Online zeilen

Altijd al eens mee willen doen met de Volvo Ocean Race? Met Sailonline.org kan je online meezeilen met échte wedstrijden. Sailonline is een gratis online zeilsimulator. Grafisch ziet het er niet super mooi uit, maar het is toch een leerzaam en vermakelijk spel. Je kan met je boot alleen een koers zetten en de boot wordt vervolgens automatisch in gang gezet.

Echte wind

Het leuke is dat het spel de echte wind gebruikt, zoals die op dat moment is. Je kan ook de windverwachting voor de komende 7 dagen zien en op basis daarvan de beste strategie bepalen. Het spel is realtime, een wedstrijd kan dus dagen of weken duren.

Online zeilen simulator

Het spel

Doel van het spel is om zo snel mogelijk van A naar B te varen en daarbij de verschillende waypoints op de juiste wijze te ronden. Dit doe je samen met andere zeilers uit de hele wereld. Zoals met zoveel sporten is degene die als eerste over de finish komt de winnaar. Je kan kiezen uit echte zeilwedstrijden die je realtime meezeilt, maar ook een aantal standaard legs afleggen. Om de paar minuten wordt het spel geupdate en zie je de positie van alle deelnemende schepen en ook de actuele windsituatie. Door goed te kijken naar de windverwachting kan je de optimale koers bepalen en je tegenstanders verslaan. Zowel de windrichting als de windkracht wordt op de kaart weergegeven. Hoe harder de wind hoe groter en roder de pijl. Vanzelfsprekend moet je voorkomen om aan de grond te lopen, land en eilanden moet je dus vermijden (als je wil winnen tenminste).

Polardiagram

Bij ieder race kan je kiezen uit één of meerdere boottypen. Voor iedere boot is een polardiagram gemaakt. Aan de hand van dat diagram kan je zien hoe snel jouw boot vaart afhankelijk van de windhoek en windkracht. Probeer altijd de vaarrichting zo te bepalen, dat je zo snel mogelijk bij je doel komt. Vaak is dit door een omweg te kiezen, omdat de boot dan sneller kan varen of in een gebied komt met meer wind.

Koers van de boot zetten

Het enige wat je kan doen is een koers zetten. Je kan dit zo vaak doen en veranderen als je wil. Er zijn twee manieren om een koers te zetten.

COG

De COG koers (Course On Ground) is een vaste koers. Als je deze bijvoorbeeld op 90 graden zet, dan zal de boot altijd naar het oosten blijven varen onafhankelijk van veranderingen in de windrichting. Dit is een prima keuze als je bijvoorbeeld zeker wil weten dat je langs een eiland vaart.

TWA

Een andere manier om een koers te zetten is via TWA (True Wind Angle). In dat geval houdt de boot altijd een vaste hoek met de actuele wind. Als de wind gaat draaien dan gaat de boot dus ook meedraaien. Deze manier zorgt vaak wel voor de hoogste snelheid, maar heeft wel het risico dat als de wind plotseling naar een onverwachte hoek gaat draaien, jouw boot gaat meedraaien om de hoek hetzelfde te houden. Voor beide commando’s kan je een tijd meegeven wanneer de koerswijziging moet ingaan. Wel zo handig als je wil gaan slapen en als er over een paar uur een koerswijziging moet plaatsvinden.

google earth zeilen simulator

Google Earth

Je kan de positie van de boten ook zien in Google Earth waardoor alles er nog wat echter uit gaat zien.

Het is jammer dat je geen waypoints kan zetten in dit spel en ook niet je eigen zeilen kan kiezen. Als je een bepaalde boei moet ronden dan moet je dat op het juiste tijdstip doen en dat is niet handig midden in de nacht.

Natuurlijk leer je niet echt zeilen met een simulatie spel en het helpt ook niet echt als je je vaarbewijs wil halen. Maar door de realtime windgegevens en de 7-daagse windverwachting geeft het je wel inzicht in meteorologie en je krijgt ook een gevoel hoe je moet navigeren. Maar bovenal is het gewoon fun en een leuk tijdverdrijf, al is echt op het water zijn uiteraard nog veel leuker. Wil je meedoen met Sailonline.org, meld je aan en doe Tina de groeten! Wil je even aan ander spelletje doen dan kan je onze vaarbewijs kapitein memory game spelen.

Ook je Vaarbewijs halen? Start nu direct!

Meer lezen?

× Vragen?