaat varen op de IJsselmeer (maar ook op de Ooster- en Westerschelde, Eems/Dollard of de Waddenzee dan heb je Vaarbewijs 2 nodig.

Welk vaarbewijs heb ik nodig op de Noordzee?

Voor varen op de Noordzee heb je geen vaarbewijs nodig. Denk eraan dat je met een vaarbewijsplichtige boot wel een vaarbewijs nodig hebt als je vanaf de Noordzee een haven invaart.

Vanaf welke leeftijd mag ik een boot besturen?

Afhankelijk van het type boot geldt er een minimum leeftijd om een boot te mogen besturen. Uiteraard moet je een vaarbewijs hebben voor vaarbewijsplichtige boten.
– Alle leeftijden: Bootjes zonder motor die kleiner zijn dan 7 meter.
– 12+ jaar: Bootjes met motor die maximaal 13 km/h kunnen en die kleiner zijn dan 7 meter.
– 16+ jaar: Alle boten behalve boten die sneller kunnen dan 20 km/h.
– 18+ jaar: Alle boten

Bestaat het Vaarbewijs examen alleen uit theorie?

Ja, in Nederland bestaat het Vaarwijs 1 en Vaarbewijs 2 examen alleen uit (meerkeuze-)vragen. Er wordt wel gesproken om ook een praktijkexamen te gaan toevoegen.

Is er ook een praktijk examen voor het Vaarbewijs?

Nee, nog niet. Er is alleen een theorie examen. De verwachting is wel dat er in de komende jaren wordt besloten om net zoals voor je autorijbewijs het vaarbewijs examen te laten bestaan uit een theorie en praktijkgedeelte.

Is het halen van je Vaarbewijs moeilijk?

Qua moeilijkheid kan je Vaarbewijs 1 vergelijken me het theorie examen voor de auto. Het is vrij veel stof die je moet kunnen onthouden. Maar voor de meeste mensen is het goed te doen, het is gewoon goed leren, er zitten geen gemene strikvragen in het examen. Als je moeite hebt met lezen, dyslectisch bent of bijvoorbeeld last van faalangst, dan kan je een begeleid examen extra tijd aanvragen. Dit examen is overigens niet makkelijker. Tips voor het halen van je vaarbewijs 1 lees je in dit artikel.

Vaarbewijs 2 is minder theorie, maar wel wat meer wiskunde en rekenen. Als je op de middelbare school wiskunde hebt gehad, dan is dat voldoende om de theorie te begrijpen.

Wat is de studiebelasting voor het halen van je Vaarbewijs?

De studiebelasting is tussen de 20-40 uur, voor zowel Vaarbewijs 1 als Vaarbewijs 2. Dus ook als je een dagcursus doet moet je rekening houden met een aantal uren zelfstudie. Lees hier meer over de kosten voor je Vaarbewijs.

Wat is de slaagkans voor het Vaarbewijs Examen?

De slaagkans van de examens is hoger dan 90%. Uiteraard wel als je je goed hebt voorbereid.

Kan ik gelijktijdig examen doen voor Vaarbewijs 1 en 2?

Je kan bij het CBR examen aanvragen voor beide examens tegelijk, ze worden dan op dezelfde dag afgenomen. Tenzij je heel makkelijk kan leren, wordt dit wel afgeraden. Je moet dan heel erg veel stof in één keer onthouden en de slaagkans is aanzienlijk kleiner.

Waar kan ik mijn Vaarbewijs Examen doen?

Examen moest je vroeger doen bij het VAMEX, maar sinds 2020 bij het CBR, meer informatie over het Vaarbewijs 1 Examen kan je in dit artikel lezen. Je moet naar een CBR locatie toe, het Vaarbewijs 1 examen duurt een uur en bestaat uit 40 multiple choice vragen

Wat kost het halen van een Vaarbewijs?

De kosten van het examen zijn rond de €45,- Meer informatie over de Vaarbewijs kosten en opleidingsmogelijkheden vind je in dit artikel. Het vaarbewijs is een pasje vergelijkbaar met een rijbewijs, je hoeft je vaarbewijs echter nooit te verlengen, het blijft je hele leven geldig. Het aanvragen van een pasje en een gezondheidsverklaring kost rond de €10,-

Hoe ver van de voren moet ik mijn Vaarbewijs examen aanvragen?

Hou er rekening mee dat je je examen 3 a 4 weken van te voren aanvraagt. In sommige periode’s kan de wachttijd langer oplopen. Als je dichtstbijzijnde CBR locatie vol zit, kan je ook een locatie proberen die iets verder weg zit. Aanvragen van je examen kan bij het CBR.

Is het Nederlandse Vaarbewijs ook in het buitenland geldig?

Ja, in de meeste buitenlandse landen wel. Vaarbewijs 1 is ook gelijk je ICC Inland Waters en Vaarbewijs 2 is gelijk je ICC Coastal Waters. Informeer altijd goed in het land waar je wil gaan varen wat de regels en vereisten daar zijn. Tips voor zeilen in Kroatië lees je in dit artikel.

Welk Vaarbewijs heb ik nodig in Kroatië?

In Kroatië heb je Vaarbewijs 1 en 2 nodig voor alle boten die groter zijn dan 3 meter. Tips voor zeilen in Kroatië lees je in dit artikel.

Geslaagd voor je theorie examen en wat nu?

Na je examen krijg je gelijk uitslag of je bent geslaagd. Als je bent geslaagd bent voor je Vaarbewijs theorie dan moet je een gezondheidsverklaring invullen en kan je je pasje aanvragen bij het CBR. Dit fysieke pasje wordt dan na enkele dagen opgestuurd.

Hoelang is het Vaarbewijs geldig?

Het Vaarbewijs is levenslang geldig en hoeft nooit te worden verlengd. Er kunnen wel medische redenen zijn waarom een Vaarbewijs beperkt geldig is. Je moet deze dan af en toe verlengen bij het CBR.

Wat zijn de beste Vaarbewijs tips om te slagen voor je examen?

Over de beste tips om te slagen voor je Vaarbewijs Examen hebben we een apart artikel geschreven.

Kan ik een boot huren zonder Vaarbewijs?

Ja dat kan. Maar alleen boten die kleiner zijn dan 15 meter en niet sneller kunnen varen dan 20 km/h. Lees ook het artikel over een boot huren zonder Vaarbewijs.

Mag ik alcohol drinken tijdens het varen?

De regels voor drinken zijn op het water hetzelfde als op de weg. Als je onder invloed bent van alcohol mag je niet met een boot varen. Het alcoholgehalte van uw bloed mag niet hoger zijn dan 0,5 promille. Dit geldt zowel voor de pleziervaart als voor de beroepsvaart.

Kan je je Vaarbewijs kwijtraken?

Je kan je Vaarbewijs kwijtraken, bijvoorbeeld als je teveel gedronken hebt of te hard vaart. Het algemeen in Nederland geldende vaarmaximum is 20 km/h. In sommige gebieden, mag je sneller varen, maar dat staat dan apart aangegeven.

Meer lezen?