Geluidsseinen

Theorie

Oefenvragen

Ja, ik wil ook alle Vaarbewijs Filmpjes bekijken! Neem nu een abonnement via YouTube of iDeal.

Welke geluidsseinen kan een boot geven?

Boten kunnen diverse geluidsseinen geven om andere schepen in de buurt te laten weten wat ze gaan doen. Een sein bestaat uit een serie van korte en lange stoten. Kleine schepen mogen voor het geven van geluidsseinen gebruik maken van een toeter.

Het geluidssein

Tegenwoordig gebruiken grote boten de marifoon om te laten weten hoe ze gaan manoeuvreren. Maar bij gevaar voor aanvaringen moeten grote boten en mogen kleine boten nog steeds met geluidsseinen aangeven wat ze gaan doen. Een geluidssein is veel sneller te geven dan het zoeken van een verbinding via de marifoon. Er zijn diverse geluidsseinen, waarmee schepen met elkaar kunnen communiceren.

Dit doen ze door een combinatie van korte en lange stoten te geven. Een zeer korte stoot duurt ongeveer 0,25 sec, een korte stoot duurt 1 seconde en een lange stoot 4 seconden. Grote schepen moeten tegelijk met het geven van een geluidssein een helder geel rondom schijnend licht tonen, dit heet een fluitlicht. Meer informatie over maritieme noodsignalen is hier te vinden.

Kleine schepen

geluidsseinen scheepvaart

Kleine schepen mogen niet alle seinen geven die grote schepen wel mogen geven. De seinen die een klein schip moet geven (als het nodig is natuurlijk) zijn het attentiesein, het noodsein en het ‘ik kan niet manoeuvreren’-sein. Optioneel mogen kleine schepen de volgende seinen geven: ik ga bakboord, stuurboord, achteruit, hulp nodig, verzoek bediening brug/sluis en er dreigt gevaar voor een aanvaring.

Soorten geluidsseinen

Geluidsseinen zijn onder te verdelen in een aantal groepen. Kleine schepen mogen de seinen uit de groepen B, C, D en E niet geven. Kleine schepen mogen voor het geven van geluidsseinen een scheepstoeter gebruiken. Er zijn korte (*) en lange (-) stoten.

A – Algemene seinen

Deze seinen geven algemene manoeuvres aan, zoals ‘ik ga bakboord uit’ (**), ‘ik ga stuurboord uit’ (*), ik sla achteruit’ (***) en de noodseinen (—-).

B – Seinen bij naderen op tegengestelde koersen

Met deze seinen geef je aan of je via bakboord (*) of stuurboord (**) wil gaan passeren.

C – Seinen bij het oplopen

Met deze seinen geef je aan op je via bakboord (–**) of stuurboord (–*) wil gaan inhalen.

D – Seinen bij het keren

Met deze seinen geef je aan of je via bakboord (-**) of stuurboord (-*) wil gaan keren.

E – Seinen bij het in- en uitvaren van havens en nevenwaters

Met deze seinen geef je aan of je via bakboord (—**) of stuurboord (—*) wil gaan varen of bijvoorbeeld een hoofdvaarwater wil gaan oversteken (—).

G – Seinen bij slecht zicht

Hiermee maak je de scheepvaart om je heen duidelijk waar je bent (-)

Het ‘Blijf-weg’ sein

Als er op het vaarwater brand- of explosiegevaar dreigt dan wordt het “blijf weg” sein gegeven. Het sein bestaat uit een korte stoot gevolgd door een lange stoot, minstens 15 minuten herhaald. 

Meer lezen?

Veel gestelde vragen

Waarom toetert een boot?

Schepen gebruiken geluidsseinen om aan te geven welke manoeuvre te gaan uitvoeren.

Waarom geven boten geluidsseinen en gebruiken ze geen marifoon?

Het geven van een geluidssein is veel sneller dan het gebruik van een marifoon. Vooral bij gevaar voor aanvaringen is het geven van een geluidssein handiger.

Wat is een fluitlicht?

Een fluitlicht is een oranje/geel rondom schijnend licht, dat tegelijk met het klinken van de scheepshoorn moet branden, zodat omliggende schepen kunnen zien welk schip toetert.

Welke geluidsseinen moet een klein schip kunnen geven?

De seinen die een klein schip moet geven zijn het attentiesein, het noodsein en het ‘ik kan niet manoeuvreren’-sein.

Moet een klein schip een toeter aan boord hebben?

Ja dit is verplicht, een aantal seinen moeten verplicht gegeven worden ook als klein schip. Een simpele toeter om op te blazen voldoet.

Wat is het ‘blijf weg’ sein?

Als er op het vaarwater brand- of explosiegevaar dreigt dan wordt het “blijf weg” sein gegeven. Het sein bestaat uit een korte stoot gevolgd door een lange stoot, minstens 15 minuten herhaald.