Nieuwe vraagsoorten CBR

Nieuwe vraagsoorten bij het CBR

Per 1 oktober 2021 kunnen we bij het CBR nieuwe vraagsoorten worden gebruikt voor KVB-1 en KVB-2. De theorie verandert echter niet! Met de nieuwe vraagsoorten wordt de voorspelbaarheid kleiner en wordt beter getoetst of de kandidaat de examenstof kent en begrijpt. De oefenstof van Vaarbewijs Filmpjes maakt ook gebruik van deze nieuwe vraagsoorten.

De meeste vragen die nu worden gebruikt voor het Vaarbewijs Examen zijn ja/nee of waar/onwaar vragen en vragen met 3 of 4 antwoordkeuzes.

De nieuwe vraagsoorten zijn:

  • De sleepvraag (Voor KVB-1 en KVB-2)
  • De hotspotvraag (Alleen voor KVB-1)

Sleepvraag

Bij de sleepvraag moet je bijvoorbeeld een juiste volgorde aangeven. Dit doe je dan door nummers naar de juiste positie op een plaatje te slepen. In het voorbeeld hieronder gaat het om een rijexamenvraag, maar bij je vaarbewijsexamen kan je denken aan bijvoorbeeld de juiste volgorde van trossen vastmaken of wat de volgorde van voorrang geven is.

vaarbewijs examen vragen

Hotspotvraag

Bij de hotspotvraag moet je het antwoord niet geven door A-B-C-D te selecteren, maar door het juiste deel van een plaatje aan te klikken (een hotspot). Het deel van het plaatje dat je aanklikt, wordt vervolgens gemarkeerd. Het. voorbeeld hieronder is weer uit het rijexamen, maar dit zou ook goed gebruikt kunnen worden voor de verkeersborden op het water of bijvoorbeeld om aan te geven onder welk deel van een brug je mag doorvaren.

vaarbewijs examen vragen

Ook je Vaarbewijs halen? Start nu direct!

Meer lezen?

× Vragen?