Wat kost een Vaarbewijs?

Welke kosten zijn er om een Vaarbewijs te halen? Het is een vraag die we vaak krijgen. De kosten voor het verkrijgen van een vaarbewijs zijn in iedere geval heel veel minder dan de aanschaf van een boot! Kijkend naar de vaarbewijskosten, dan zijn deze onder te verdelen in twee delen:

  1. Studiekosten (boeken, online cursus, klassikale cursus)
  2. Kosten Vaarbewijs CBR Examen en de aanvraag van je vaarbewijspas

1. Studiekosten Vaarbewijs

Om het examen te halen moet je een schriftelijk (achter de computer) examen doen bij het CBR. En vooralsnog is er alleen een theorie examen. Verder wordt er wel nagedacht om in de toekomst ook een praktijkexamen in te voeren, maar dat is de komende 2-3 jaar nog niet het geval. Als er een praktijkexamen gaat komen, dan zullen de kosten om een vaarbewijs te halen aanzienlijk omhoog gaan.

Kies gewoon een studiemethode die je past, er is hier geen ‘goed’ of ‘slecht’. De één leert het liefste klassikaal met een trainer die alles vertelt, de ander koopt gewoon een boek (zie onze boekentips onderaan deze pagina.) En weer een ander doet de hele vaarbewijs cursus liever online. Allemaal dikke prima!

Er is weinig verschil in kosten voor Vaarbewijs 1 en Vaarbewijs 2. Soms kan je korting krijgen als je beide (eventueel inclusief een Marifoon cursus) gelijktijdig afneemt, zoals bij Vaarbewijs Filmpjes. Voordat je Vaarbewijs 2 kan doen heb je eerst Vaarbewijs 1 nodig.

Kosten dagcursus

De klassikale cursussen worden meestal gegeven in 1 dag, soms in 2 dagen. Daarnaast zijn er opleiders die de optie geven om de cursus in 3 tot 5 avonden te doen. Realiseer je dat één dag cursus niet voldoende is om het examen te halen. De studiebelasting is per examen tussen de 20 en 40 uur. Je zal dus ook thuis (of op de boot) nog aan de slag moeten.

De kosten voor een dagcursus zijn tussen de €120,- en €200,-

Kijk wel of de lunch (meestal wel) en het cursusmateriaal bij de prijs zijn inbegrepen.

Let op: De top 5 vaarscholen en opleidingsinstituten hebben uitstekend cursusmateriaal en kundige ervaren trainers. Als je echter een cursus echter doet bij je lokale zeilschool, dan is het maar afwachten. Laat je in dat geval goed informeren door mensen die de training daar al gedaan hebben.

Voordelen van een dagcursus zijn: Je kan vragen stellen, focus op de moeilijke onderwerpen, andere cursisten kunnen helpen, gezellig (misschien).

Nadelen van een dagcursus: Prijzig, soms lange wachttijden, je moet er fysiek heen, je hebt reiskosten en eventueel parkeerkosten en die dag moet het gebeuren.

boten in haven vaarbewijs

Online cursus kosten

Er zijn diverse online aanbieders van Vaarbewijs Cursussen. Vaak hebben de opleiders die dagcursussen verzorgen ook een online variant. Hierbij wordt het cursusmateriaal dat klassikaal gebruikt wordt ook via internet beschikbaar gesteld. Soms hebben online cursussen een forum, zodat je vragen kan stellen.

Kijk bij online cursussen of het een jaar- kwartaal- of maandabonnement is. En kijk ook of de cursus inclusief oefenvragen is of dat je die elders nog moet aanschaffen.

De kosten van een online cursus zijn tussen de €60 en €220.

Een online cursus kan je veel geld schelen. Want normaal gesproken, heb je aan een week genoeg om alle theorie voor je Vaarbewijs tot je te nemen.

Let op: Sommige aanbieder die ’too good to be true” zijn, zijn dat ook. Voor een paar euro kan je echt geen kwalitatieve goede cursus opzetten. Let ook op de actualiteit van de website. Als er staat dat het VAMEX de examens afneemt, dan zou ik er niet mee in zee gaan. Per 1 jan 2020 neemt het CBR de Vaarbewijs Examens af.

Voordelen online cursus: Studeren in eigen tempo, studeren in eigen tijd, soms goed materiaal (niet altijd), minder duur dan een dagcursus. Soms heb je echte oefenexamens met een realistische score.

Nadelen online cursus: Niet de mogelijkheid tot het stellen van vragen, onduidelijk of het materiaal actueel is, je moet jezelf motiveren.

Ook slagen via Vaarbewijs Filmpjes? Ga naar ons cursusoverzicht.

Boeken voor zelfstudie

Je kan natuurlijk ook gewoon “ouderwets” uit boeken leren. Bij de aanschaf van sommige boeken krijg je daarvan ook gelijk de online variant. Uit onderzoek is gebleken dat de slagingskans als je alleen maar een boek leest maar 15% is. Met onderstaande boeken hoeft dat niet het geval te zijn. Deze boeken geven een compleet overzicht van alle noodzakelijke theorie en ze zijn ook allemaal goed te combineren met Vaarbewijs Filmpjes. In alle gevallen is het ook belangrijk om zoveel mogelijk oefenvragen te maken, daar leer je het meest van.

Ik weet niet hoe ze op deze lage slagingskans komen. De moeilijkheidsgraad van het vaarbewijs theorie examen is te vergelijken met je auto theorie examen. Als je deze dus redelijk makkelijk gehaald hebt door zelfstudie, dan is dat voor je vaarbewijs zeker ook goed mogelijk.

Tip: Als je een oud boek van iemand anders overneemt, let er dan wel op dat dit boek niet ouder is dan 2-3 jaar. Er is niet heel veel veranderd aan de inhoud die je moet weten, maar het kan natuurlijk net het verschil zijn tussen wel en niet slagen.

Kosten van boeken zijn tussen de €20 en €40 per boek

Voordelen van boeken: Je kan ze meenemen naar de boot en ze zijn niet duur. Uitstekende kwaliteit (in ieder geval de boeken onder). Vaak ook online beschikbaar, je kan er lekker aantekeningen in maken en leren met iets fysieks in je hand is gewoon fijn.

Nadelen van boeken: Het is een boek. Punt. En er zijn ook gewoon veel slechte Vaarbewijs boeken, en boeken verouderen snel.

Natuurlijk lees je ook even onze beste 10 tips om je Vaarbewijs te halen.

Privé cursus kosten

Sommige trainers bieden een privé cursus aan. Privé cursussen zijn ideaal voor mensen die leren lastig vinden of gewoon te veel geld hebben. Een goede privé trainer maakt de cursus helemaal voor je op maat en op jouw wensen toegespitst. Zo kan hij/zij je optimaal voorbereiden.

Kosten privé cursus tussen de €50 en €100 per uur.

Voordelenvan een privé cursus: Eigen trainer. Op maat gemaakt cursuspakket. Alle aandacht en alle vragen stellen die je maar wilt. Kan bij je thuis komen in een vertrouwde omgeving. Je hoeft niet voor een groep vragen te stellen, in het geval je dingen niet snapt.

Nadelen privé cursus: Heel duur, kost veel tijd en eventueel veel reizen. Kwaliteit staat of valt met de trainer.

2. Kosten Vaarbewijs CBR Examen

Daarnaast worden er kosten gerekend door het CBR om je Vaarbewijs te halen. Deze kosten zijn eenmalig. Het diploma is je leven lang geldig en je hoeft geen jaarlijkse kosten te betalen.

Vaarbewijs-1 kosten

€45,35 – Afleggen van het Vaarbewijs 1 Examen (Optioneel €12,00 extra voor als je een extra- tijd examen wil en €35,95 extra als je een individueel begeleid examen wil)

Vaarbewijs-2 kosten

€53,95 – Afleggen van het Vaarbewijs 2 Examen (Optioneel €12,00 extra voor als je een extra- tijd examen wil en €58,00 extra als je een individueel begeleid examen wil)

Kosten Vaarbewijs 1 + 2 gecombineerd

€78 – Deze reductie geldt alleen als je beide examens op dezelfde dag aflegt. Lees onze 10 beste tips om te slagen voor je Vaarbewijs 1 Examen om te kijken of dit verstandig is.

Vaarbewijs pasje

€10,80 – Voor het aanvragen van het Vaarbewijs pasje (Kan gecombineerd worden voor Vaarbewijs 1 en 2)

Gezondheidsverklaring

€11,20 – Voor het aanvragen van de Gezondheidsverklaring (Kan gecombineerd worden voor Vaarbewijs 1 en 2)

Meer lezen?