Meteorologie

Ja, ik wil ook alle Vaarbewijs Filmpjes bekijken! Neem nu een abonnement via YouTube of iDeal.

Wat wordt het weer op het water?

Welke windkracht is het, vooral voor zeilers een belangrijke vraag. Meteorologie is een belangrijk onderwerp voor watersporters, zodat je zelf je vaartocht kan plannen. Voor je Vaarbewijs 1 Examen is basiskennis nodig over het weer. Vooral het ontstaan en gedrag van wind is belangrijk, zeilen in een storm probeer je te voorkomen.

Zon als basis voor veel weersverschijnselen

Veel weerverschijnselen ontstaan door de zon. Door de opwarming van de zon stijgt de lucht op en bij het opstijgen koelt de lucht weer af. Koude lucht kan minder waterdamp bevatten dan warme lucht, de waterdamp in de lucht condenseert en zo ontstaan wolken en regen. De zon speelt ook een belangrijke rol bij het ontstaan van hogedruk gebieden en lagedruk gebieden.

Luchtdruk en Wind

De wind waait van een hogedrukgebied naar een lagedrukgebied. Gebieden met dezelfde luchtdruk (aangegeven in hPa) worden verbonden door isobaren, hoe dichter de isobaren bij elkaar staan, hoe harder het daar waait. De gemiddelde luchtdruk is 1013 hPa. Een hoge luchtdruk is bijvoorbeeld 1030 hPa en een lage luchtdruk 980 hPa. Als de lucht snel daalt, dan wijst dit meestal op verslechterend weer. Door de draaiing van de aarde treedt een Corioliseffect op en zo krijgt de wind op het Noordelijk halfrond een afwijking naar rechts. Rondom een hogedrukgebied waait de wind dan rechtsom, met de klok mee een beetje spiralend naar buiten toe. Rond een lagedrukgebied waait de wind tegen de klok in en spiraalt naar binnen toe.

Windkracht

De windkracht wordt aangegeven door de schaal van Beaufort en deze schaal loopt van windkracht 0 (windstil) naar windkracht 12 (orkaan). De schaal van Beaufort moet je kennen als je je Vaarbewijs wil halen.

Op open water waait het vaak 1 à 2 Bft harder dan op het land, dit komt doordat de wind op het land door alle bebouwing en bomen een beetje wordt afgeremd. De wind komt uit de richting van hoe je de wind noemt (Dit in tegenstelling tot de stroming van het water). Zo komt de in Nederland veel voorkomende westenwind uit het westen. Hij waait dus van links (zee) naar rechts (Duitsland).

Lees ook ons artikel over hoe ontstaat wind.

Ruimende en krimpende wind

Bij ruimende wind dan draait de wind met de wijzers van de klok mee. Dus bijvoorbeeld van noord naar oost. Krimpende wind draait tegen de wijzers van de klok in. Dus bijvoorbeeld van west naar zuid. Een krimpende wind treedt onder andere op als er een depressie of lagedrukgebied nadert. Dit duidt vaak op slechter worden weer, buien en toenemende windvlagen. Wees dus extra alert als je op het water bent en merkt dat de wind krimpt.

Windwaarschuwing vanaf 6 Bft.

meteorologie voor watersporters
Prima zeilweertje!

De Nederlandse Kustwacht geeft een windwaarschuwing af als het harder gaat waaien dan 6 Beaufort (Krachtige wind).

Slecht zicht

We spreken van slecht zicht als het zicht minder is dan 1 km.

Het weer in Nederland op weer.nl

Op weer.nl vind je het actuele weer in Nederland en veel achtergondinformatie over weersverschijnselen in de wereld. De actuele windkracht kan je vinden op deze pagina.

Meer lezen?

Veel gestelde vragen

Wat is de gemiddelde luchtdruk?

De gemiddelde luchtdruk op zeeniveau is ongeveer 1013 hPa.

Wat is een ruimende wind?

Bij een ruimende wind dan draait de richting waaruit de wind waait met de klok mee.

Wat is een krimpende wind?

Bij een krimpende wind dan draait de richting waaruit de wind waait tegen de klok in.

Wanneer spreken we van slecht zicht?

We spreken van slecht zicht als het zicht minder dan 1 km is.

Vanaf welke windkracht geldt er een windwaarschuwing?

De Nederlandse Kustwacht geeft een windwaarschuwing af als het harder gaat waaien dan 6 Beaufort (Krachtige wind).