De ketenproductie van Vedette jachtbouw

Van staalplaat naar varend jacht

Rechthoekige platte platen worden uiteindelijk gevormd tot een prachtig gelijnd jacht. De bouw van een casco en de afbouw ervan blijft een bijzonder proces, waarbij veel vakmanschap komt kijken. Jachtbouw is een ketenproductie; de bouw van een boot gaat stap voor stap. Directeur Hans van Veen van Vedette Jachtbouw in Ter Aar geeft een kijkje achter de schermen hoe dat proces bij zijn werf verloopt. Voor je Vaarbewijs is basiskennis van rompvormen nodig.

De ketenproductie van Vedette Jachtbouw

“De klant bepaalt wat wij bouwen”, zegt Van Veen, “we inventariseren wensen en gebruikerservaringen.” Met een lach voegt hij eraan toe: “Als ik een A4-tje vol heb, weet ik dat ik een nieuw model moet gaan bouwen.” Voordat de bouw kan starten, moet er eerst een ontwerp worden gemaakt. De Vedettes worden ontworpen door Reinder Posthuma, in nauwe samenwerking met Hans van Veen. Mastership in Eindhoven verzorgt de digitalisering van het lijnenplan en ‘vertaalt’ die in een snij-file. Het efficiënt indelen van de onderdelen op de staalplaten, ‘nesting’ genoemd, is belangrijk om de plaat zo optimaal mogelijk te benutten.

Lees hier het hele artikel in een preview van de 100-pagina’s tellende special van Jachtbouw Nederland


Special van Jachtbouw Nederland

Jachtbouw Nederland geeft zijn lezers elke twee maanden actuele en betrouwbare informatie over een fascinerende bedrijfstak, die wereldwijd hoog aangeschreven staat en bruist van de activiteit. Deze speciale uitgave van 100 pagina’s, Jachtbouw Nederland Inside, is gericht op de bootbezitter en watersporter, en biedt een staalkaart van wat ons vaktijdschrift het jaar door te bieden heeft. De omvang van Jachtbouw Nederland is doorgaans 52 pagina’s. De redactie gaat op bezoek bij de bouwers van casco’s, sloepen, tenders, zeiljachten, motorjachten, sportboten en superjachten, die ons een exclusief kijkje achter de schermen bieden. Ontwerpers vertellen over hun inspiratie en geven inzicht in technische details. Toeleveranciers presenteren hun nieuwste producten en technische innovaties: motoren, navigatieapparatuur, verf, uitrusting, etc. In de rubriek Nieuws van Nederlandse jachtwerven vertellen we meer over de orders die onophoudelijk worden geboekt, want het gaat bijzonder goed in de branche!

Ook slagen via Vaarbewijs Filmpjes? Ga naar ons cursusoverzicht.

Word ook abonnee van Jachtbouw Nederland

Blijf op de hoogte van de Nederlandse jachtbouw en het nieuws van de (internationale) toeleveranciers. Ontvang nu 6 x 52 pagina’s Jachtbouw Nederland voor € 28,61 (incl. btw en eenmalige 25% korting). Aanmelden kan via www.jachtbouwnederland.nl/actiepagina.

Meer lezen?

× Vragen?