Beste watersportartikel van 2021

De DAME Design Award voor het beste watersportartikel 2021 is dit jaar gegaan naar de TEMO-450, een handige en stylische elektrische buitenboordmotor.

TEMO-450

Soms als je nieuwe producten ziet vraag je je af voor welk probleem ze zijn ontworpen. Niet zo met de TEMO-450. De DAME-jury was unaniem in het kiezen van dit nieuwe elektrische buitenboordmotorproduct als beste watersportartikel van 2021. Het Franse bedrijf TEMO heeft dit slim ingenieus ontworpen product bedacht.

Het is mooi om te zien dat kleine, startende bedrijven ook in zo’n moeilijk Corona jaar nog steeds nieuwe ideeën kunnen bedenken en op de markt kunnen brengen. Tijdens het hoogtepunt van de pandemie slaagde het bedrijf erin om € 600.000 aan funding op te halen en de TEMO-450 op de markt te brengen. Ze zetten hun R&D gedurende de zomer voort en ze hebben de TEMO dit najaar direct op de markt is gebracht. Er zijn inmiddels meer dan 500 stuks van verkocht.

Elektrische roeispaan

De TEMO kan misschien het beste worden vergeleken met een elektrische roeispaan, of een miniversie van de longtailbootmotoren in Thailand. Het is deels een roeispaan, deels een elektrische buitenboordmotor en hij is zo ingenieus dat je je, als je hem voor het eerst ziet, afvraagt ​​waarom hij nog niet eerder is gedaan.

elektrische buitenboord motor
TEMO-450 Elektrische buitenboordmotor

De riem bevat een elektrische motor van 450 W en een ingebouwde oplaadbare batterij. De riem is instelvaar van 1,30 tot 1,70 meter en kan zo op maat op vrijwel ieder klein bootje optimaal worden ingesteld. TEMO zegt dat de motor 45 minuten op volle snelheid kan draaien of 80 minuten op kruissnelheid. De 17 cm-schroef zit in een ronde bescherming en de bedieningselementen voor vooruit en achteruit zitten in een mooi ontworpen ergonomisch handvat. De motor is zeer eenvoudig te bedienen, waardoor ook kleine kinderen makkelijk met het motortje kunnen varen.

De TEMO wordt geleverd met een rowlock-montagekit voor montage aan de spiegel van een bootje en heeft een dodemanskoord aan een riem die magnetisch wordt bevestigd. Dus ook aan de veiligheid is gedacht. Omdat je de riem los vast hebt de motor direct in alle standen kan zetten maakt hij je bootje erg wendbaar en kan je ook heel erg goed in ondiep water varen. Meer over boten besturen, leer je in dit Vaarbewijs Filmpje.

handige buitenboordmotor
De TEMO in actie

Technische specs

Hij is licht van gewicht, weegt slechts 4,9 kg en is makkelijk te dragen. Met een prijs van € 1.450 is hij goedkoper dan de kleinste Torqeedo-buitenboordmotor (hoewel wat lager in vermogen en bereik). Hierdoor hij het meest geschikt is voor korte tochtjes op rustig water. Bijvoorbeeld voor een dinghy of heen en weer varen in een haven is het een ideaal motortje.

De motor heeft een vermogen van 450 Watt (vandaar de naam) en dat is ruim voldoende. De motor is krachtig genoeg om een boot van 500 kg te slepen of een sloepje van 3 meter met 3 personen erin voort te bewegen. TEMO zegt dat de accu een ​​levensduur van meer dan 1.000 oplaadcycli heeft. De accu is oplaadbaar met zowel 230V als met 12V. Daarnaast werkt het bedrijf ook aan een efficiënte recycling om al hun motoren aan het einde van hun levensduur te herbruiken. Meer over bootaccu’s leer je in dit Vaarbewijs Filmpje.

Je kan meer informatie over dit product vinden op de website van TEMO.

Ook je Vaarbewijs halen? Start nu direct!

Meer lezen?

× Vragen?