Alles wat je moet weten om je Vaarbewijs te halen

Ga jij ook je Vaarbewijs halen? Vaarbewijs Filmpjes geeft je alle informatie die je nodig hebt om je Vaarbewijzen te halen. Zo krijg je de 10 beste tips om je Vaarbewijs te halen. We vertellen je alle over de kosten van studiemateriaal en het Vaarbewijs Examen. En we verklappen alvast hoe de examendag bij het CBR verloopt.

Wil je gewoon gelijk aan de slag met je Vaarbewijs? Bekijk dan nu onze cursussen voor het Vaarbewijs 1, Vaarbewijs 2, Marifonie, of kies één van onze voordeelpakketten!

Is je Vaarbewijs halen moeilijk?

Veel mensen vragen zich af of het halen van je Vaarbewijs moeilijk is. Het halen van je Vaarbewijzen is niet extreem moeilijk, maar je moet het zeker ook niet onderschatten. Ongeveer 65% slaagt in één keer voor het Vaarbewijs examen, dus je moet wel even serieus aan de slag. Qua moeilijkheidsgraad is het vergelijkbaar met het theorie-examen voor je autorijbewijs.

Op dit moment is er in Nederland geen praktijkexamen nodig om een Vaarbewijs te halen. Volgens het Alexander Pechtold van het CBR zal dit op korte termijn ook niet veranderen. Echter, aangezien Nederland het enige land in Europa is waar geen praktijkexamen nodig is voor het Vaarbewijs, zal dit in de toekomst waarschijnlijk toch een verplicht onderdeel worden. Door de grote stijging van ongevallen op het water wordt er ook gedacht om het vaarbewijs verplicht te stellen voor álle recreatievaart.

Ga er daarom nu mee aan de slag, een Vaarbewijs is je leven lang geldig en daarnaast is het Nederlandse Vaarbewijs wereldwijd geldig.

Weet je nog niet wanneer een Vaarbewijs verplicht is of wanneer je Vaarbewijs 1 of 2 nodig hebt? Bekijk dan de verschillen tussen Vaarbewijs 1 en 2.

De 10 beste tips om je Vaarbewijs te halen

Tip 1: Zelfstudie of klassikaal les?

Ben je geïnteresseerd in het behalen van je Vaarbewijs 1 of 2, maar ben je al een tijdje weg uit de schoolbanken? Geen zorgen! Ontdek de beste manier van leren voor jou en kies de methode die het beste bij je past. Het Vaarbewijs 1 examen omvat meer dan 150 pagina’s aan theorie en vereist 20 tot 40 uur studie. De studiebelasting voor Vaarbewijs 2 is vergelijkbaar.

Je Vaarbewijs halen via een opleidingsinstituut

Als je op zoek bent naar een Vaarbewijs cursus in Nederland of België dan zijn er verschillende opleidingsinstituten en vaarscholen waar je terecht kunt. Verderop in dit artikel kan je lezen wat de kosten van een Vaarbewijs cursus zijn. Houd er rekening mee dat een ééndagscursus meestal niet voldoende is en dat je ook thuis of op de boot aan de slag moet. Gelukkig kun je vaak kiezen voor een cursus die uit meerdere dagdelen of avonden bestaat.

Als je liever een cursus volgt bij een lokale vaarschool of zeilschool, is het belangrijk om eerst goed informatie in te winnen over de ervaringen van anderen, het niveau van de docent en het gebruikte lesmateriaal. Als lesmateriaal wordt meestal een standaard boek gebruikt eventueel aangevuld met een eigen gemaakte presentatie.

Een groot voordeel van een cursus met een docent is dat je altijd iemand hebt om vragen aan te stellen en te leren van de vragen die anderen stellen.

Bij Vaarbewijs Filmpjes krijg je overigens ook snel en persoonlijk antwoord op al je vaarbewijsvragen. Onze trainers en je medestudenten staan voor je klaar in onze community, vaak ook in de avonden en weekenden.

Je Vaarbewijs halen via zelfstudie

Heb je een HBO+ achtergrond en wil je je Vaarbewijs halen? Dan is zelfstudie een prima optie voor jou. Zorg ervoor dat je een kwalitatief goed boek aanschaft of kies ervoor om de online cursus van Vaarbewijs Filmpjes te volgen – misschien zelfs allebei! Opleidingsinstituten bieden vaak hun eigen studiemateriaal aan dat je kunt kopen zonder het klassikaal volgen van hun onderwijs.

Vaarbewijs boeken

Het kiezen van een goed vaarbewijsboek is lastig. Sommige boeken richten zich puur op de examenstof, terwijl andere boeken een breder scala aan watersportinformatie bieden. In het laatste geval is het moeilijk om te ontdekken welke theorie je echt moet weten voor je examen en welke slechts als extra info dient.

Om de juiste informatie te vinden, is het verstandig om te investeren in minimaal twee studieboeken, die de vaarbewijstheorie elk vanuit verschillende perspectieven benaderen.

Hoewel de theorie voor het Vaarbewijs de afgelopen jaren nauwelijks is veranderd, verouderen boeken snel en staan er vaak fouten in.

Vaarbewijs pasjes
Vaarbewijs 1 en 2 pasje

Tip 2: Doe Vaarbewijs 1 en 2 niet tegelijk

Vaarbewijs 1 en 2 tegelijk halen

Als je van plan bent om zowel het Vaarbewijs 1 als 2 Examen af te leggen, raden we je aan om deze niet tegelijkertijd te doen. Hoewel het wel mogelijk is om beide examens in één keer op één dag te halen, is het beter om ze apart af te leggen met een paar weken tussen elk Vaarbewijs Examen.

Het Vaarbewijs 1 Examen vereist dat je 80% van de theorie uit je hoofd leert en 20% rekenvaardigheden gebruikt. Het Vaarbewijs 2 Examen daarentegen, is 80% gericht op rekenen en 20% op vaarbewijstheorie.

De slagingskans is aanzienlijk lager als je beide examens tegelijkertijd doet. Dit komt omdat er veel theoretische kennis gevraagd wordt die vaak veel op elkaar lijkt. En ook de verschillende rekenvaardigheden moeten dan allemaal tegelijk worden onthouden en toegepast. Het SIGNI betonningssysteem uit Vaarbewijs 1 is anders dan het IALA-A betonningssysteem uit Vaarbewijs 2 en er zijn ook verschillen in de regels voor het gebruik van cardinale betonning. Ook zijn de BPR en RPR regels uit Vaarbewijs 1 anders ten opzichte van de SRW regels uit Vaarbewijs 2.

Het is dus beter om je aandacht te richten op één examen tegelijk, om je slaagkansen aanzienlijk te vergroten.

Herhaal Vaarbewijs 1

Als je Vaarbewijs 2 wilt halen en het is lang geleden dat je je Vaarbewijs 1 hebt behaald, dan is het raadzaam om de theorie van Vaarbewijs 1 te herhalen. Vaarbewijs 1 wordt namelijk beschouwd als voorkennis voor Vaarbewijs 2 en een deel van de Vaarbewijs 2 theorie bouwt voort op de Vaarbewijs 1 theorie, zoals bijvoorbeeld de onderwerpen over cardinale betonning, meteorologie en voorrangsregels. Tijdens het Vaarbewijs 2-examen worden er geen vragen gesteld over specifieke onderdelen van Vaarbewijs 1.

Vaarbewijs Filmpjes heeft mooie voordeelpakketten voor een combinatie van Vaarbewijs 1 en 2, bovendien heb je net zolang toegang totdat je bent geslaagd.

Ook je Vaarbewijs halen? Start nu direct!

Tip 3: Oefenen, oefenen, oefenen

Vaarbewijs Examen oefenvragen

Jij gaat je Vaarbewijs halen en daarvoor is het belangrijk om veel examenvragen te oefenen. Door veel te oefenen leer je hoe de vragen gesteld worden en kun je testen welke onderdelen je goed begrijpt en welke nog niet. Gelukkig bieden veel opleidingsinstituten en online Vaarbewijs cursussen oefenopgaves aan. Bijna alle opleiders maken gebruik van dezelfde set met examenvragen. Ga bij de vragen die je fout hebt na waarom je die fout hebt en herhaal dan de theorie.

De beste vaarbewijs cursus

Oefenvragen bij Vaarbewijs Filmpjes

Vaarbewijs Filmpjes biedt honderden oefenopgaven aan om onbeperkt te oefenen voor het vaarbewijsexamen. Elke hoofdstuk heeft een score, waardoor je direct kunt zien hoe je scoort op dat specifieke onderwerp.

Bovendien krijg je bij elke vraag een uitleg van het juiste antwoord. Sommige oefenopgaven zijn interactief, zodat je spelenderwijs en op een leuke manier de theorie beter kunt leren.

Kom je er toch niet uit? Stel dan je vraag in onze community, de vaarbewijs trainers trekken je dan zo weer vlot. Bij aanschaf van een cursus krijg je gratis onbeperkt toegang tot de communities.

Aan het einde van alle vaarbewijslessen kan je diverse oefenexamens doen die de volledige theorie behandelen. Om succesvol te zijn op het CBR examen raden wij aan om pas te gaan als je 80-90% van de oefenopgaven correct beantwoordt. Start nu met het oefenen voor het vaarbewijsexamen bij Vaarbewijs Filmpjes!

Vraagstelling bij het CBR Vaarbewijs Examen

Bij het CBR kunnen examenvragen variëren en worden ze regelmatig geüpdatet met nieuwe vraagsoorten. Vaak zijn deze vragen beschrijvend van aard en bevatten ze extra informatie die niet direct relevant is voor het juiste antwoord. Zo kan het CBR bijvoorbeeld botennamen gebruiken om verkeerssituaties op het water te beschrijven, zoals de kleine zeilboot genaamd ‘Jantje’ die van stuurboord komt en de motorboot ‘Pietje’ nadert.

Het is belangrijk om je aandacht te richten op de essentiële informatie die nodig is om de vraag correct te beantwoorden. Hoewel sommige details mogelijk niet direct relevant lijken, kunnen ze van invloed zijn op de juiste oplossing. Neem de tijd om elke vraag zorgvuldig te lezen, de situatie te begrijpen en op basis van de geleerde kennis en logisch inzicht het juiste antwoord te selecteren.

Vaarbewijsvragen lijken soms opelkaar

Bij het voorbereiden op je Vaarbewijs examen zul je merken dat veel vragen soms op elkaar lijken. Let bijvoorbeeld op details zoals de windrichting, linkse/rechtse schroef en stuurboord/bakboord. Het is belangrijk om te weten of de vraag betrekking heeft op het BPR (Binnenvaartpolitiereglement) of het RPR (Rijnvaartpolitiereglement) gebied – dit wordt altijd aangegeven in de vraag zelf. Als het niet expliciet vermeld wordt, kun je ervan uitgaan dat de vraag betrekking heeft op het BPR gebied.

Daarnaast worden de antwoorden steeds op verschillende posities getoond, dus het heeft geen zin om te onthouden dat het juiste antwoord altijd op positie “A” staat. Het is belangrijk om elke vraag zorgvuldig te lezen en te begrijpen, en deze te beantwoorden op basis van je eigen kennis en inzicht.

Tip 4: Struikelblokken bij je vaarbewijs halen

Struikelblokken bij het Vaarbewijs

Wil je je optimaal voorbereiden op het CBR-examen voor je Vaarbewijs? Vul je email adres is en ontvang de meest voorkomende struikelblokken. Deze vragen zijn specifiek geselecteerd door het CBR zelf, omdat het CBR weet dat veel kandidaten hier vaak fouten in maken. Tof van het CBR om deze informatie beschikbaar te stellen! Door dit document goed door te nemen, voorkom je dat je dezelfde fouten maakt als andere kandidaten.

Met de juiste voorbereiding haal jij ook in één keer je Vaarbewijs!

Vaarbewijs Examendocument KVB-1 en KVB-2 van het CBR

Wil je je Vaarbewijs 1 of 2 halen? Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent door het Examendocument KVB-1 of het Examendocument KVB-2 van het CBR te lezen. Hierin vind je alle onderwerpen die je moet kennen en toetstermen die in het examen kunnen voorkomen. Op de website van Vaarbewijs Filmpjes vind je onderaan in de footer een handige sectie met verschillende handige downloads, waaronder deze examendocumenten van het CBR en ook alle vaarreglementen van de overheid.

Berekeningsvragen

Op het Vaarbewijs 2 examen worden met name de navigatieberekeningen en peilingen als uitdagend ervaren. Het is essentieel om deze vragen goed te oefenen voordat je het examen aflegt.

Om te oefenen met de navigatieberekeningen heb je naast de examen waterkaarten een Bretonse/Portland plotter en een (school)passer nodig, die je zelf moet meenemen naar het Vaarbewijs 2 examen bij het CBR. In onze Vaarbewijs 2 cursus leggen we stap voor stap uit hoe je de plotter en passer gebruikt en wordt iedere wiskundige stap uitgelegd.

Vaarwinkel.nl

Via onderstaande links kan je bij Vaarwinkel.nl de plotter, passer en waterkaarten online aanschaffen:

Veel combinaties van borden en lichten en voorrangsregels

Het kan ingewikkeld zijn om alle vaarregels te onthouden vanwege de vele verschillende soorten voorrangsregels. Bovendien is het noodzakelijk om bijna honderd verkeersborden (oef!) uit je hoofd te kennen. Daarnaast is het ingewikkeld om alle lichten en dagmerken van de verschillende soorten schepen te kunnen onderscheiden, omdat deze lichtcombinaties erg op elkaar kunnen lijken.

Bij Vaarbewijs Filmpjes behandelen we alle voorrangregels stap voor stap, worden alle verkeersborden doorgenomen en kan je zelfs interactief oefenen met de verschillende lichtcombinaties.

Tip 5: Maak een mindmap of samenvatting

Maak een samenvatting van alle Vaarbewijs theorie

Wil je beter onthouden wat je leert? Maak dan tijdens het studeren een samenvatting van de stof. Door belangrijke informatie op te schrijven, kun je deze gemakkelijker onthouden. Bovendien kun je je samenvatting vlak voor je vaarbewijsexamen nog eens doornemen om de belangrijkste vaarbewijstheorie tot je te nemen en je geheugen op te frissen.

Gebruik de Mindmap van Vaarbewijs Filmpjes

Mindmaps zijn handige hulpmiddelen om alle belangrijke onderwerpen op een grafische en kleurrijke manier weer te geven. Als je op zoek bent naar een geheugensteuntje voor Vaarbewijs 1 en 2, dan kun je gebruik maken van de Mindmap van Vaarbewijs Filmpjes. Hoewel een Mindmap van anderen kan helpen, werkt het zelf maken van een Mindmap het beste.

Filmpjes met Vaarbewijs Definities

Wil je goed voorbereid zijn op je Vaarbewijs Examen? Van een aantal begrippen en definities hebben we gratis filmpjes gemaakt. Het beheersen van deze Vaarbewijs definities is cruciaal voor het beantwoorden van veel andere vragen tijdens het examen.

Bij Vaarbewijs Filmpjes slaagt iedereen van 18- tot 95+, lees de reviews van onze matrozen.

Ook je Vaarbewijs halen? Start nu direct!

Tip 6: Neem je tijd om je Vaarbewijs te halen

Gebruik je uur

Als je het Vaarbewijs 1 examen doet, heb je één uur de tijd om 40 vragen te beantwoorden. Bij het Vaarbewijs 2 examen heb je anderhalf uur voor 27 vragen. Als je goed voorbereid bent, zul je sommige vragen binnen 2 seconden kunnen beantwoorden, waardoor je meer tijd hebt voor de moeilijkere vragen.

Het is belangrijk om rustig na te denken en het hele uur te gebruiken. Je kunt ook vragen markeren die je later nog eens wilt bekijken en eventueel wilt aanpassen voordat het examen eindigt.

Tip 7: Verschillende punten per vraag

1, 2 of 3 punten

Voor Vaarbewijs 1 kun je 1, 2 of 3 punten krijgen per vraag. Om te slagen, heb je minstens 56 van de 80 punten nodig (70%). Maak je geen zorgen als je een vraag niet weet, je mag een paar fouten maken. Hoe moeilijker de vraag, hoe meer punten je krijgt. De meeste rekenvragen leveren 3 punten op, dus neem de tijd voor deze vragen. Het is jammer als je stomme fouten maakt bij een vraag waarvoor je veel punten krijgt.

Voor Vaarbewijs 2 varieert het aantal punten van 1 tot 4. Het totaal te behalen aantal punten is 50. Je bent dus geslaagd als je 35 punten (70%) of meer hebt behaald.

Maak vooral geen fouten 🙂

Ook de eenvoudige vragen zijn belangrijk om goed te beantwoorden, omdat ze ook gewoon punten waard zijn. Neem daarom altijd de tijd om zorgvuldig na te denken over het antwoord. Voorkom dat je per ongeluk een fout antwoord geeft. Vergeet niet dat elke punt telt!

Borden bij een brug

Tip 8: Maak tekeningen tijdens het Vaarbewijs examen

Gebruik je potlood en papier

Voorafgaand aan het Vaarbewijs 1 Examen bij het CBR ontvang je een vel papier en potlood om tekeningetjes te maken bij de rekenvragen. Dit kan je helpen om de berekeningen visueel te maken en de juiste antwoorden te vinden. In onze cursus leggen we uit hoe je dit doet.

Tip 9: Gok slim

Multiple choice vragen

Het Vaarbewijs 1 en Vaarbewijs 2 examen bestaan uit meerdere keuzevragen met 2, 3 of 4 antwoordmogelijkheden. Bij het Vaarbewijs 1 examen zijn alle vragen multiple choice, terwijl het Vaarbewijs 2 examen grotendeels multiple choice is en ook een paar open rekenvragen heeft. Als je het antwoord op een vraag niet weet, kun je kijken welk antwoord zeker fout is om je kansen te vergroten. Meestal zijn er 1 of 2 antwoorden overduidelijk fout, waardoor je de keuze kunt beperken tot de overgebleven goede antwoorden. Door te gokken uit deze overgebleven antwoorden, heb je al 50% kans om de vraag goed te beantwoorden.

In sommige gevallen weet je het goede antwoord echt niet en denk je dat de vraag helemaal niet in de Vaarbewijs theorie is behandeld. In die gevallen zijn vaak 3 van de 4 antwoorden fout en weet je dat, omdat die wél in de theorie zijn behandeld. Het 4de antwoord is in dat geval dan goed, omdat er geen andere keuze meer over is.

Geen strikvragen

Er zijn niet echt strikvragen, het CBR probeert je niet te “naaien”. Je hoeft dus niet teveel achter de antwoorden te zoeken of ze je er niet proberen in te luizen. What you see is what you get.

Tip 10: Kom bij Vaarbewijs Filmpjes en haal ook je Vaarbewijs

Professionele eLearning omgeving

Vaarbewijs Filmpjes biedt een professioneel leersysteem waarmee je gemakkelijk en op elk apparaat kunt leren. Het leersysteem werkt op iedere computer, tablet en smartphone en je kan gewoon verder gaan met leren waar je gebleven was.

Leer alles wat je moet weten met leuke animatiefilmpjes en uitgebreide uitleg in tekst en afbeeldingen – geen boeken meer nodig!

Onze Vaarbewijs trainers staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden in de community.

Betaal éénmalig en je hebt gewoon toegang totdat je geslaagd bent!”

Twijfel je nog? Lees de reviews van onze matrozen. Heb je een vraag? Klik op de groene button onderin het scherm.

Doe de gratis proefcursus

Ontdek nu of Vaarbewijs Filmpjes ook voor jou leuk is en doe onze gratis proefles over laterale betonning.

Vaarbewijs Filmpjes verzorgt de vooropleiding voor professionals in de nautische sector en we zijn partner van de Nationale Nautische Verkeersdienst Opleiding NNVO.

Tip 11: Voor de Belgen: Haal je Vaarbewijs in Nederland

Haal je Vaarbewijs in Nederland als Belgische vaarliefhebber! Het Nederlandse Vaarbewijs is namelijk geldig in België en de regels zijn vrijwel hetzelfde. Voor de Belgische binnenwateren is Vaarbewijs 1 vereist, en voor de Beneden Schelde is Vaarbewijs 2 nodig. Het is veel gemakkelijker en sneller om het Nederlandse Vaarbewijs te behalen dan het Belgische Stuurbrevet. Bovendien is het Nederlandse Vaarbewijs internationaal erkend. Bij je Vaarbewijs 1 krijg je gelijk je ICC Inland Waters en bij je Vaarbewijs 2 gelijk je ICC Coastal Waters, zodat je de hele wereld kunt verkennen.

Plan je examen bij een CBR in Zuid-Nederland en profiteer van deze bonustip!

Ook je Vaarbewijs halen? Start nu direct!

Wat kost een Vaarbewijs?

Wil je weten welke kosten er komen kijken bij het halen van een Vaarbewijs? We krijgen deze vraag regelmatig. Gelukkig zijn de kosten voor het behalen van een Vaarbewijs veel minder dan de prijs van een boot! De kosten voor het Vaarbewijs kunnen worden onderverdeeld in twee categorieën:

  1. Studiekosten, zoals boeken, online cursussen en/of klassikale cursussen.
  2. Kosten voor het CBR vaarbewijsexamen en de aanvraag van je vaarbewijspas en gezondheidsverklaring.

Studiekosten Vaarbewijs

Om het examen voor het Vaarbewijs te halen, dien je een schriftelijk examen achter de computer af te leggen bij het CBR. Momenteel is er alleen een theorie-examen nodig en er zijn plannen om in de toekomst een praktijkexamen toe te voegen. Houd er rekening mee dat áls er een praktijkexamen komt, de kosten om een Vaarbewijs te halen aanzienlijk zullen stijgen.

Er zijn verschillende studiemethoden beschikbaar om je voor te bereiden op het vaarbewijs examen, zoals klassikaal les met een trainer, boeken of online cursussen. Kies gewoon de methode die het beste bij je past. Er is geen 'goed' of 'slecht'.

Er is weinig verschil in kosten tussen het Vaarbewijs 1 en Vaarbewijs 2. Soms kan je korting krijgen als je beide (eventueel inclusief een Marifoon cursus) gelijktijdig afneemt, zoals bij Vaarbewijs Filmpjes. Voordat je Vaarbewijs 2 examen kan doen heb je eerst Vaarbewijs 1 nodig.

Ook je Vaarbewijs halen? Start nu direct!

Kosten dagcursus

Klassikale cursussen voor examenvoorbereiding zijn beschikbaar als één- of tweedaagse evenementen of als een cursus over meerdere avonden. Het is belangrijk om te onthouden dat één dag cursus niet voldoende is om het examen te halen, aangezien de studiebelasting per examen tussen de 20 en 40 uur is. Zorg ervoor dat je thuis of op de boot ook voldoende tijd besteedt aan zelfstudie.

De kosten voor een dagcursus zijn tussen de €150,- en €280,-

Controleer of de lunch en het cursusmateriaal bij de prijs zijn inbegrepen.

De erkende vaarscholen en opleidingsinstituten hebben ervaren trainers en uitstekend cursusmateriaal. Bij een lokale zeilschool is de kwaliteit echter onbekend. Informeer door ervaringen van andere cursisten te lezen voordat je je inschrijft.

Voordelen van een dagcursus zijn: de mogelijkheid om vragen te stellen, focus op moeilijke onderwerpen, hulp van andere cursisten en gezelligheid (misschien).

Nadelen van een dagcursus: de hoge prijs, lange wachttijden en reiskosten inclusief parkeerkosten. Bovendien moet je fysiek naar de locatie gaan en moet het allemaal op die ene dag gebeuren.

Vaarbewijs Filmpjes pet

Online cursus kosten

Wil je je Vaarbewijs via internet halen? Er zijn verschillende online aanbieders van vaarbewijscursussen beschikbaar. Sommige opleiders bieden zowel dagcursussen als online cursussen aan. Via het internet wordt het cursusmateriaal beschikbaar gesteld dat ook klassikaal wordt gebruikt. Daarnaast bieden sommige online cursussen een forum aan waar je vragen kan stellen.

Wanneer je op zoek bent naar een online cursus, is het belangrijk om te letten of de betaling éénmalig is of dat er sprake is van een abonnement. Er zijn namelijk diverse cursussen met een jaar-, kwartaal- of maandabonnement. Daarnaast is het verstandig om te controleren of het cursusmateriaal actueel is en of de cursus inclusief oefenvragen is of dat je deze elders nog moet aanschaffen.

Let op! Bij sommige aanbieders is er sprake van een (maand)abonnement dat stilzwijgend wordt verlengd. Ook is in sommige gevallen het opzeggen zeer lastig.

Bij Vaarbewijs Filmpjes betaal je éénmalig en heb je netzolang toegang totdat je geslaagd bent. Wel zo duidelijk!

Ook je Vaarbewijs halen? Start nu direct!

De kosten van een online cursus zijn tussen de €60 en €220.

Een online cursus kan je geld besparen en je kan in je eigen tempo en tijd te studeren. In één week kun je de benodigde theorie onder de knie hebben.

Let op: Sommige aanbieder die 'too good to be true" zijn, zijn dat ook. Voor een paar euro, 'Groupon acties' of zelfs 'gratis' kan je echt geen kwalitatieve goede cursus opzetten. Goedkoop is dan meestal duurkoop en je moet weer een paar weken wachten voordat je opnieuw examen kan doen. Let ook op de actualiteit van de website. Als er staat dat het VAMEX de examens afneemt, dan zou ik er niet mee in zee gaan. Per 1 jan 2020 neemt het CBR de Vaarbewijs Examens af. Ook aanbieders die 'slagingsgarantie' of '95% slaagt' zijn vaak onbetrouwbaar. De voorwaarden voor deze slaaggarantie zijn vaak ook dat je 100% van alle oefenopgaves goed moet hebben gedaan en als je dat kan dan slaag je zeker ook voor het CBR examen. Je zult zelf examen moeten doen en als je de stof niet goed leert, dan slaag je niet. Simpeler kunnen we het niet maken. Jouw examenuitslag is privé en het CBR zal deze uitslag nooit communiceren naar de opleider.

Voordelen online cursus: studeren in eigen tempo, studeren in eigen tijd, goed materiaal (niet altijd), minder duur dan een dagcursus. Echte oefenexamens met een realistische score.

Nadelen online cursus: je kan niet direct vragen stellen aan een docent, en is het niet altijd duidelijk of het materiaal up-to-date is. Bovendien moet je jezelf motiveren om aan de slag te gaan.

Boeken voor zelfstudie

Je kan natuurlijk ook gewoon "ouderwets" uit boeken leren. Bij de aanschaf van sommige boeken krijg je daarvan ook de online variant. Uit onderzoek is echter gebleken dat de slagingskans als je alleen maar een boek leest maar 15% is! In alle gevallen is het ook belangrijk om zoveel mogelijk oefenvragen te maken, daar leer je het meest van.

Tip: Als je een oud boek van iemand anders overneemt, let er dan wel op dat dit boek niet ouder is dan 2-3 jaar. Er is niet heel veel veranderd aan de inhoud van de Vaarbewijs theorie die je moet weten, maar het kan natuurlijk net het verschil zijn tussen wel en niet slagen.

Kosten van boeken zijn tussen de €20 en €40 per boek

Voordelen van boeken: je kan ze meenemen naar de boot en ze zijn niet duur. Vaak prima kwaliteit. Soms ook online beschikbaar, je kan er lekker aantekeningen in maken en leren met iets fysieks in je hand is gewoon fijn.

Nadelen van boeken: het is een boek. Punt. En er zijn ook gewoon veel slechte Vaarbewijs boeken, en boeken verouderen snel. In sommige boeken staan fouten die dan pas bij een volgende druk kunnen worden hersteld.

Privé cursus kosten

Als je moeite hebt met leren of graag een persoonlijke aanpak wilt, overweeg dan een privé cursus met een professionele trainer. Deze privé cursussen zijn ideaal voor mensen die op maat gemaakte ondersteuning willen en bereid zijn om extra te betalen. Een goede privé Vaarbewijs trainer zal de cursus volledig afstemmen op jouw behoeften en wensen, zodat je optimaal kunt leren.

Het verschil tussen Vaarbewijs 1 en 2 leer je in onderstaand filmpje.

Kosten privé cursus tussen de €50 en €100 per uur.

Voordelen van een privé cursus: Eigen trainer. Op maat gemaakt cursuspakket. Alle aandacht en alle vragen stellen die je maar wilt. Kan bij je thuis komen in een vertrouwde omgeving. Je hoeft niet voor een groep vragen te stellen, in het geval je dingen niet snapt.

Nadelen privé cursus: Heel duur, kost veel tijd en eventueel veel reizen. Kwaliteit staat of valt met de trainer.

Kosten Vaarbewijs CBR Examen 2023

Wil je het Vaarbewijs bij het CBR halen? Dan moet je rekening houden met kosten die het CBR in rekening brengt. Deze kosten zijn éénmalig. Het Vaarbewijs dat je behaalt is levenslang geldig en er zijn geen jaarlijkse kosten aan verbonden.

Vaarbewijs-1 kosten

€46,60 - Afleggen van het Vaarbewijs 1 Examen.

Optioneel: €12,35 extra voor als je een extratijd examen wil en €36,95 extra als je een individueel begeleid examen wil.

Vaarbewijs-2 kosten

€55,55 - Afleggen van het Vaarbewijs 2 Examen.

Optioneel: €12,35 extra voor als je een extratijd examen wil en €58,00 extra als je een individueel begeleid examen wil.

Let op dat je bij je Vaarbewijs 2 Examen zelf een Bretonse Plotter en een passer moet meenemen. Deze kan je bijvoorbeeld bij vaarwinkel.nl via de eerder genoemde links online aanschaffen.

Kosten Vaarbewijs 1 + 2 gecombineerd

€78 - Deze reductie geldt alleen als je beide examens op dezelfde dag aflegt.

Vaarbewijs pasje

€10,80 - Voor het aanvragen van het Vaarbewijs pasje (Kan gecombineerd worden voor Vaarbewijs 1 en 2).

Gezondheidsverklaring

€11,50 - Voor het aanvragen van de Gezondheidsverklaring (Kan gecombineerd worden voor Vaarbewijs 1 en 2).

Een gezondheidsverklaring vul je zelf in. Als je alle vragen met ‘nee’ kan beantwoorden, voldoe je aan de medische eisen om een schip te mogen besturen. Mocht je één of meerdere vragen met ‘ja’ moeten beantwoorden, dan is mogelijk een verklaring van een arts vereist, waarin de aard en de ernst van de aandoening wordt verduidelijkt. Indien een verklaring vereist is, krijg je hierover bericht van het CBR. Je krijgt een brief met de instructie om naar een arts te gaan.

Het CBR Vaarbewijs Examen

Je bent klaar voor je vaarbewijs examen en nu?

Als je je klaar voelt voor het Vaarbewijs Examen bij het CBR, is het belangrijk om het examen tijdig aan te vragen. Het CBR heeft sinds 1 januari 2020 de verantwoordelijkheid overgenomen van de VAMEX voor de afname van de Vaarbewijs examens. Zorg ervoor dat je de theorie goed kent en de meeste oefenvragen correct beantwoord hebt, voordat je het examen aanvraagt.

Op de meeste locaties moet je minimaal 3-4 weken wachten voordat je het examen kunt afleggen, dus plan je examen tijdig in. Vanaf 1 juli 2023 neemt het CBR ook de examens af voor het Marifonie Certificaat.

Als je rijbewijs is ingevorderd dan mag je gewoon je Vaarbewijs halen. Je raakt je Vaarbewijs ook niet kwijt als je rijbewijs wordt ingevorderd. Maar ook je Vaarbewijs kan worden ingevorderd, bijvoorbeeld als je met teveel drank op de boot bestuurt.

Vaarbewijs Videos

CBR Vaarbewijs Locaties

Wil je je Vaarbewijs 1 of Vaarbewijs 2 examen afleggen? Het is handig om dit bij een examenlocatie bij jou in de buurt te doen. Maar wist je dat je ook verder weg kunt varen en daar je examen kunt afleggen? Soms is het zelfs eerder mogelijk om het examen af te leggen bij een CBR locatie verder weg. Bekijk daarom alle opties en locaties om de beste keuze te maken. Onthoud dat je fysiek aanwezig moet zijn op de locatie om het examen af te leggen. Bekijk hieronder de lijst met locaties voor het Vaarbewijs 1 en Vaarbewijs 2 examen.

Het CBR telefoonnummer en contactgegevens staan op de contactpagina van het CBR.

CBR Examen aanvragen

Inloggen bij het CBR doe je via Mijn CBR met je DigiD. Vervolgens kies je voor "Examen doen". Dan kies je voor examen reserveren voor recreatievaart. Daarna maak je de keuze "Diploma Klein vaarbewijs 1" of "Diploma Klein Vaarbewijs 2".

Dan zijn er drie opties:

  1. Klein Vaarbewijs examen
  2. Klein Vaarbewijs beperkt examen KVBD
  3. Klein Vaarbewijs beperkt examen KVBS

De laatste twee opties is een examen met vrijstellingen. Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen die de Scheepvaartschool gedaan hebben, bij de Koninklijke Marine diploma's hebben gehaald, een matrozendiploma hebben of beroepsmatig in de scheepvaart hebben gewerkt. Bij het CBR is een pagina te vinden met de voorwaarden voor een vrijstelling voor het vaarbewijs examen.

Extra tijd aanvragen

Vraag 15 extra minuten aan voor je CBR Vaarbewijs Examen door te kiezen voor het Klein Vaarbewijs 1 examen (extra tijd KV1-E). Dit examen is iets duurder, maar is ideaal voor mensen die moeite hebben met Nederlands lezen of last hebben van faalangst. Het extra tijd Vaarbewijs Examen biedt alleen extra tijd, het examen is niet gemakkelijker en er is geen individuele begeleiding beschikbaar. Het extra tijd Vaarbewijs Examen wordt in dezelfde ruimte afgenomen als het reguliere Vaarbewijs Examen.

Duwboot geldt als groot schip in het BPR

Locatie, tijdslot en betalen voor het Vaarbewijs Examen

Vervolgens kies je de gewenste examenlocatie en het gewenste tijdsslot. Je vult je contactgegevens in en je moet de kosten voor je Vaarbewijs Examen gelijk betalen aan het CBR.

Meer informatie over de totale kosten voor het halen van een Vaarbewijs kan je eerder in dit artikel lezen.

Vaarbewijs Examen verzetten

Je mag een gepland Vaarbewijs Examen één keer verzetten. Hierbij geldt het volgende:

  • Als je langer dan 7 dagen van tevoren je Vaarbewijs Examen wil verzetten, mag je het examen verzetten naar een later moment. Of naar een eerder moment als er nog een plek vrij is.
  • Binnen 7 dagen vóór de geplande datum van je Vaarbewijs Examen kunt je het examen alleen nog maar verzetten naar een eerder moment als er nog plek is. Verzetten naar een later moment is dan niet meer mogelijk.

Een reeds geboekt examen afzeggen is niet mogelijk.

Individueel begeleid examen

Met een medische verklaring is het mogelijke om een individueel begeleid CBR Vaarbewijs Examen aan te vragen. Dit kan bijvoorbeeld bij een dyslexie- of dyscalculieverklaring. Het examen wordt dan afgenomen in een aparte ruimte en wordt voorgelezen door een CBR medewerker. Ook krijg je 15 min extra tijd. Het is een misverstand dat dit examen makkelijker is, dat is niet het geval. De antwoorden moet je nog steeds invullen op een computer en je kan de examinator ook niet vragen om uitleg.

Alle examens zijn in het Nederlands. Als je het Nederlands onvoldoende machtig bent (knap dat je dan al tot hier gelezen hebt!) kan je een tolk inzetten. Deze tolk moet je zelf regelen via HearHear, het is verboden om een eigen tolk mee te nemen. Maar ook als je gebruik maakt van een tolk moet je een groot aantal Vaarbewijs woorden en termen kennen in het Nederlands (Zo'n 3 A4'tjes). De tolk vertaalt alle (Nederlandse) vragen en antwoordmogelijkheden die op het scherm verschijnen.

De examendag

Als je een examen aflegt bij het CBR, is het belangrijk om op tijd aanwezig te zijn op de CBR locatie. Zorg ervoor dat je minimaal 15 minuten voor aanvang aanwezig bent, zodat je rustig kunt aanmelden en voorbereiden. Het kan voorkomen dat je al eerder kunt beginnen nadat je bent aangemeld.

Bij de ingang van de CBR locatie staat een aanmeldcomputer. Hiermee kun je je registreren via het aanmeldnummer dat je via de mail hebt ontvangen. In de wachtruimte zie je een scherm waarop staat wanneer je je kunt aanmelden bij de registratiebalie. Zorg dat je op tijd naar de registratiebalie gaat, zodat je niet te laat bent voor je examen of toets.

Let op: telefoons, horloges en andere elektronische apparaten zijn niet toegestaan tijdens het examen. Deze moet je in een kluisje leggen. Er zijn kluisjes aanwezig op de CBR locatie waar je gebruik van kunt maken.

Als je een Vaarbewijs Examen bij het CBR gaat afleggen, krijg je bij de balie potloden, gum en papier en voor Vaarbewijs 2 ook een rekenmachine en de examenkaarten van het Markermeer en de Waddenzee.

Voor je Vaarbewijs 2 Examen heb je een passer en een plotter nodig. Deze moet je zelf meenemen!

Zorg ervoor dat je een geldig paspoort, ID of rijbewijs meeneemt om je te identificeren, anders wordt je niet toegelaten tot het examen. Na registratie ga je naar de examenruimte, waar je achter een toegewezen computer gaat zitten. De examenruimte is voorzien van camerabewaking en er is een toezichthouder aanwezig om fraude en afkijken te voorkomen. Er staan 15 tot 30 computers in deze examenruimte.

Verkeersborden op het water

Wanneer gezondheidsverklaring nodig voor je Vaarbewijs?

Er zijn drie situaties waarin je verplicht bent om een gezondheidsverklaring in te vullen voor je Vaarbewijs voor het recreatief varen:

  • Je vraagt voor de eerste keer een Vaarbewijs aan. Voor een Klein Vaarbewijs 1, Klein Vaarbewijs 2, Groot Pleziervaarbewijs 1, Groot Pleziervaarbewijs 2 of een aparte losse ICC Coastal waters moet je aparte gezondheidsverklaringen indienen per pas. Je hoeft alleen de pas aan te vragen met de meeste bevoegdheden. Als je bijvoorbeeld een pas voor Klein Vaarbewijs 2 wil aanvragen, dan moet je eerst de examens voor Klein Vaarbewijs 1 en 2 afleggen. Tip: Vraag daarna alleen de pas voor Klein Vaarbewijs 2 aan om éénmaal de kosten voor de pas en de Gezondheidsverklaring te betalen.
  • Je Vaarbewijs heeft een vervaldatum vanwege je medische toestand. Als je de vervaldatum van je Vaarbewijs wil verlengen, ga dan naar 'Mijn CBR' om een gezondheidsverklaring in te dienen.
  • Er zijn wijzigingen opgetreden in je medische situatie, zoals bijvoorbeeld een diagnose van diabetes, een oogoperatie of beperkt gebruik van een arm. In dergelijke gevallen is het belangrijk om je te laten onderzoeken of je nog steeds veilig kunt varen. Vul daarom een gezondheidsverklaring in. Indien de beoordeling positief is, mag je doorgaan met varen. Twijfel je of je een gezondheidsverklaring moet indienen? Neem dan contact op met het CBR voor advies.

Varen in het buitenland

CBR Vaarbewijzen voor de recreatievaart zijn sinds 1 januari 2010 voorzien van het ICC (International Certificate of Competence). Je Nederlandse Vaarbewijs-pas is dus gelijk internationaal geldig als je een boot wil huren in bijvoorbeeld Kroatië en Griekenland. In dit artikel lees je de beste 25 tips voor varen in Kroatië.

Resultaten Vaarbewijs Examens afgelopen jaren

In totaal werden er in het jaar 2021, 25.869 vaarbewijzen uitgereikt en zijn er 40.529 examens gedaan, ongeveer 1100 meer dan in 2020. Daarmee komt het slagingspercentage voor het examen uit op 63,4 procent. Dat is 1,3 procent lager dan in 2020.

Vaarbewijs Slagingspercentages examen bij het CBR

Zelf leren varen?

Wil je meer ervaring op doen met het varen van een (snelle) motorboot, sloep of kajuitboot, dan kan varenleren.nl je hier in begeleiden met onze vaartraining. Vaar voortaan met meer vertrouwen en een veiliger gevoel bij het aan- en afmeren , in de sluizen, achteruit varen en manoeuvreren in nauw vaarwater. 

Varen leren

Nou genoeg gelezen! Ga aan de slag en we zien je online bij de leukste Vaarbewijs Cursus van Nederland!

Ook je Vaarbewijs halen? Start nu direct!

Meer lezen?

Wanneer heb je een vaarbewijs nodig?

In Nederland en België heb je een vaarbewijs nodig als de boot die je bestuurt sneller kan varen dan 20 km/u of langer is dan 15 meter. De minimale leeftijd om je vaarbewijs te halen is 18 jaar.

Waar mag je varen met Vaarbewijs 1?

Met Vaarbewijs 1 mag je varen op rivieren, kanalen en kleine meren. Als je ook op de grote wateren wilt varen, zoals de Waddenzee, de Oosterschelde, de Westerschelde, de Eems en Dollard, het IJsselmeer, het IJmeer en het Markermeer, dan heb je naast Vaarbewijs 1 ook Vaarbewijs 2 nodig.

Waar mag je varen met Vaarbewijs 2?

Met Vaarbewijs 2 mag je varen op de grote wateren zoals de Waddenzee, de Oosterschelde, de Westerschelde, de Eems en Dollard, het IJsselmeer, het IJmeer en het Markermeer .

Heb je een Vaarbewijs nodig voor een jetski?

Jazeker, een waterscooter en jetski en kunnen sneller dan 20 km/h door het water en zijn dus vaarbewijsplichtig.

Heb je een vaarbewijs nodig voor een sloepje?

Voor een sloepje heb je alleen een vaarbewijs nodig als deze sneller kan varen dan 20 km/h of als de sloep groter is dan 15 meter.

Heb je een vaarbewijs nodig voor een zeilboot?

Voor een zeilboot heb je een vaarbewijs nodig als de zeilboot groter dan 15 meter is.

Heb je een vaarbewijs nodig voor een motorboot?

Voor een motorboot heb je een vaarbewijs nodig als de motorboot groter is dan 15 meter of sneller kan dan 20 km/h.

Wat is de maximale grootte van de boot met een Klein Vaarbewijs?

De maximale grote van de boot die je met een Klein Vaarbewijs mag besturen is 25 meter.

Heb ik een Vaarbewijs nodig in een opblaasbaar bootje met een kleine buitenboordmotor?

Dat hangt er van af. Het criterium is of je sneller dan 20 km/h met je bootje kan varen. Dit kan al snel met een motortje van 6pk of meer. Probeer het dus uit bij jouw bootje, kan je sneller dan ben je vaarbewijsplichtig.

Heb je voor een SUP een vaarbewijs nodig?

Voor een SUP hoef je geen vaarbewijs te halen. Een SUP valt onder door spierkracht voortbewogen schepen en voor een SUP gelden dezelfde voorrangsregels als voor bijvoorbeeld roeiboten.

Heeft een kitesurfer een Vaarbewijs nodig?

Al kan een kitesurfer sneller dan 20 km/h, er is geen vaarbewijs voor nodig. In het BPR staat: "Het is verboden te varen met een door een vlieger voortbewogen plank of klein schip." Kitesurfen is dus alleen toegestaan in gebieden die daarvoor speciaal zijn aangewezen.

Welk vaarbewijs heb je nodig op de Waddenzee?

Als je gaat varen op de Waddenzee (maar ook op de Ooster- en Westerschelde, Eems/Dollard, Markermeer of IJmeer dan heb je Vaarbewijs 2 nodig.

Welk vaarbewijs heb je nodig op het IJsselmeer?

Als je gaat varen op de IJsselmeer (maar ook op de Ooster- en Westerschelde, Eems/Dollard of de Waddenzee dan heb je Vaarbewijs 2 nodig.

Welk vaarbewijs heb je nodig op de Noordzee?

Voor varen op de Noordzee heb je geen vaarbewijs nodig. Denk eraan dat je met een vaarbewijsplichtige boot wel een vaarbewijs nodig hebt als je vanaf de Noordzee een haven in vaart.

Vanaf welke leeftijd mag je een boot besturen?

Afhankelijk van het type boot geldt er een minimum leeftijd om een boot te mogen besturen. Uiteraard moet je een vaarbewijs hebben voor vaarbewijsplichtige boten.
- Alle leeftijden: Bootjes zonder motor die kleiner zijn dan 7 meter.
- 12+ jaar: Bootjes met motor die maximaal 13 km/h kunnen en die kleiner zijn dan 7 meter.
- 16+ jaar: Alle boten behalve boten die sneller kunnen dan 20 km/h.
- 18+ jaar: Alle boten

Bestaat het Vaarbewijs examen alleen uit theorie?

Ja, in Nederland bestaat het Vaarbewijs 1 en Vaarbewijs 2 examen alleen uit (meerkeuze-)vragen. Er wordt wel gesproken om ook een praktijkexamen te gaan toevoegen.

Is er ook een praktijk examen voor het Vaarbewijs?

Nee, nog niet. Er is alleen een theorie Vaarbewijs examen. De verwachting is wel dat er in de komende jaren wordt besloten om net zoals voor je autorijbewijs het vaarbewijs examen te laten bestaan uit een theorie en praktijkgedeelte.

Is het halen van je Vaarbewijs moeilijk?

Qua moeilijkheid kan je Vaarbewijs 1 vergelijken me het theorie examen voor de auto. Het is vrij veel stof die je moet kunnen onthouden. Maar voor de meeste mensen is het goed te doen, het is gewoon goed leren, er zitten geen gemene strikvragen in het examen. Als je moeite hebt met lezen, dyslectisch bent of bijvoorbeeld last van faalangst, dan kan je een begeleid examen extra tijd aanvragen. Dit examen is overigens niet makkelijker. Tips voor het halen van je vaarbewijs 1 lees je in dit artikel.

Vaarbewijs 2 is minder theorie, maar wel meer wiskunde en rekenen. Als je op de middelbare school wiskunde hebt gehad, dan is dat voldoende om de theorie te begrijpen.

Wat is de studiebelasting voor het halen van je Vaarbewijs?

De studiebelasting is tussen de 20-40 uur, voor zowel Vaarbewijs 1 als Vaarbewijs 2. Dus ook als je een dagcursus doet moet je rekening houden met een aantal uren zelfstudie. Lees hier meer over de kosten voor je Vaarbewijs.

Waaruit bestaat het vaarbewijs 1 examen?

Het vaarbewijsexamen bestaat uit 40 meerkeuzevragen. Voor de beantwoording heb je één uur de tijd. Er worden onder meer vragen gesteld over wettelijke bepalingen, motortechniek, veiligheidsmaatregelen, betonning van het vaarwater, meteorologie (weerkunde) en manoeuvreren met een schip. Elke vraag levert 1, 2 of 3 punten op en er zijn maximaal 80 punten te behalen. Om te slagen voor het vaarbewijsexamen moet je minstens 56 punten halen .

Waaruit bestaat het vaarbewijs 2 examen?

Het CBR vaarbewijs 2 examen bestaat uit 25 meerkeuzevragen waarvan 4 open navigatie vragen. Voor deze vragen zijn 1, 2, 3 of 4 punten te behalen. Bij iedere vraag is er telkens slechts 1 antwoord juist, en alle vragen zijn ‘meerkeuzevragen’ bestaand uit 3 of 4 mogelijke antwoorden. Je kunt maximaal 50 punten scoren.

Waar kan je vaarbewijs examen doen?

Je kunt het vaarbewijsexamen afleggen op één van de 20 examenlocaties van het CBR, verspreid over het hele land.

Kan ik gelijktijdig examen doen voor Vaarbewijs 1 en 2?

Je kan bij het CBR examen aanvragen voor beide examens tegelijk, ze worden dan op dezelfde dag afgenomen. Tenzij je heel makkelijk kan leren, wordt dit wel afgeraden. Je moet dan heel erg veel stof in één keer onthouden en de slaagkans is aanzienlijk kleiner.

Wat is de slaagkans voor het Vaarbewijs Examen?

De slaagkans van de Vaarbewijs examens is hoger dan 90%. Uiteraard wel als je je goed hebt voorbereid.

Hoe ver van de voren moet ik mijn Vaarbewijs examen aanvragen?

Hou er rekening mee dat je je examen 3 a 4 weken van te voren aanvraagt. In sommige periode's kan de wachttijd langer oplopen. Als je dichtstbijzijnde CBR locatie vol zit, kan je ook een locatie proberen die iets verder weg zit. Aanvragen van je examen kan bij het CBR.

Geslaagd voor je vaarbewijs theorie examen en wat nu?

Na je examen krijg je gelijk uitslag of je bent geslaagd. Als je bent geslaagd bent voor je Vaarbewijs theorie dan moet je een gezondheidsverklaring invullen en kan je je pasje aanvragen bij het CBR. Dit fysieke pasje wordt dan na enkele dagen opgestuurd.

Wanneer krijg je het vaarbewijs pasje?

Nadat je geslaagd bent voor het vaarbewijsexamen moet je zelf een gezondheidsverklaring invullen. Nadat je de gezondheidsverklaring hebt ingevuld en de aanvraag van de vaarbewijspas hebt betaald, ontvang je het vaarbewijs pasje. Om in aanmerking te komen voor je vaarbewijs moet je minimaal 18 jaar zijn. Je kunt wel eerder examen doen (geen minimumleeftijd) maar het vaarbewijs pasje krijg je pas op je 18e verjaardag

Wat zijn de kosten van Vaarbewijs 1?

Het examen Klein Vaarbewijs 1 (KVB1) kost € 46,60. Het examengeld staat overigens los van het cursusgeld. Nadat je geslaagd bent voor het vaarbewijsexamen moet je zelf een gezondheidsverklaring invullen. Dat document kost € 11,20. De aanvraag van de vaarbewijspas kost € 11,10 . 

Wat zijn de kosten van Vaarbewijs 2?

Het examen Klein Vaarbewijs 2 (KVB2) kost € 55,45. Het examengeld staat overigens los van het cursusgeld. Nadat je geslaagd bent voor het vaarbewijsexamen moet je zelf een gezondheidsverklaring invullen. Dat document kost € 11,20. De aanvraag van de vaarbewijspas kost € 11,10 .

Kan je vaarbewijs examen doen als je dyslexie hebt?

Ja, als je dyslexie hebt kun je een “extra tijd” examen aanvragen. Dit examen is speciaal bedoeld voor mensen die moeite met lezen hebben en/of dyslectisch zijn. Mocht je voor dit vaarbewijs examen zakken dan bestaat er ook een mogelijkheid voor een individueel begeleid voorleesexamen. Dit vaarbewijs examen wordt afgenomen in een aparte ruimte en is zelfs mogelijk met tolk indien Nederlands niet je moedertaal is .

Hoelang is het Vaarbewijs geldig?

Het Vaarbewijs is levenslang geldig en hoeft nooit te worden verlengd. Er kunnen wel medische redenen zijn waarom een Vaarbewijs beperkt geldig is. Je moet deze dan af en toe verlengen bij het CBR.

Is het Nederlandse Vaarbewijs ook in het buitenland geldig?

Ja, in de meeste buitenlandse landen wel. Vaarbewijs 1 is ook gelijk je ICC Inland Waters en Vaarbewijs 2 is gelijk je ICC Coastal Waters. Informeer altijd goed in het land waar je wil gaan varen welke regels en vereisten daar noodzakelijk zijn. Tips voor zeilen in Kroatië lees je in dit artikel.

Welk Vaarbewijs heb ik nodig in Kroatië?

In Kroatië heb je Vaarbewijs 1 en 2 nodig voor alle boten die groter zijn dan 3 meter. Tips voor zeilen in Kroatië lees je in dit artikel.

Kan ik een boot huren zonder Vaarbewijs?

Ja dat kan. Maar alleen boten die kleiner zijn dan 15 meter en niet sneller kunnen varen dan 20 km/h. Lees ook het artikel over een boot huren zonder Vaarbewijs.

Mag ik alcohol drinken tijdens het varen?

De regels voor drinken zijn op het water hetzelfde als op de weg. Als je onder invloed bent van alcohol mag je niet met een boot varen. Het alcoholgehalte van uw bloed mag niet hoger zijn dan 0,5 promille. Dit geldt zowel voor de pleziervaart als voor de beroepsvaart.

Kan je je vaarbewijs kwijtraken?

Je kan je vaarbewijs kwijtraken, bijvoorbeeld als je teveel gedronken hebt of te hard vaart. Het algemeen in Nederland geldende vaarmaximum is 20 km/h. In sommige gebieden, mag je sneller varen, maar dat staat dan apart aangegeven.

Kan ik als Belg in Nederland mijn Vaarbewijs halen?

Ja dat kan, je kan gewoon examen doen bij een CBR in (Zuid) Nederland. Het halen van een Nederlands Vaarbewijs is veel minder gedoe dan het Belgische stuurbrevet. En het Nederlandse Vaarbewijs is gewoon geldig in België.

Kun je een vaarbewijs kopen?

Nee, je kunt geen vaarbewijs kopen. Om een vaarbewijs te verkrijgen moet je slagen voor het vaarbewijsexamen. Het examen wordt afgenomen door het CBR en je moet voldoen aan de exameneisen om te slagen.

Zijn er uitzonderingen op de regels voor het hebben van een vaarbewijs?

Of en welk vaarbewijs je nodig hebt hangt af van het vaargebied, de grootte van de boot en de maximale snelheid die de boot kan halen. Er zijn echter enkele uitzonderingen op de regels voor het hebben van een vaarbewijs. Zo heb je bijvoorbeeld geen vaarbewijs nodig om te varen op de Noordzee. Voor de zeehavens heb je echter wel een vaarbewijs nodig. Dus als je via de zeehavens richting zee wilt, zul je alsnog een vaarbewijs nodig hebben.

× Vragen?