Alarmsysteem voor je boot

Heb je net een mooie nieuwe boot, wordt hij gejat. Dit is het schrikbeeld van veel bootbezitters en niet onterecht. Ieder jaar worden er ruim 1200 boten gestolen in Nederland. En daarbovenop worden er jaarlijks ook nog eens 2100 buitenboordmotoren gejat. Tijd dus om een alarmsysteem op je boot te monteren, al hoort dit niet bij de verplichte uitrustingseisen.

Internet of things

Het “Internet of Things” is ook niet voorbij gegaan aan de fabrikanten van boten en bootaccessoires. Dankzij goede mobiele, WiFi en satellietverbindingen en het gebruik van kleine energiezuinige GPS-zenders kan je relatief goedkoop zien waar je dure aankoop zich bevindt. Daarnaast kan je je boot volstoppen met sensoren die de status en gezondheid van allerlei systemen 24×7 aan je doorgeven en die je thuis met een app kan monitoren. En met camera’s kan je ook nog eens zien wie de ongenode gast op je schip is.

Sirenes

Een eenvoudig en goedkoop alarmsysteem is het installeren van een sirene, deze heb je al voor enkele tientjes. De sirene gaat loeien wanneer een indringer een contactsensor, druksensor of sleutelontsteking activeert. En dan maar hopen dat niet iedereen in de haven in diepe slaap is. Deze alarmsystemen zijn vooral bedoeld om de inbreker af te schrikken. Vaak is het simpel doorknippen van een draad al voldoende om zo’n alarm het zwijgen op te leggen.

GPS Tracking

Sommige bewakingssystemen hebben GPS-volgapparatuur, meestal met een “geofence”-functie waarmee je kan bepalen in welk gebied de boot moet blijven. Als de boot door deze virtuele afrastering heen breekt, krijgt je een waarschuwing via e-mail of sms en kan je de locatie en beweging van de boot in de gaten houden op een digitale kaart. In dit Vaarbewijs Filmpje kan je meer leren over de werking van een GPS.

Siren 3 Pro

Er zijn alarmsystemen te koop van vele tienduizenden euro’s, maar voor ongeveer €1000,- en een jaarlijks abonnement van €150,- koop je de Siren 3 Pro. Dit is een slim alarmsysteem, waarmee je via een app allerlei data van je schip in de gaten kan houden. Via allerlei instelbare waarschuwingen weet jij precies hoe het met je boot gaat.

alarmsysteem boot app zender
De SirenMarine hardware en app

De Siren Marine Siren 3 Pro ™ is de nieuwste innovatie in de groeiende Connected Boat productfamilie van Siren Marine. Met de Siren 3 Pro kun je je boot vanaf vrijwel elke locatie volgen en besturen met een mobiel apparaat. Houd kritische systemen, zoals accu en bilge in de gaten, weet altijd waar je boot zich bevindt met de ingebouwde GPS en activeer apparaten aan boord, zoals verlichting of airconditioning met één druk op de knop. Een ingebouwde NMEA2000-verbinding stelt watersporters in staat om op de hoogte te blijven van kritieke informatie, zoals tankniveaus en motorgegevens. Het is meer dan alleen maar een alarmsysteem.

De Siren 3 Pro heeft een ingebouwde wereldwijde simchip en werkt via een 3G mobiele verbinding. Het bevat ook een poort voor een optionele satellietverbinding met behulp van de Siren Marine Satellite Module.

Er zijn diverse draadloze sensoren die je kan aansluiten op dit systeem.

Temperatuur sensor

Houd de temperatuur in de cabine, machinekamer of koelkast in de gaten. Plaats de draadloze module in het gebied dat moet worden bewaakt, koppel de module aan de Siren 3 Pro en ontvang waarschuwingen als de temperatuur een vooraf ingesteld niveau overschrijdt of daalt. De optionele temperatuursonde kan worden gebruikt voor het meten van de temperatuur van specifieke apparatuur (bijv. Motor) of moeilijk bereikbare delen van de boot.

Accu sensor

Houd de accuspanning in de gaten met de draadloze accusensor en maak je nooit meer zorgen over een lege accu. Sluit de batterijconnector aan op een van de accu’s van de boot en steek het andere uiteinde in de draadloze module. Koppel de module aan de Siren 3 Pro en ontvang waarschuwingen als de batterijspanning een vooraf ingesteld niveau overschrijdt of daalt. Ideaal voor het bewaken van meerdere accu’s op een boot. Meer over de werking van een accu leer je in dit Vaarbewijs Filmpje.

Hoogwater sensor

De draadloze hoogwatersensor detecteert of er water in de bilge zit en stuurt onmiddellijk een waarschuwing naar de Siren Marine App als het water boven een vooraf ingesteld niveau is gestegen. Monteer de watersonde op de gewenste hoogte in het ruim en sluit het andere uiteinde aan op de draadloze module. Koppel de module aan de Siren 3 Pro en ontvang meldingen als het water te hoog komt.

alarmsysteem voor motorboot en zeilboot
Diverse sensoren

Bilgepomp sensor

De draadloze lenspompsensor bewaakt de activiteit van de lenspomp, inclusief looptijd en dagelijkse cycli. Bevestig de lenspompconnector aan de lenspomp en steek het andere uiteinde in de draadloze module. Koppel de module aan de Siren 3 Pro en ontvang waarschuwingen als de lenspomp een vooraf ingestelde looptijd of aantal cycli overschrijdt.

Deursensor

Ontvang direct meldingen als er ongeautoriseerde toegang tot de boot is. Perfect voor het beveiligen van lockers, deuren en luiken. Installeer de draadloze module aan de ene kant van de deur of het kluisje en de open / sluit-magneet aan de andere kant. Maak verbinding met de Siren 3 Pro alarmsysteem en ontvang meldingen wanneer de deur of locker wordt geopend of gesloten.

Ook je Vaarbewijs halen? Start nu direct!

Meer lezen?

× Vragen?