Navo alfabet

Geschatte leestijd: 2 minuten

Het NAVO-spellingsalfabet is een internationaal alfabet, dat onder andere in de luchtvaart en scheepvaart wordt gebruikt. Als je wil slagen voor je Marifoon Examen en je Marifoon Certificaat wil halen, dan moet je dit alfabet kennen.

Spelalfabet

Het Navo alfabet is een zogenaamd spelalfabet, waarbij hele woorden worden gebruikt om een specifieke letter (of cijfer) aan te duiden. Door een heel woord uit te spreken worden belangrijke delen van gesproken boodschappen goed verstaan, ook bij slechtere (marifoon)verbindingen. Zelfs als je een deel van het woord hoort, begrijp je nog om welke letter het gaat.

Dit alfabet is ook zo ontworpen dat de woorden goed zijn uit te spreken en te verstaan in verschillende talen en dialecten. Uiteraard kost het spellen van een woord of code met spelwoorden wel veel meer tijd dan het direct uitspreken van het bedoelde woord.

Marifoonverkeer

In het marifoonverkeer gebruik je dit internationale alfabet bijvoorbeeld bij het uitspreken van roepnamen (callsigns), zodat het duidelijk is welk schip je aanroept en welk schip je zelf bent. Zeker in het nood-, spoed- en veiligheidsverkeer moet hier natuurlijk geen misverstand over bestaan en kan het mensenlevens redden.

Het NAVO alfabet

In onderstaande tabel staat het alfabet, leer hem uit je hoofd. Als je bijvoorbeeld “fuck it” wil zeggen en je wilt graag dat de boodschap goed overkomt dan zeg je: Foxtrot Uniform Charlie Kilo India Tango. Klinkt ook wel zo vriendelijk eigenlijk.

 A Alfa N November
 B Bravo O Oscar
 C Charlie P Papa
 D Delta Q Quebec
 E Echo R Romeo
 F Foxtrot S Sierra
 G Golf T Tango
 H Hotel UUniform
 I India V Victor
 J Juliett W Whisky
 K Kilo X X-ray
 L LimaY Yankee
 M Mike Z Zoeloe
Lid worden van Vaarbewijs Filmpjes

Meer lezen?