Wil je een boot huren zonder dat je een Vaarbewijs hebt? Voor veel mensen is het de perfecte zomervakantie. Weinig mensen om je heen en lekker in de buitenlucht. Nederland heeft prachtige vaargebieden en wat is er mooier dan varen in het buitenland? Maar kan dat zonder Vaarbewijs? En is het verstandig?
Inhoudsopgave
Mag ik een boot van 15 m besturen zonder vaarbewijs?
In Nederland heb je een vaarbewijs nodig op boten groter dan 15 meter of op boten die sneller kunnen varen dan 20 km/h. Veel verhuurbedrijven spelen handig in op deze regel en verhuren boten van 14,99 meter. Soms zien ze eruit als hippe jachten en soms als drijvende bouwketen. Deze mag je dus zonder vaarbewijs in heel Nederland besturen.
Will je weten wat er allemaal komt kijken bij het halen van je Vaarbewijs? Alle informatie die je nodig hebt vind je natuurlijk op deze pagina van Vaarbewijs Filmpjes.
Een boot van deze grootte lijkt misschien niet zo groot, maar als je erop zit blijkt dit toch echt wel een serieus grote boot. Ze zijn vaak ingericht voor 6-8 personen en van alle gemakken voorzien. Niks staat een mooie vakantie in eigen land in de weg. Nou ja, misschien behalve het regenachtige weer. Of… erger.

Maar is het verstandig?
Als je de website ziet van de verhuurder dan zie je ongetwijfeld mooie zonnige foto’s van een gelukkig gezinnetje bij windstil weer. Wat kan er misgaan? Nou een paar dingen gaan we noemen, het gaat jou natuurlijk allemaal niet overkomen. Maar toch…
Boot besturen
Vergis je niet, een boot besturen is best lastig als je dat nog nooit gedaan hebt, je moet wennen aan de vertraging in het sturen, het afremmen, de beperkte wendbaarheid. Allemaal prima op rustig open water, maar veel vaarwegen in Nederland zijn zeer druk bevaren, ook met beroepsvaart. En beroepsvaart vaart gewoon door, gezinnetje of niet. Bij Vaarbewijs Filmpjes leer je meer over de theorie van het besturen van een boot. Uiteraard leer je pas echt varen als je het in de praktijk doet, maar dit leren gaat veel sneller als je ook begrijpt wat het wieleffect is en wat de werking van een boegschroef is.
Verantwoordelijkheid
Al zijn de vaarsnelheden laag en denk je dat er niet zoveel kan gebeuren bij een aanvaring, de materiële schade is vaak zeer groot. Als schipper ben je verantwoordelijk. Lees vooral ook nog even het stukje over eigen risico goed door als je een boot huurt. Maar ook bij lage snelheden kan het serieus mis gaan, ieder jaar vallen er in Nederland een paar doden door aanvaringen, verdrinking en onderkoeling. Niet zelden betreft het hier mensen die voor de eerste keer een boot huren. Neem je verantwoordelijkheid, niet in de laatste plaats voor jezelf en je gezin. Volgend jaar willen jullie ook allemaal weer samen op vakantie.
Een belangrijk onderdeel van het Vaarbewijs is dat je dingen leert over reddingsmiddelen en het uitvoeren van reddingsacties. We hopen dat je het nooit nodig zal hebben, maar je vaart met veel meer zelfvertrouwen op je boot als je wel weet wat je moet dan als jij of een ander schip in nood verkeert.
Als je een marifoon aan boord hebt, dan ben je ook verplicht om het marifoon certificaat te halen. Vaarbewijs Filmpjes is óók de leukste Marifonie Cursus!
Het weer is verraderlijk
Het weer kan in Nederland zeer snel omslaan. Wat begon als een zonnige windstille dag kan eindigen met onweer en windkracht 7. Weet je wat je moet doen in je drijvende bouwkeet bij dichte mist? Zeker op de grotere Nederlandse wateren, zoals het IJsselmeer kan het spoken bij harde wind. Golven van 2 meter zijn dan geen uitzondering. Voor je Vaarbewijs leer je ook basis meteorologie en dingen over het weer. En voor de mensen die Vaarbewijs 2 gaan halen ga je ook leren over de verschillende soorten wolken en luchtsoorten.
Voorrangsregels op het water
Wist je dat er op het water ook voorrangsregels gelden? Deze zijn een stuk complexer dan ‘rechts gaat voor’. Alle voorrangsregels leer je bij Vaarbewijs Filmpjes. En ook op het water (nou ja, meer aan de kant) wemelt het van de verkeersborden, ken je ze allemaal? Het zijn er meer dan honderd! En dan nog maar niet te spreken over de regels bij sluizen, bruggen en varen in het donker.
Een ander belangrijk onderdeel en leuk om te leren zijn alle soorten verlichting op boten. Aan de hand van de kleurcombinatie van de verlichting kan je zien om welk type boot het gaat en in welke richting deze vaart.
Ons advies
Moraal van het verhaal is dat we niet vinden dat je nu persé je officiële vaarbewijs diploma moet gaan halen als je een klein schip huurt. Wettelijk hoeft dit niet. Het is echter wel zeer verstandig om te zorgen dat je de basisregels kent. Een binnenvaartschip maakt echt geen onderscheid tussen een schip van 14,99 m en van 15,00 m. En ook het weer trekt zich er weinig van aan.
Je Vaarbewijs halen is echt niet moeilijk en de Vaarbewijs theorie is makkelijk en leuk om te leren bij Vaarbewijs Filmpjes.
Ook je Vaarbewijs halen? Start nu direct!