Meteorologie

Wat wordt het weer op het water?

Het is handig als je een beetje zelf kan inschatten wat voor weer het gaat worden voordat je een dagje het water op gaat. Bij voorkeur wil je voorkomen dat je in een storm of in een onweersbui terecht komt.

Zon als basis voor veel weersverschijnselen

Veel weerverschijnselen ontstaan door de zon. Door de opwarming van de zon stijgt de lucht op en bij het opstijgen koelt de lucht weer af. Koude lucht kan minder waterdamp bevatten dan warme lucht, de waterdamp in de lucht condenseert en zo ontstaan wolken en regen.

Meteorologie

Luchtdruk en Wind

De zon speelt ook een belangrijke rol bij het ontstaan van hogedruk gebieden en lagedruk gebieden. Luchtdruk wordt aangegeven in hPa (hectoPascal) en wordt gemeten met een barometer.

Isobaren

Lucht wil zich verplaatsen van een hogedrukgebied (H) naar een lagedrukgebied (L), dat heet wind. Gebieden met dezelfde luchtdruk (aangegeven in hPa) heten isobaren. In het plaatje onder zijn de isobaren de lichtblauwe lijnen. Hoe dichter de isobaren bij elkaar staan, hoe harder het daar waait. 

De gemiddelde luchtdruk is 1013 hPa. Een hoge luchtdruk is bijvoorbeeld 1030 hPa en een lage luchtdruk 980 hPa. 

Door de draaiing van de aarde treedt het Corioliseffect op en zo krijgt de wind op het Noordelijk halfrond een afwijking naar rechts (met de wind in je rug) en op het Zuidelijk halfrond een afwijking naar links.

Alles leren voor je Vaarbewijs 1?

  • Wil je meer leren over luchtdruk?
  • De schaal van Beaufort moet je kennen voor je vaarbewijs 1 examen?
  • Wat is krimpende en ruimende wind?
  • Wanneer wordt er een windwaarschuwing gegeven?

Ook je Vaarbewijs 1 halen? Start nu direct!

Meer lezen?

Veel gestelde vragen

Wat is de gemiddelde luchtdruk?

De gemiddelde luchtdruk op zeeniveau is ongeveer 1013 hPa.

Wat is een ruimende wind?

Bij een ruimende wind dan draait de richting waaruit de wind waait met de klok mee.

Wat is een krimpende wind?

Bij een krimpende wind dan draait de richting waaruit de wind waait tegen de klok in.

Wanneer spreken we van slecht zicht?

We spreken van slecht zicht als het zicht minder dan 1 km is.

Vanaf welke windkracht geldt er een windwaarschuwing?

De Nederlandse Kustwacht geeft een windwaarschuwing af als het harder gaat waaien dan 6 Beaufort (Krachtige wind).

Wat zijn isobaren?

Een isobaar is een lijn op een landkaart of in een diagram die punten van gelijke druk met elkaar verbindt. De eenheid van druk heet bar, alhoewel tegenwoordig de eenheid pascal de norm geworden is. De lijnen worden meestal op een afstand van 5 hectopascal luchtdrukverschil van elkaar weergegeven.

Wat is het Corioliseffect?

Het corioliseffect, genoemd naar de Franse ingenieur Gustave-Gaspard Coriolis, die het in 1835 voor het eerst beschreef, verklaart de afbuiging van de baan van een voorwerp dat beweegt in een roterend systeem. Het is vooral duidelijk bij de beweging van wolkenmassa’s rond een lagedrukgebied die niet recht naar het centrum stromen maar eromheen cirkelen. Op het noordelijk halfrond gebeurt dit tegen de wijzers van de klok in, op het zuidelijk halfrond met de wijzers mee.

Hoe wordt windkracht uitgedrukt?

De windkracht wordt uitgedrukt volgens de schaal van Beaufort. De schaal van Beaufort heeft een schaalverdeling van 0 t/m 12. De schaal werd in 1805 opgesteld door de Ier Francis Beaufort. Beaufort baseerde de windkracht op de hoeveelheid zeil die een groot schip kon voeren bij een zwakke bries, storm of orkaan.

Wat is de schaal van Beaufort?

De schaal van Beaufort is een systeem voor het klassificeren van de snelheid van de wind, de zogenaamde windkracht (niet te verwarren met de grootheid kracht in de natuurkundige betekenis). De schaal werd in 1805 opgesteld door de Ier Francis Beaufort. Beaufort baseerde de windkracht op de hoeveelheid zeil die een groot schip kon voeren bij een zwakke bries, storm of orkaan. De winddruk werd uitgedrukt in kilogram per vierkante meter.

× Vragen?