Nood- spoed- veiligheidsverkeer

Theorie

Oefenvragen

Ja, ik wil ook alle Vaarbewijs Filmpjes bekijken! Neem nu een abonnement via YouTube of iDeal.

Welk speciaal marifoonverkeer is er?

Dit filmpje gaat over het noodverkeer, spoedverkeer en veiligheidsverkeer. Deze vormen van marifoonverkeer gaan boven al het andere marifoonverkeer. Het is belangrijk dat je deze procedures goed kent, het kan jouw leven of die van anderen redden.

Noodverkeer

Het internationale noodsein is MAYDAY. Dit mag je alleen gebruiken als het schip of de bemanning in direct gevaar is. Bijvoorbeeld als het schip zinkt, in brand staat of op de rotsen dreigt te lopen. Ook bij een man over boord (MOB) situatie mag het noodsein worden gegeven.

Op binnenwater gebruik je kanaal 10 of een blokkanaal als je in een blokgebied vaart. Op ruim water gebruik je kanaal 16, dit kanaal wordt 24×7 uitgeluisterd door de kustwacht.

Noodprocedure

De Noodprocedure bestaat altijd uit 2 stappen:

  1. Noodoproep
  2. Noodbericht

Op een noodoproep mag je nooit reageren, deze is bedoeld om alle stations in je omgeving te laten weten dat je in nood zit. Wacht op het noodbericht. In het noodbericht geeft het schip in nood aan wat er hand is, waar het zich bevindt en welke hulp er word verlangd.

Als je in de buurt van een kustwachtstation bent, dan mag je als schip niet reageren op dit noodbericht. In principe doet de kustwacht dat. De kustwacht zal dan een SAR (Search And Rescue) operatie opzetten. Als je op open zee bent buiten het bereik van een kustwachtstation dan mag je wel reageren. Als je hulp kan bieden (zonder je eigen schip of bemanning in gevaar te brengen) dan ben je ook verplicht om dat te doen. Zie ook het Vaarbewijs Filmpje over reddingsacties uitvoeren.

Zowel de noodoproep als het noodbericht hebben een specifieke structuur die je in dit Vaarbewijs Filmpje gaat leren.

Spoedverkeer

Het spoedsein is PANPAN. De opbouw van een spoedprocedure is hetzelfde als bij de noodprocedure. Het spoedsein mag bijvoorbeeld worden gegeven als het schip in nood is of er dringend medische hulp nodig is

Veiligheidsverkeer

Het veiligheidssein is SECURITY. De opbouw van een veiligheidsprocedure is hetzelfde als bij de noodprocedure. Het veiligheidssein mag worden gegeven bij belangrijke nautische informatie, bijvoorbeeld bij stormwaarschuwingen of een overboord geslagen container.

Meer lezen?

Veel gestelde vragen

Wat betekent MAYDAY?

MAYDAY is het internationale noodsein. Dit mag je alleen gebruiken als het schip of de bemanning in direct gevaar is.

Wat betekent PANPAN?

PANPAN is het internationale spoedsein. Dit mag bijvoorbeeld worden gegeven als het schip in nood is of er dringend medische hulp gewenst is.