Stijging Vaarbewijs Examens bij het CBR

Afgelopen jaar zijn flink veel Nederlanders bezig geweest met hun vaarbewijs en vragen een examen voor een vaarbewijs aan. Volgens het CBR, die de vaarbewijs examens afneemt, is het aantal in vijf jaar tijd bijna verdubbeld. In 2020 werden er ruim 40.000 examens afgenomen, tegenover 26.000 in 2016.

Wanneer heb je een Vaarbewijs nodig? Deze heb je nodig als je een boot wil besturen met een lengte tussen de 15 en 25 meter. Of als je boot sneller kán dan 20 km/h. Met Klein Vaarbewijs 1 (KVB1) mag je varen op de kleine binnenwateren. Dit zijn alle kanalen, rivieren en kleine meren in Nederland, met uitzondering van het IJsselmeer, IJmeer, Markermeer, Oosterschelde, Westerschelde, Eems en Dollard en de Waddenzee. Met Klein Vaarbewijs 2 (KVB2) mag je ook op bovengenoemde uitzonderingen varen.

CBR-directeur Alexander Pechtold maakte tijdens de verhoren van de Tijdelijke commissie Uitvoeringsorganisaties al melding van de opvallende toename in 2020 van het aantal mensen dat een Vaarbewijs Examen wil afleggen.

Het CBR neemt overigens sinds begin december geen examens meer af vanwege de coronalockdown. Hierdoor worden er op dit moment ook geen nieuwe aanvragen voor vaarbewijzen meer aangenomen en er ontstaat zo en lange wachtlijst.

Pechtold: Mensen willen varen i.p.v. naar het buitenland

Pechtold stelde toen dat dit mede kwam door de coronacrisis. “We zien deze zomer al aankomen dat mensen geen huisje in het buitenland boeken, maar graag willen varen. Het aantal vaarbewijsaanvragen knalt momenteel omhoog.”

Pechtold stelde dat ook het aantal aanvragen voor een theorie-examen voor het rijbewijs is toegenomen, omdat mensen vanwege de coronacrisis alternatieven zoeken voor het openbaar vervoer. Drukke tijden dus voor het CBR dus.

Wachttijd voor Vaarbewijs Examens zeker 5 maanden

Het CBR laat weten aan dat het zeker 5 maanden zal duren voordat mensen die nu een theorie-examen aanvragen aan de beurt zijn. Eerst zijn alle kandidaten van wie de examens zijn uitgesteld door de lockdown aan de beurt voor de examens voor zowel rij- als vaarbewijzen.

Pas daarna is er weer ruimte voor nieuwe kandidaten om een plek te reserveren. In totaal heeft het CBR de afgelopen maanden ruim 300.000 theorie-examens niet kunnen afnemen. Het is nog niet bekend wanneer deze weer kunnen worden hervat, hopelijk gebeurt dit zo snel mogelijk. Ook de zomervakantie van 2021 zullen veel mensen graag op het water in eigen land willen doorbrengen.

De praktijkexamens gaan wel 3 maart weer van start. Het totale aantal examens, toetsen en rijtesten dat het CBR nog moet inhalen, is zelfs meer dan 600.000. De organisatie probeert de komende maanden de capaciteit te vergroten om zo een deel van de achterstand te kunnen inhalen.

Lees ook ons artikel over de kosten van een vaarbewijs en over hoe het Vaarbewijs Examen in de praktijk in z’n werk gaat.

Ook je Vaarbewijs halen? Start nu direct!

Meer lezen?

× Vragen?