Marifoon communicatie

Theorie

Oefenvragen

Ja, ik wil ook alle Vaarbewijs Filmpjes bekijken! Neem nu een abonnement via YouTube of iDeal.

Hoe communiceer je met een marifoon?

Dit filmpje gaat over de gespreksprocedure tijdens marifoon communicatie, hier zijn internationaal afspraken over gemaakt. Daarnaast wordt het internationale Navo alfabet behandeld. Dit alfabet moet je kennen voor je Marifoon Examen.

UTC tijd

Omdat de tijd overal ter wereld weer anders is, wordt er in de nautische communicatie een universele tijd gebruikt, de UTC. dit staat voor Universal Time Coordinated. De vorm is dd24hhmmz, in het filmpje wordt uitgelegd wat dit betekent.

Internationaal alfabet

Als je in de marifonie dingen moet spellen, bijvoorbeeld de roepnaam, dan maak je gebruik van het internationale alfabet. Zo staat de A voor Alfa, de B voor Bravo, en de C voor Charlie. Het internationale alfabet moet je kennen voor je marifoon examen.

Marifoon gespreksprocedure

Een marifoongesprek is als volgt opgebouwd:

  1. Wie roep je aan?
  2. Wie ben je?
  3. Waar ben je?
  4. Wat is je bericht?
  5. Over/Uit

Er is wel enige vrijheid in hoe je een marifoongesprek voert. Belangrijk is dat het duidelijk is wat je bedoelt. Het is belangrijk om ook in noodsituaties rustig en duidelijk te praten. Er kan best veel ruis op de lijn zitten waardoor het soms moeilijk is om elkaar goed te verstaan.

Meer lezen?

Veel gestelde vragen

Wat betekent UTC?

UTC betekent Universal Time Coordinated, dit is een standaardtijd die bij communicatie op zee wordt gebruikt.

Wat is het NAVO alfabet?

Het NAVO-spellingsalfabet is een internationaal alfabet, dat onder andere in de luchtvaart en scheepvaart wordt gebruikt.