CBR Vaarbewijs Examen

Je bent klaar voor je vaarbewijs examen en nu?

Wat moet je doen als je klaar denkt te zijn voor het Vaarbewijs Examen bij het CBR? Als je de theorie goed kent en je de meeste oefenvragen goed hebt beantwoord, dan wordt het tijd om het CBR vaarbewijs examen aan te vragen. Vroeger werden de Vaarbewijs examens afgenomen door de VAMEX, maar sinds 1 januari 2020 is deze taak overgenomen door het CBR.

Plan je examen tijdig in. Op de meeste locaties moet je minimaal 3-4 weken wachten, voordat je examen kan doen. Gelukkig heb je dan wel alle tijd om alle Vaarbewijs Filmpjes nog eens goed te bekijken en de 10 beste tips om te slagen voor je Vaarbewijs nog eens door te lezen.

Mogelijk dat je vanaf 2023 ook examen kan doen voor je Marifonie bij het CBR. Ze zijn daarover in overleg met het Agentschap Telecom.

CBR vaarbewijs examen

CBR Vaarbewijs Locaties

Het handigste is natuurlijk om het examen aan te vragen bij een locatie bij je in de buurt. Maar dat hoeft niet persé, als je wat verder weg wilt varen is een locatie verder weg ook gewoon mogelijk. Soms is het bij een CBR locatie verder weg eerder mogelijk om examen te doen, dus het is de moeite waard om het even uit te zoeken. Het Vaarbewijs 1 en Vaarbewijs 2 examen kan worden gedaan op onderstaande locaties. Je moet fysiek naar een locatie toe om je examen te doen.

Het CBR telefoonnummer en contactgegevens kan je hier vinden.

CBR Examen aanvragen

Inloggen bij het CBR doe je via Mijn CBR met je DidiD. Vervolgens kies je voor “Examen doen”. Dan kies je voor examen reserveren voor recreatievaart. Daarna maak je de keuze “Diploma Klein vaarbewijs 1” of “Diploma Klein Vaarbewijs 2”.

Dan zijn er drie opties:

  1. Klein Vaarbewijs examen
  2. Klein Vaarbewijs beperkt examen KVBD
  3. Klein Vaarbewijs beperkt examen KVBS

De laatste 2 opties is een examen met vrijstellingen. Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen die de Scheepvaartschool gedaan hebben, bij de Koninklijke Marina diploma’s hebben gehaald, een matrozendiploma hebben of beroepsmatig in de scheepvaart hebben gewerkt. Een volledige lijst met de voorwaarden voor de vrijstelling is hier te vinden.

Extra tijd aanvragen

Het is mogelijk om 15 minuten extra tijd aan te vragen voor je CBR Vaarbewijs Examen. Kies dan de optie Klein Vaarbewijs 1 examen (extra tijd) (KV1-E). Dit examen is ietsje duurder, maar wel ideaal voor mensen die moeite hebben met het lezen van Nederlands of bijvoorbeeld faalangst hebben. Bij een extra tijd examen krijg je alleen maar extra tijd, dit examen is niet gemakkelijker en er is ook geen individuele begeleiding. Het extra tijd vaarbewijs examen wordt in dezelfde ruimte afgenomen als het normale vaarbewijs examen.

Locatie, tijdslot en betalen

Vervolgens kies je de gewenste locatie en het gewenste tijdsslot. Je vult je contactgegevens in en je moet je examen gelijk betalen. Meer informatie over de totale kosten voor het halen van een vaarbewijs kan je in dit artikel lezen.

Vaarbewijs examen verzetten

Je mag een gepland vaarbewijs examen één keer verzetten. Hierbij geldt het volgende:

  • Als je langer dan 7 dagen van tevoren je vaarbewijs examen wil verzetten, mag je het examen verzetten naar een later moment. Of naar een eerder moment als er nog een plek vrij is.
  • Binnen 7 dagen vóór de geplande datum van je vaarbewijs examen kunt je het examen alleen nog maar verzetten naar een eerder moment als er nog plek is. Verzetten naar een later moment is dan niet meer mogelijk.

Een reeds geboekt examen afzeggen is niet mogelijk.

Individueel begeleid examen

Met een medische verklaring is het mogelijke om een individueel begeleid CBR vaarbewijs examen aan te vragen. Dit kan bijvoorbeeld bij een dyslexie- of dyscalculieverklaring. Het examen wordt dan afgenomen in een aparte ruimte en wordt voorgelezen door een CBR medewerker. Ook krijg je 15 min extra tijd. Het is een misverstand dat dit examen makkelijker is, dat is niet het geval. De antwoorden moet je nog steeds invullen op een computer en je kan de examinator ook niet vragen om uitleg.

Bij dit examen is het ook mogelijk om een tolk in te zetten. Deze tolk moet u zelf regelen via TolkenNet. Maar ook als je gebruik maakt van een tolk moet je een groot aantal Vaarbewijs woorden kennen in het Nederlands (Zo’n 3 A4’tjes).

De examendag

Zorg dat je op tijd op je CBR locatie aanwezig bent, minimaal 15 min. Soms kan je al wat eerder beginnen, nadat je bent aangemeld. Bij de ingang staat een aanmeldcomputer waarmee je je registreert via het aanmeldnummer dat je via de mail hebt gekregen. In de wachtruimte zie je een scherm en daar staat wanneer je je kan aanmelden bij de registratiebalie. Telefoons, horloges etc. moet je in een kluis leggen.

Bij de balie krijg je potloden en papier en voor vaarbewijs 2 eventueel een passer en een plotter, al wordt geadviseerd om die zelf mee te nemen. Vergeet niet je Paspoort, ID of Rijbewijs mee te nemen ter identificatie anders kan je gelijjk weer naar huis. Na registratie loop je de examenruimte in en ga je zitten achter een toegewezen computer. In de ruimte staan zo’n 15-30 computers met camerabewaking en er is iemand aanwezig om te controleert op fraude en afkijken.

Varen in het buitenland

CBR Vaarbewijzen voor de recreatievaart zijn sinds 1 januari 2010 voorzien van het ICC (International Certificate of Competence). Je Nederlandse Vaarbewijs-pas is dus gelijk internationaal geldig als je een boot wil huren in bijvoorbeeld Kroatië en Griekenland. In dit artikel lees je de beste 25 tips voor varen in Kroatië.

  • Het Klein Vaarbewijs I is ook het ICC Inland waters
  • Het Klein Vaarbewijs II is ook het ICC Inland + Coastal waters

Prijzen Vaarbewijs Examen CBR 2022

Het examen Klein Vaarbewijs 1 kost € 45,35. De extra tijd toeslag is €12,00. En de toeslag voor een individueel begeleid examen is €35,95.

Het examen Klein Vaarbewijs 2 kost € 53,95. De extra tijd toeslag is €12,00. En de toeslag voor een individueel begeleid examen is €58,00.

Resultaten vaarbewijs examens afgelopen jaren

In totaal werden er in het jaar 2021, 25.869 vaarbewijzen uitgereikt en zijn er 40.529 examens gedaan, ongeveer 1100 meer dan in 2020. Daarmee komt het slagingspercentage voor het examen uit op 63,4 procent. Dat is 1,3 procent lager dan in 2020.

Factsheet Vaarbewijs

No show bij examens

Het CBR zegt dat 20% van de kandidaten Klein vaarbewijs niet op het examen verschijnt. Komt een geplande examentijd niet uit of ben je onverhoopt ziek geworden? Dan kan je je examen één keer gratis te verzetten. Meer informatie vind je op: CBR Wijzigen Vaarbewijs Examen afspraak. Meld je af als je niet kan.

Ook slagen via Vaarbewijs Filmpjes? Ga naar ons cursusoverzicht.

Kan ik als Belg Vaarbewijs Examen doen in Nederland?

Ja dat kan. Als buitenlander niet woonachtig in Nederland kan je examen doen bij het CBR in Nederland. Je moet je wel kunnen legitimeren bij het CBR.

Is het Nederlandse Vaarbewijs internationaal geldig?

Ja, het Klein Vaarbewijs I is ook het ICC Inland waters certificaat en het Klein Vaarbewijs II is ook het ICC Inland + Coastal waters certificaat.

Wat moet ik doen als ik mijn Vaarbewijs verloren ben of gestolen is?

Als je je Vaarbewijs kwijt bent dan kan bij het CBR een nieuwe pas aanvragen, deze krijg je dan binnen 2 weken opgestuurd.

Meer lezen?

× Vragen?