Geluidsseinen

Welke geluidsseinen kan een boot geven?

Boten kunnen diverse geluidsseinen geven om andere schepen in de buurt te laten weten wat ze gaan doen. Een sein bestaat uit een serie van korte en lange stoten. Kleine schepen mogen voor het geven van geluidsseinen gebruik maken van een (blaas)toeter.

Geluidsseinen scheepvaart

Het geluidssein

Tegenwoordig gebruiken grote boten de marifoon om te laten weten hoe ze gaan manoeuvreren. Maar bij gevaar voor aanvaringen moeten grote boten en mogen kleine boten nog steeds met geluidsseinen aangeven wat ze gaan doen. Een geluidssein is veel sneller te geven dan het zoeken van een verbinding via de marifoon. Er zijn diverse geluidsseinen, waarmee schepen met elkaar kunnen communiceren.

Dit doen ze door een combinatie van korte en lange stoten te geven:

  • Een zeer korte stoot duurt ongeveer 0,25 sec.
  • Een korte stoot duurt 1 sec.
  • Een lange stoot duurt 4 sec.

Grote schepen moeten synchroon tegelijk met het geven van een geluidssein een helder geel rondomschijnend licht tonen, dit heet een fluitlicht.

Kleine schepen

Kleine schepen mogen niet alle seinen geven die grote schepen wel mogen geven. De seinen die een klein schip moet geven (als het nodig is natuurlijk) zijn het:

  • Attentiesein.
  • Noodsein.
  • ‘Ik kan niet manoeuvreren’-sein.

Doe de Vaarbewijs 1 cursus bij Vaarbewijs Filmpjes als je alle geluidsseinen echt wil horen en oefenen.

Alles leren voor je Vaarbewijs 1?

  • Wil je weten welke seinen een klein schip optioneel mag geven?
  • En welke soorten geluidsseinen er allemaal zijn?
  • Wat zou het ‘blijf weg’ sein betekenen?

Ook je Vaarbewijs 1 halen? Start nu direct!

Meer lezen?

Veel gestelde vragen

Waarom toetert een boot?

Schepen gebruiken geluidsseinen om aan te geven welke manoeuvre te gaan uitvoeren.

Waarom geven boten geluidsseinen en gebruiken ze geen marifoon?

Het geven van een geluidssein is veel sneller dan het gebruik van een marifoon. Vooral bij gevaar voor aanvaringen is het geven van een geluidssein handiger.

Wat is een fluitlicht?

Een fluitlicht is een oranje/geel rondom schijnend licht, dat tegelijk met het klinken van de scheepshoorn moet branden, zodat omliggende schepen kunnen zien welk schip toetert.

Welke geluidsseinen moet een klein schip kunnen geven?

De seinen die een klein schip moet geven zijn het attentiesein, het noodsein en het ‘ik kan niet manoeuvreren’-sein.

Moet een klein schip een toeter aan boord hebben?

Ja dit is verplicht, een aantal seinen moeten verplicht gegeven worden ook als klein schip. Een simpele toeter om op te blazen voldoet.

Wat is het ‘blijf weg’ sein?

Als er op het vaarwater brand- of explosiegevaar dreigt dan wordt het “blijf weg” sein gegeven. Het sein bestaat uit een korte stoot gevolgd door een lange stoot, minstens 15 minuten herhaald. 

Wat zijn de regels voor geluidsseinen?

In de scheepvaart worden vele geluidsseinen gebruikt. Elk geluidssein heeft zijn eigen betekenis. Zo is er bijvoorbeeld een blijf-weg sein, zijn er seinen bij ontmoeting en seinen bij voorbijlopen. Een korte stoot duurt ongeveer 1 seconde en een lange stoot duurt ongeveer 4 tot 6 seconden. Een schip mag slechts van de geluidsinstallatie dan wel van de scheepstoeter of de hoorn gebruik maken voor het geven van de geluidsseinen welke in het Binnenvaartpolitiereglement worden vermeld en deze geluidsseinen niet geven onder andere omstandigheden dan die welke in dit reglement zijn voorzien.

Hoe kan ik de geluidsseinen van een schip herkennen?

De geluidsseinen van een schip kunnen worden herkend door de lengte en frequentie van de stoten. Een korte stoot duurt ongeveer 1 seconde en een lange stoot duurt ongeveer 4 tot 6 seconden. Hieronder staan enkele voorbeelden van geluidsseinen die een schip kan geven: Attentiesein: één keer een lange stoot. Noodsein: drie keer een lange stoot. Gevaar voor aanvaring: een reeks zeer korte stoten. Stuurboord: één keer een korte stoot. Bakboord: twee keer een korte stoot.

× Vragen?