De 10 beste tips om je Vaarbewijs te halen

Vaarbewijs halen? De website van Vaarbewijs Filmpjes is het beste startpunt om je Vaarbewijs op een leuke manier te halen. Op zich is het niet heel moeilijk om je Vaarbewijs te halen, maar je moet het ook zeker niet onderschatten. Ongeveer 65% slaagt voor het Vaarbewijs examen, je moet dus echt wel even serieus aan de slag. Qua moeilijkheidsgraad is het halen van je Vaarbewijs te vergelijken met de theorie voor je rijbewijs.

Op dit moment is er nog geen praktijkexamen nodig om je Vaarbewijs te halen, maar dit kan in de toekomst veranderen. Begin met onze 10 beste tips om je Vaarbewijs te halen.

Tip 1: Zelfstudie of klassikaal les?

Ga voor jezelf na hoe je het beste leert en wees hier gewoon eerlijk in. Voor sommige mensen is het best lang geleden dat ze in de schoolbanken hebben gezeten en uit boeken hebben geleerd. De theorie die nodig is voor je Vaarbewijs 1 beslaat al snel 150 pagina’s en de studiebelasting is ergens tussen de 20 en 40 uur. De studiebelasting voor Vaarbewijs 2 is vergelijkbaar.

Opleidingsinstituut

Er zijn in Nederland en België uitstekende opleidingsinstituten en vaarscholen, waar je een Vaarbewijs cursus kan doen. De kosten zijn meestal tussen de €150,- en €250,- Met een ééndagscursus alleen ben je er niet, je zal daarnaast ook thuis (of op de boot) aan de slag moeten. In veel gevallen kan je ook kiezen voor een cursus die uit meerdere dagdelen of avonden bestaat.

Vaak kan je ook een cursus doen bij een lokale vaarschool of zeilschool, het niveau daarvan hangt erg af van de docent en het gebruikte materiaal. Informeer eerst naar de ervaring van je voorgangers, voordat je hiervoor kiest.

Het fijne aan een opleiding met een docent, is dat er iemand is aan wie je vragen kan stellen en je kan ook leren van de vragen die je medematrozen stellen. Maar persoonlijk antwoord op je Vaarbewijs vragen krijg je bij Vaarbewijs Filmpjes ook!

Zelfstudie

Voor mensen met een HBO+ achtergrond is het Vaarbewijs prima te halen door zelfstudie. Koop echter wel een goed boek of doe de online cursus bij Vaarbewijs Filmpjes. Of doe beide. Vaak kan je bij de opleidingsinstituten ook hun eigen boeken kopen, zonder dat je het onderwijs bij hun volgt. In veel gevallen is het boek ook een jaar online te lezen.

Vaarbewijs boeken

Sommige boeken focussen puur op de examenstof en andere boeken gaan ook over dingen die je niet gelijk hoeft te weten voor je Vaarbewijs Examen.

In dat laatste geval is het lastig om te ontdekken welke theorie je nu precies voor je examen moet weten en welke theorie gewoon extra achtergrondinformatie is.

De meeste boeken zijn ergens tussen de €25 en €50 en als je je het kan veroorloven, koop er dan gewoon twee die de theorie ieder op een eigen manier benaderen.

Vaarbewijs 1 pasje
Vaarbewijs 1 pasje

Kosten Vaarbewijs

Voor niks gaat de zon op, we hebben dus ook een pagina met meer informatie over de kosten van het halen van je Vaarbewijs.

Tip 2: Doe Vaarbewijs 1 en 2 niet tegelijk

Vaarbewijs 1 is vooral theorie

Doe eerst het Vaarbewijs 1 Examen en een paar weken later het Vaarbewijs 2 Examen. Vaarbewijs 1 is 80% uit je hoofd leren en 20% rekenen en Vaarbewijs 2 is 80% rekenen en 20% uit je hoofd leren. Als je allebei tegelijk doet is de slagingskans aanzienlijk kleiner, al kan het natuurlijk wel. Het is alleen gewoon heel erg veel theorie om allemaal tegelijk te onthouden.

Vaarbewijs 1 en 2 moeilijk?

Daarnaast kan het ook verwarrend zijn om Vaarbewijs 1 en 2 tegelijk te doen. Het SIGNI betonningssysteem uit Vaarbewijs 1 is net wat anders dan het IALA-A betonningssysteem uit Vaarbewijs 2. Daarnaast heb je ook nog cardinale betonning. En de BPR en RPR regels uit Vaarbewijs 1 zijn net wat anders dan de SRW regels uit Vaarbewijs 2. Het is gewoon fijner om je te kunnen focussen op één van beide.

Herhaal Vaarbewijs 1

Als je Vaarbewijs 2 wil gaan doen en het is lang geleden dat je je Vaarbewijs 1 hebt gehaald, herhaal dan even de theorie van Vaarbewijs 1. Er wordt van je verwacht dat je Vaarbewijs 1 als basiskennis hebt. Daarnaast bouwt een deel van de theorie voor Vaarbewijs 2 voort op Vaarbewijs 1 theorie (zoals cardinale betonning, meteorologie en de voorrangsregels). Op je Vaarbewijs 2 examen zullen geen vragen gesteld worden over specifieke Vaarbewijs 1 onderdelen.

Tip 3: Oefenen, oefenen, oefenen

Examen oefenvragen

Als je je Vaarbewijs wil halen is het belangrijk dat je veel examenvragen oefent. Op deze manier leer je de manier van vragen stellen en kan je toetsen van welke onderdelen je voldoende kennis hebt en van welke nog niet. Bij veel opleidingsinstituten en online Vaarbewijs cursussen krijg je toegang tot oefenopgaves. Vrijwel alle opleiders maken gebruik van dezelfde oefenset met examenvragen.

Oefenvragen bij Vaarbewijs Filmpjes

Vaarbewijs Filmpjes heeft honderden oefenopgaven die je onbeperkt kan doen. Per hoofdstuk krijg je ook een score, zodat je gelijk ziet hoe je op dat onderwerp scoort. Daarnaast krijg je bij iedere vraag de uitleg van het goede antwoord. Sommige oefenopgaves zijn interactief, zodat je de theorie spelenderwijs en op een leuke manier nog beter leert. Als afsluiting kan je diverse oefenexamens doen die gaan over de hele theorie. Ga pas examen doen bij het CBR als je 80-90% van de oefenopgaves goed weet te beantwoorden.

Ook slagen via Vaarbewijs Filmpjes? Ga naar ons cursusoverzicht.

Vraagstelling CBR

De vragen die je bij het CBR krijgt kunnen verschillend zijn, het CBR past de vraagstelling regelmatig aan en voegt nieuwe vragen toe. Vaak zijn de vragen van het CBR wat meer beschrijvend van aard met meer tekst. Zo geven ze boten vaak namen: kleine zeilboot ‘Jantje’ komt van rechts en nadert motorboot ‘Pietje’.

Vragen lijken op elkaar

Veel examenvragen lijken op elkaar, maar let er op dat er vaak kleine verschillen zijn. Let dus goed op bij vragen wat er precies staat over bijvoorbeeld de windrichting, linkse/rechtse schroef en stuurboord/bakboord. En ook of een vraag gaat over het BPR of het RPR gebied.

De antwoorden worden ook steeds op een verschillende positie getoond, het heeft dus geen zin om als antwoord op een bepaalde vraag de positie “A” te onthouden, want de volgende keer als die vraag voorbijkomt kan het juiste antwoord op positie “B” staan.

Tip 4: Struikelblokken bij je vaarbewijs halen

Struikelblokken bij het Vaarbewijs

Op de website van het CBR kan je een PDF downloaden met struikelblokken. Dit zijn vragen waarvan het CBR weet dat deze vaak fout worden beantwoord. Super aardig van het CBR! Lees dit document en maak niet de fouten die je medematrozen hebben gemaakt.

Examendocument KVB-1 van het CBR

Lees hier ook het Examendocument van het CBR. Hierin staan alle onderwerpen en toetstermen voor je Vaarbewijs 1 die in het examen kunnen voorkomen.

Berekeningsvragen

Daarnaast vinden veel mensen de vragen met berekeningen moeilijk, bijvoorbeeld het berekenen van de brughoogte en waterdiepte, om jullie te helpen kan je op die pagina een handig oefenrekenblad downloaden. Voor je Vaarbewijs 2 examen, zijn de navigatieberekeningen en peilingen het meest ingewikkeld, dit moet je echt een paar keer zelf hebben geoefend, voordat je examen gaat doen.

Veel verschillende combinaties

Door de vele verschillende voorrangsregels is ook het onthouden van alle vaaregels ingewikkeld en je moet bijna honderd verkeersborden uit je hoofd kennen. En ook het onthouden van alle lichten en dagmerken is lastig, omdat al deze lichtcombinaties allemaal op elkaar lijken.

Tip 5: Maak een mindmap of samenvatting

Maak een samenvatting

Maak tijdens het leren een samenvatting van de stof. Door dingen op te schrijven onthoud je dingen beter. Ook is het handig om vlak voor je examen je samenvatting nog even door te nemen, zodat de belangrijke dingen nog even vers in het geheugen komen.

Gebruik de Mindmap van Vaarbewijs Filmpjes

Een handig hulpmiddel is bijvoorbeeld om een Mindmap te maken. Dat is een grafische en kleurrijke weergave van alle belangrijke onderwerpen. Je kan ook de Mindmap van Vaarbewijs Filmpjes gebruiken, klik op het plaatje hieronder. Dit is een samenvatting en geheugensteuntje voor Vaarbewijs 1 en 2. Maar een Mindmap werkt het beste als je hem zelf hebt gemaakt.

Filmpjes met Vaarbewijs Definities

Een andere handige tip is om voor je Vaarbewijs Examen nog even alle Vaarbewijs definities door te nemen, hier worden gegarandeerd vragen over gesteld en is de basis voor veel andere vragen.

Tip 6: Neem je tijd om je Vaarbewijs te halen

Gebruik je uur

Je hebt een uur de tijd tijdens het Vaarbewijs 1 examen voor 40 vragen en je hebt anderhalf uur voor de 27 vragen bij het Vaarbewijs 2 examen. Als je goed bent voorbereid, dan zal je een deel van de vragen binnen 2 seconden weten en heb je tijd genoeg voor de wat moeilijker vragen. Denk hier gewoon rustig over na. Je kan een vraag ook markeren, zodat je hem tegen het einde van het examen nogmaals kan bekijken en je antwoord eventueel nog kan aanpassen.

Hoe verloopt je examendag?

Lees ook ons artikel over het CBR vaarbewijs examen om te zien hoe het toegaat op zo’n spannende dag.

Tip 7: Verschillende punten per vraag

1, 2 of 3 punten

Per vraag kan je 1, 2 of 3 punten krijgen. Bij 56 van de 80 punten (70%) ben je geslaagd. Je mag dus ook best een paar fouten maken, dus geen stress als je een vraag niet weet. Hoe moeilijker de vraag hoe meer punten je krijgt, de meeste rekenvragen leveren 3 punten op, neem hiervoor dan ook de tijd. Het is zonde om stomme fouten te maken in een vraag waarvoor je veel punten krijgt.

Maak vooral geen fouten 🙂

En sommige vragen zijn gewoon simpel, je krijgt hier meestal maar 1 punt voor. Maar neem ook voor de simpele vragen gewoon even de tijd, het is zo zonde om een verkeerd antwoord aan te klikken voor een vraag waarop je het antwoord gewoon weet.

Tip 8: Maak tekeningen tijdens het examen

Gebruik je potlood en papier

Voorafgaand aan je Vaarbewijs examen krijg je een papier en potlood uitgereikt. Gebruik deze om tekeningetjes te maken bij de rekenvragen.

Tip 9: Gok slim

Multiple choice vragen

Het Vaarbewijs 1 Examen is multiple choice. En het Vaarbewijs 2 examen grotendeels. Per vraag zijn er 2, 3 of 4 voorgedefinieerde antwoordmogelijkheden. Als je het antwoord op een vraag echt niet weet, kijk dan welk antwoord zeker fout is. Vaak zijn 1 of 2 antwoorden overduidelijk fout. En gok dan uit de overgebleven 2 mogelijke goede antwoorden, dan heb je al 50% kans dat je de vraag goed hebt.

Geen strikvragen

Er zijn niet echt strikvragen het CBR probeert je niet te “naaien”. Je hoeft dus niet teveel achter de antwoorden te zoeken of ze je er niet proberen in te luizen. What you see is what you get.

Tip 10: Kom bij Vaarbewijs Filmpjes en haal ook je Vaarbewijs

Professionele eLearning omgeving

Vaarbewijs Filmpjes maakt gebruik van een professioneel leersysteem, deze werkt op alle computers, tablets en smartphones. Alle belangrijke theorie wordt in leuke animatiefilmpjes behandeld en daarnaast krijg je ook nog eens alle theorie uitgelegd in tekst en plaatjes. Boeken zijn dus niet meer nodig.

Bij vragen en hulp staan onze Vaarbewijs trainers iedere dag voor je klaar in de community.

Je betaalt éénmalig en hebt dan netzolang toegang totdat je bent geslaagd!

–> Wij van Vaarbewijs Filmpjes adviseren: Vaarbewijs Filmpjes!

Doe de gratis proefcursus

Om te ontdekken of Vaarbewijs Filmpjes wat voor je is kan je onze gratis proefcursus doen over laterale betonning.

Tip 11: Voor de Belgen: Haal je Vaarbewijs in Nederland

En voor de Belgen hebben we nog een bonustip. Haal je Vaarbewijs in Nederland! Je kan gewoon examen doen bij een CBR in (Zuid) Nederland. Het Nederlandse Vaarbewijs is geldig in België en de regels zijn vrijwel gelijk. Voor de Belgische binnenwateren moet je Vaarbewijs 1 halen en alleen voor de Beneden Schelde moet je Vaarbewijs 2 halen. En het halen van een Nederlandse Vaarbewijs is veel minder gedoe en veel sneller dan het halen van een Belgische Stuurbrevet. Ook is het Nederlandse Vaarbewijs gelijk internationaal geldig, dus je kan mooi de hele wereld over varen als je het thuis zat bent.

Ook slagen via Vaarbewijs Filmpjes? Ga naar ons cursusoverzicht.

Meer lezen?

Wanneer heb ik een Vaarbewijs nodig?

Deze heb je nodig als je een boot wil besturen met een lengte tussen de 15 en 25 meter. Of als je boot sneller kán dan 20 km/h.

Waar mag ik varen met Vaarbewijs 1?

Met Klein Vaarbewijs 1 (KVB-1) mag je varen op de kleine binnenwateren. Dit zijn alle kanalen, rivieren en kleine meren in Nederland, met uitzondering van het IJsselmeer, IJmeer, Markermeer, Oosterschelde, Westerschelde, Eems en Dollard en de Waddenzee.

Waar mag ik varen met Vaarbewijs 2?

Met Klein Vaarbewijs 2 (KVB-2) mag je overal in Nederland varen. Dit zijn alle kanalen, rivieren en kleine meren in Nederland en dus ook op het IJsselmeer, IJmeer, Markermeer, Oosterschelde, Westerschelde, Eems en Dollard en de Waddenzee.

Heb ik een Vaarbewijs nodig voor een jetski?

Jazeker, een waterscooter en jetski en kunnen sneller dan 20 km/h door het water en zijn dus Vaarbewijsplichtig.

Heb ik een Vaarbewijs nodig voor een sloepje?

Voor een sloepje heb je alleen een Vaarbewijs nodig als deze sneller kan varen dan 20 km/h of als de sloep groter is dan 15 meter.

Heb ik een Vaarbewijs nodig voor een zeilboot?

Voor een zeilboot heb je een Vaarbewijs nodig als de zeilboot groter dan 15 meter is.

Heb ik een Vaarbewijs nodig voor een motorboot?

Voor een motorboot heb je een Vaarbewijs nodig als de motorboot groter is dan 15 meter of sneller kan dan 20 km/h.

Wat is de maximale grootte van de boot met een Klein Vaarbewijs?

De maximale grote van de boot die je met een Klein Vaarbewijs mag besturen is 25 meter.

Heb ik een Vaarbewijs nodig in een opblaasbaar bootje met een kleine buitenboordmotor?

Dat hangt er van af. Het criterium is of je sneller dan 20 km/h met je bootje kan varen. Dit kan al snel met een motortje van 6pk of meer. Probeer het dus uit bij jouw bootje, kan je sneller dan ben je Vaarbewijsplichtig.

Heb je voor een SUP een Vaarbewijs nodig?

Voor een SUP hoef je geen Vaarbewijs te halen. Een SUP valt onder door spierkracht voortbewogen schepen en voor een SUP gelden dezelfde voorrangsregels als voor bijvoorbeeld roeiboten.

Heeft een kitesurfer een Vaarbewijs nodig?

Al kan een kitesurfer sneller dan 20 km/h, er is geen Vaarbewijs voor nodig. In het BPR staat: "Het is verboden te varen met een door een vlieger voortbewogen plank of klein schip." Kitesurfen is dus alleen toegestaan in gebieden die daarvoor speciaal zijn aangewezen.

Welk vaarbewijs heb ik nodig op de Waddenzee?

Als je gaat varen op de Waddenzee (maar ook op de Ooster- en Westerschelde, Eems/Dollard, Markermeer of IJmeer dan heb je Vaarbewijs 2 nodig.

Welk vaarbewijs heb ik nodig op het IJsselmeer?

Als je gaat varen op de IJsselmeer (maar ook op de Ooster- en Westerschelde, Eems/Dollard of de Waddenzee dan heb je Vaarbewijs 2 nodig.

Welk vaarbewijs heb ik nodig op de Noordzee?

Voor varen op de Noordzee heb je geen Vaarbewijs nodig. Denk eraan dat je met een vaarbewijsplichtige boot wel een vaarbewijs nodig hebt als je vanaf de Noordzee een haven in vaart.

Vanaf welke leeftijd mag ik een boot besturen?

Afhankelijk van het type boot geldt er een minimum leeftijd om een boot te mogen besturen. Uiteraard moet je een vaarbewijs hebben voor vaarbewijsplichtige boten.
- Alle leeftijden: Bootjes zonder motor die kleiner zijn dan 7 meter.
- 12+ jaar: Bootjes met motor die maximaal 13 km/h kunnen en die kleiner zijn dan 7 meter.
- 16+ jaar: Alle boten behalve boten die sneller kunnen dan 20 km/h.
- 18+ jaar: Alle boten

Bestaat het Vaarbewijs examen alleen uit theorie?

Ja, in Nederland bestaat het Vaarwijs 1 en Vaarbewijs 2 examen alleen uit (meerkeuze-)vragen. Er wordt wel gesproken om ook een praktijkexamen te gaan toevoegen.

Is er ook een praktijk examen voor het Vaarbewijs?

Nee, nog niet. Er is alleen een theorie Vaarbewijs examen. De verwachting is wel dat er in de komende jaren wordt besloten om net zoals voor je autorijbewijs het vaarbewijs examen te laten bestaan uit een theorie en praktijkgedeelte.

Is het halen van je Vaarbewijs moeilijk?

Qua moeilijkheid kan je Vaarbewijs 1 vergelijken me het theorie examen voor de auto. Het is vrij veel stof die je moet kunnen onthouden. Maar voor de meeste mensen is het goed te doen, het is gewoon goed leren, er zitten geen gemene strikvragen in het examen. Als je moeite hebt met lezen, dyslectisch bent of bijvoorbeeld last van faalangst, dan kan je een begeleid examen extra tijd aanvragen. Dit examen is overigens niet makkelijker. Tips voor het halen van je vaarbewijs 1 lees je in dit artikel.

Vaarbewijs 2 is minder theorie, maar wel wat meer wiskunde en rekenen. Als je op de middelbare school wiskunde hebt gehad, dan is dat voldoende om de theorie te begrijpen.

Wat is de studiebelasting voor het halen van je Vaarbewijs?

De studiebelasting is tussen de 20-40 uur, voor zowel Vaarbewijs 1 als Vaarbewijs 2. Dus ook als je een dagcursus doet moet je rekening houden met een aantal uren zelfstudie. Lees hier meer over de kosten voor je Vaarbewijs.

Wat is de slaagkans voor het Vaarbewijs Examen?

De slaagkans van de Vaarbewijs examens is hoger dan 90%. Uiteraard wel als je je goed hebt voorbereid.

Kan ik gelijktijdig examen doen voor Vaarbewijs 1 en 2?

Je kan bij het CBR examen aanvragen voor beide examens tegelijk, ze worden dan op dezelfde dag afgenomen. Tenzij je heel makkelijk kan leren, wordt dit wel afgeraden. Je moet dan heel erg veel stof in één keer onthouden en de slaagkans is aanzienlijk kleiner.

Waar kan ik mijn Vaarbewijs Examen doen?

Examen moest je vroeger doen bij het VAMEX, maar sinds 2020 bij het CBR, meer informatie over het Vaarbewijs 1 Examen kan je in dit artikel lezen. Je moet naar een CBR locatie toe, het Vaarbewijs 1 examen duurt een uur en bestaat uit 40 multiple choice vragen

Wat kost het halen van een Vaarbewijs?

De kosten van het examen zijn rond de €45,- Meer informatie over de Vaarbewijs kosten en opleidingsmogelijkheden vind je in dit artikel. Het vaarbewijs is een pasje vergelijkbaar met een rijbewijs, je hoeft je vaarbewijs echter nooit te verlengen, het blijft je hele leven geldig. Het aanvragen van een pasje en een gezondheidsverklaring kost rond de €10,-

Hoe ver van de voren moet ik mijn Vaarbewijs examen aanvragen?

Hou er rekening mee dat je je examen 3 a 4 weken van te voren aanvraagt. In sommige periode's kan de wachttijd langer oplopen. Als je dichtstbijzijnde CBR locatie vol zit, kan je ook een locatie proberen die iets verder weg zit. Aanvragen van je examen kan bij het CBR.

Is het Nederlandse Vaarbewijs ook in het buitenland geldig?

Ja, in de meeste buitenlandse landen wel. Vaarbewijs 1 is ook gelijk je ICC Inland Waters en Vaarbewijs 2 is gelijk je ICC Coastal Waters. Informeer altijd goed in het land waar je wil gaan varen wat de regels en vereisten daar zijn. Tips voor zeilen in Kroatië lees je in dit artikel.

Welk Vaarbewijs heb ik nodig in Kroatië?

In Kroatië heb je Vaarbewijs 1 en 2 nodig voor alle boten die groter zijn dan 3 meter. Tips voor zeilen in Kroatië lees je in dit artikel.

Geslaagd voor je theorie examen en wat nu?

Na je examen krijg je gelijk uitslag of je bent geslaagd. Als je bent geslaagd bent voor je Vaarbewijs theorie dan moet je een gezondheidsverklaring invullen en kan je je pasje aanvragen bij het CBR. Dit fysieke pasje wordt dan na enkele dagen opgestuurd.

Hoelang is het Vaarbewijs geldig?

Het Vaarbewijs is levenslang geldig en hoeft nooit te worden verlengd. Er kunnen wel medische redenen zijn waarom een Vaarbewijs beperkt geldig is. Je moet deze dan af en toe verlengen bij het CBR.

Wat zijn de beste Vaarbewijs tips om te slagen voor je examen?

Over de beste tips om te slagen voor je Vaarbewijs Examen hebben we een apart artikel geschreven.

Kan ik een boot huren zonder Vaarbewijs?

Ja dat kan. Maar alleen boten die kleiner zijn dan 15 meter en niet sneller kunnen varen dan 20 km/h. Lees ook het artikel over een boot huren zonder Vaarbewijs.

Mag ik alcohol drinken tijdens het varen?

De regels voor drinken zijn op het water hetzelfde als op de weg. Als je onder invloed bent van alcohol mag je niet met een boot varen. Het alcoholgehalte van uw bloed mag niet hoger zijn dan 0,5 promille. Dit geldt zowel voor de pleziervaart als voor de beroepsvaart.

Kan je je Vaarbewijs kwijtraken?

Je kan je Vaarbewijs kwijtraken, bijvoorbeeld als je teveel gedronken hebt of te hard vaart. Het algemeen in Nederland geldende vaarmaximum is 20 km/h. In sommige gebieden, mag je sneller varen, maar dat staat dan apart aangegeven.

Kan ik als Belg in Nederland mijn Vaarbewijs halen?

Ja dat kan, je kan gewoon examen doen bij een CBR in (Zuid) Nederland. Het halen van een Nederlands Vaarbewijs is veel minder gedoe dan het Belgische stuurbrevet. En het Nederlandse Vaarbewijs is gewoon geldig in België.