De 10 beste tips om je Vaarbewijs te halen

Vaarbewijs halen? De website van Vaarbewijs Filmpjes is het beste startpunt om je Vaarbewijs op een leuke manier te halen. Je Vaarbewijs 1 halen is op zich niet heel moeilijk, maar je moet het ook niet onderschatten. Qua moeilijkheidsgraad is het te vergelijken met de theorie voor je rijbewijs. Op dit moment is er geen praktijkexamen nodig om je Vaarbewijs te halen, maar dit kan in de toekomst veranderen. Begin met onze 10 beste tips om je Vaarbewijs te halen.

Tip 1: Zelfstudie of klassikaal les?

Ga voor jezelf na hoe je het beste leert en wees hier eerlijk en oprecht in. Voor sommige mensen is het lang geleden dat ze in de schoolbanken hebben gezeten en uit boeken hebben geleerd. De theorie die nodig is voor je Vaarbewijs 1 beslaat al snel 150 pagina’s en de studiebelasting is ergens tussen de 20 en 40 uur.

Opleidingsinstituut

Er zijn in Nederland en België uitstekende opleidingsinstituten en vaarscholen waar je een Vaarbewijs cursus kan doen. De kosten zijn meestal tussen de €100,- en €150,- Met een ééndagscursus alleen ben je er niet, je zal daarnaast ook thuis aan de slag moeten. Of je kiest een cursus die uit meerdere dagdelen bestaat. Vaak kan je ook een cursus doen bij een lokale vaarschool of zeilschool, het niveau daarvan hangt erg af van de docent. Informeer eerst naar de ervaring van je voorgangers, voordat je hiervoor kiest. Het fijne aan een opleiding met een docent, is dat er iemand is aan wie je vragen kan stellen. Lees ook dit artikel met meer informatie over de Vaarbewijs kosten.

Zelfstudie

Voor mensen met een HBO+ achtergrond is het Vaarbewijs prima te halen door zelfstudie. Koop echter wel een goed boek of bekijk al onze Vaarbewijs Filmpjes. Of doe beide. Vaak kan je bij de opleidingsinstituten ook hun boeken kopen, zonder dat je het onderwijs bij hun volgt. In veel gevallen is het boek ook een jaar online te lezen.

Sommige boeken focussen puur op de examenstof en andere boeken gaan ook over dingen die je niet gelijk hoeft te weten voor je Vaarbewijs Examen. In dat laatste geval is het lastig om te ontdekken welke theorie je nu precies voor je examen moet weten en welke theorie extra informatie is. De meeste boeken zijn ergens tussen de €25 en €50 en als je je het kan veroorloven, koop er dan gewoon twee die de theorie ieder op een eigen manier benaderen.

Vaarbewijs 1 pasje
Vaarbewijs 1 pasje

Tip 2: Doe Vaarbewijs 1 en 2 niet tegelijk

Doe eerst het Vaarbewijs 1 Examen en een paar weken later het Vaarbewijs 2 Examen. Vaarbewijs 1 is 80% uit je hoofd leren en 20% rekenen en Vaarbewijs 2 is 80% rekenen en 20% uit je hoofd leren. Als je allebei tegelijk doet is de slagingskans aanzienlijk kleiner, al kan het natuurlijk wel. Het is alleen gewoon heel erg veel theorie om allemaal tegelijk te onthouden.

Daarnaast is het verwarrend. Het SIGNI betonningssysteem uit Vaarbewijs 1 is net wat anders dan het IALA-A betonningssysteem uit Vaarbewijs 2. Daarnaast heb je ook nog cardinale betonning En de BPR en RPR regels uit Vaarbewijs 1 zijn net wat anders dan de SRW regels uit Vaarbewijs 2. Het is gewoon fijner om je te kunnen focussen op één van beide.

Lid worden Vaarbewijs Filmpjes

Tip 3: Oefenen, oefenen, oefenen

Zorg dat je veel examenvragen oefent. Op deze manier leer je de manier van vragen stellen en kan je toetsen van welke onderdelen je voldoende kennis hebt en van welke nog niet. Bij veel opleidingsinstituten online Vaarbewijs cursussen en ook bij Vaarbewijs Filmpjes krijg je toegang tot oefenopgaves.

Om een idee te krijgen hoe de examenvragen van het Vaarbewijs 1 bij het CBR er uitzien kan je de Vaarbewijs Filmpjes met de oefenopgaven doen. Ga pas examen doen als je 80-90% van de oefenopgaves goed weet te beantwoorden.

Veel oefenvragen lijken op elkaar, maar let erop dat er vaak kleine verschillen zijn, tussen bijvoorbeeld de windrichting, linkse/rechtse schroef en stuur/bakboord. De antwoorden worden ook steeds op een verschillende positie getoond, het heeft dus geen zin om als antwoord op een bepaalde vraag de positie “A” te onthouden, want de volgende keer als die vraag voorbijkomt kan het juiste antwoord op positie “B” staan.

Tip 4: Struikelblokken bij je vaarbewijs halen

Op de website van het CBR kan je een PDF downloaden met struikelblokken. Dit zijn vragen waarvan het CBR weet dat deze vaak fout worden beantwoord. Super aardig van het CBR! Lees dit document en maak niet de fouten die je mede matrozen hebben gemaakt.

Daarnaast vinden veel mensen de vragen met berekeningen moeilijk, bijvoorbeeld het berekenen van de brughoogte en waterdiepte, om jullie te helpen kan je op die pagina een handig oefenrekenblad downloaden. Door de vele verschillende voorrangsregels is ook het onthouden van alle vaaregels ingewikkeld.

En ook het onthouden van alle lichten en dagmerken is lastig, omdat al deze lichtcombinaties allemaal op elkaar lijken.

Tip 5: Maak een mindmap of samenvatting

Maak tijdens het leren een samenvatting van de stof. Door dingen op te schrijven onthoud je dingen beter. Ook is het handig om vlak voor je examen je samenvatting nog even door te nemen, zodat de belangrijke dingen nog even vers in het geheugen komen. Een handig hulpmiddel is bijvoorbeeld om een Mindmap te maken. Dat is een grafische en kleurrijke weergave van alle belangrijke onderwerpen. Je kan ook de Mindmap van Vaarbewijs Filmpjes gebruiken, klik op het plaatje hieronder. Dit is een samenvatting en geheugensteuntje voor Vaarbewijs 1 en 2.

Een andere handige tip is om voor je Vaarbewijs Examen nog even alle Vaarbewijs definities door te nemen, hier worden gegarandeerd vragen over gesteld.

Tip 6: Neem je tijd om je Vaarbewijs te halen

Je hebt een uur de tijd tijdens het examen voor 40 vragen. Als je goed bent voorbereid, dan zal je een deel van de vragen binnen 2 seconden weten en heb je tijd genoeg voor de wat moeilijker vragen. Denk hier gewoon rustig over na. Je kan een vraag ook markeren, zodat je hem tegen het einde van het examen nogmaals kan bekijken en je antwoord eventueel nog kan aanpassen. Lees ook het artikel over het CBR vaarbewijs examen.

Tip 7: Verschillende punten per vraag

Per vraag kan je 1, 2 of 3 punten krijgen. Bij 56 van de 80 punten (70%) ben je geslaagd. Je mag dus ook best een paar fouten maken, dus geen stress als je een vraag niet weet. Hoe moeilijker de vraag hoe meer punten je krijgt, de meeste rekenvragen leveren 3 punten op, neem hiervoor dan ook de tijd. Het is zonde om stomme fouten te maken in een vraag waarvoor je veel punten krijgt.

Tip 8: Maak tekeningen tijdens het examen

Voorafgaand aan je Vaarbewijs examen krijg je een papier en potlood uitgereikt. Gebruik deze om tekeningetjes te maken bij de rekenvragen. Vooral bij het berekenen van de brughoogtes en waterdieptes is een foutje snel gemaakt, op deze pagina kan je een handige rekenhulp downloaden. Door het maken van een tekeningetje kan je veel stomme fouten voorkomen. De rekenvragen zijn vaak ook de vragen waar je de meeste punten voor krijgt.

Tip 9: Gok slim

Het Vaarbewijs 1 Examen is multiple choice. Per vraag zijn er 2, 3 of 4 voorgedefinieerde antwoordmogelijkheden. Als je het antwoord op een vraag echt niet weet, kijk dan welk antwoord zeker fout is. Vaak zijn 1 of 2 antwoorden overduidelijk fout. En gok dan uit de overgebleven 2 mogelijke goede antwoorden, dan heb je al 50% kans dat je de vraag goed hebt.

Er zijn niet echt strikvragen, je hoeft dus niet teveel achter de antwoorden te zoeken. What you see is what you get.

Tip 10: Kijk alle Vaarbewijs Filmpjes

Of je nou je Vaarbewijs theorie leert bij een opleidingsinstituut of door zelfstudie, natuurlijk kijk je ook alle Vaarbewijs Filmpjes. Het is een leuke en een eenvoudige manier om alle theorie die nodig is om te slagen voor je Vaarbewijs Examen te leren.

Wij van Vaarbewijs Filmpjes adviseren: Vaarbewijs Filmpjes!

Lid worden Vaarbewijs Filmpjes

Meer lezen?