Navo alfabet

Het NAVO-alfabet, ook wel bekend als het militaire alfabet of het telefoonalfabet, is een internationaal erkend systeem voor het spellen van woorden over de telefoon of via de radio. Het wordt veel gebruikt door militairen, luchtverkeersleiders, en andere professionals waarbij nauwkeurige communicatie cruciaal is. Het NAVO-alfabet bestaat uit een reeks van woorden die elk een letter van het alfabet vertegenwoordigen, zoals “Alpha” voor de letter A en “Bravo” voor de letter B. In dit artikel leer je het hele NAVO alfabet. Of je nu een militair bent of gewoon geïnteresseerd bent in taal, het NAVO-alfabet is een belangrijke en nuttige tool om te kennen. Lees verder om meer te weten te komen!

Als je wil slagen voor je Marifoon Examen en je Marifoon Certificaat wil halen, dan moet je dit alfabet kennen. De online vaarbewijs cursus van Vaarbewijs Filmpjes is natuurlijk ook de leukste marifonie cursus!

Spelalfabet

Het Navo alfabet is een zogenaamd spelalfabet, waarbij hele woorden worden gebruikt om een specifieke letter (of cijfer) aan te duiden. Door een heel woord uit te spreken worden belangrijke delen van gesproken boodschappen goed verstaan, ook bij slechtere (marifoon)verbindingen. Zelfs als je een deel van het woord hoort, begrijp je nog om welke letter het gaat.

Dit alfabet is ook zo ontworpen dat de woorden goed zijn uit te spreken en te verstaan in verschillende talen en dialecten. Uiteraard kost het spellen van een woord of code met spelwoorden wel veel meer tijd dan het direct uitspreken van het bedoelde woord.

Marifoonverkeer

In het marifoonverkeer gebruik je dit internationale alfabet bijvoorbeeld bij het uitspreken van roepnamen (callsigns), zodat het duidelijk is welk schip je aanroept en welk schip je zelf bent.

Zeker in het nood-, spoed- en veiligheidsverkeer moet hier natuurlijk geen misverstand over bestaan en kan het mensenlevens redden.

navo alfabet

Het NAVO alfabet

In onderstaande tabel staat het alfabet, leer hem uit je hoofd. Als je bijvoorbeeld “fuck it” wil zeggen en je wilt graag dat de boodschap goed overkomt dan zeg je: Foxtrot Uniform Charlie Kilo India Tango. Klinkt ook wel zo vriendelijk eigenlijk.

 A Alfa N November
 B Bravo O Oscar
 C Charlie P Papa
 D Delta Q Quebec
 E Echo R Romeo
 F Foxtrot S Sierra
 G Golf T Tango
 H Hotel UUniform
 I India V Victor
 J Juliett W Whiskey
 K Kilo X X-ray
 L LimaY Yankee
 M Mike Z Zoeloe

Memory Game

Zin om even te ontspannen? Speel dan het Vaarbewijs kapitein memory game.

Ook je Marifonie Certificaat halen? Start nu direct!

Meer lezen?

× Vragen?