Boot huren zonder vaarbewijs

Wil je een boot huren zonder dat je een Vaarbewijs hebt? Veel mensen zijn de zomervakantie voor 2021 aan het plannen. Gezien de onzekerheid wegens Corona willen veel mensen niks boeken in het buitenland en zoeken we weer naar een mooie vakantie in eigen land. Lekker varen in bijvoorbeeld Friesland lijkt een Corona-proof oplossing. Weinig mensen om je heen en lekker in de buitenlucht. Maar kan dat zonder vaarbewijs? En is het verstandig?

Mag ik een boot van 15 m besturen zonder vaarbewijs?

In Nederland heb je een vaarbewijs nodig op boten groter dan 15 meter of op boten die sneller kunnen varen dan 20 km/h. Veel verhuurbedrijven spelen handig in op deze regel en verhuren boten van 14,99 meter. Soms zien ze eruit als hippe jachten en soms als drijvende bouwketen. Deze mag je dus zonder vaarbewijs in heel Nederland besturen.

Een boot van deze grootte lijkt misschien niet zo groot, maar als je erop zit blijkt dit toch echt wel een serieus grote boot. Ze zijn vaak ingericht voor 6-8 personen en van alle gemakken voorzien. Niks staat een mooie vakantie in eigen land in de weg. Nou ja, misschien behalve het regenachtige weer. Of… erger.

Varen zonder vaarbewijs

Maar is het verstandig?

Als je de website ziet van de verhuurder dan zie je ongetwijfeld mooie zonnige foto’s van een gelukkig gezinnetje bij windstil weer. Wat kan er misgaan? Nou een paar dingen gaan we noemen, het gaat jou natuurlijk allemaal niet overkomen. Maar toch…

Boot besturen

Vergis je niet, een boot besturen is best lastig als je dat nog nooit gedaan hebt, je moet wennen aan de vertraging in het sturen, het afremmen, de beperkte wendbaarheid. Allemaal prima op rustig open water, maar veel vaarwegen in Nederland zijn zeer druk bevaren, ook met beroepsvaart. En beroepsvaart vaart gewoon door, gezinnetje of niet. Meer over het besturen van een boot leer je in dit Vaarbewijs Filmpje.

Verantwoordelijkheid

Al zijn de vaarsnelheden laag en denk je dat er niet zoveel kan gebeuren bij een aanvaring, de materiële schade is vaak zeer groot. Als schipper ben je verantwoordelijk. Lees vooral ook nog even het stukje over eigen risico als je een boot huurt. Maar ook bij lage snelheden kan het serieus mis gaan, ieder jaar vallen er in Nederland een paar doden door aanvaringen, verdrinking en onderkoeling. Niet zelden betreft het hier mensen die voor de eerste keer een boot huren. Neem je verantwoordelijkheid, niet in de laatste plaats voor jezelf en je gezin. Volgend jaar willen jullie ook allemaal weer samen naar het buitenland. Meer over reddingsmiddelen in dit Vaarbewijs Filmpje.

Het weer is verraderlijk

Het weer kan in Nederland zeer snel omslaan. Wat begon als een zonnige windstille dag kan eindigen met onweer en windkracht 7. Weet je wat je moet doen in je drijvende bouwkeet bij dichte mist? Zeker op de grotere Nederlandse wateren, zoals het IJsselmeer kan het spoken bij harde wind. Golven van 2 meter zijn dan geen uitzondering. Meer over het weer kan je leren in dit Vaarbewijs Filmpje. En voor de mensen die met Vaarbewijs 2 bezig zijn, nog meer weer over wolken en luchtsoorten in dit Vaarbewijs Filmpje.

Voorrangsregels op het water

Wist je dat er op het water ook voorrangsregels gelden? Deze zijn een stuk complexer dan ‘rechts gaat voor”, meer over de voorrangsregels in dit Vaarbewijs Filmpje. En ook op het water (nou ja, meer aan de kant) wemelt het van de verkeersborden, ken je ze allemaal? Zo niet, bekijk dan het Vaarbewijs Filmpje. En dan nog maar niet te spreken over de regels bij sluizen, bruggen en varen in het donker. Alle lampjes op boten kan je leren in dit Vaarbewijs Filmpje, aan de hand van de combinatie van lampen kan je zien om welk type boot het gaat en in welke richting deze vaart.

Ons advies

Moraal van het verhaal is dat we niet vinden dat je nu persé je officiële vaarbewijs diploma moet gaan halen. Wettelijk hoeft dit niet. Het is echter wel zeer verstandig om te zorgen dat je de basisregels kent. Een binnenvaartschip maakt echt geen onderscheid tussen een schip van 14,99 m en van 15,00 m. En ook het weer trekt zich er weinig van aan. De vaarbewijs theorie is makkelijk en leuk om te leren.

Kijk eens verder op deze website er is heel veel gratis informatie te vinden en abonneer je op ons YouTube kanaal. Ook op de website van Varen doe je Samen is veel informatie te vinden. Veiligheid staat voorop!

Ook slagen via Vaarbewijs Filmpjes? Ga naar ons cursusoverzicht.

Meer lezen?

× Vragen?