Kruispeiling uitvoeren

Hoe voer je een kruispeiling uit?

Als je op het water bent en je ziet twee herkenbare objecten, dan kan je een kruispeiling uitvoeren. Het is handig als deze twee objecten ook duidelijk op de kaart staan. Bijvoorbeeld, kerktorens, havenlichten of boeien.

Je bepaalt dan met een kompas de hoek tussen je schip en het object op de wal. Je zet de draaischijf van de plotter op het gemeten aantal graden en je plaatst de plotter op de waterkaart op het (kleine rondje van het) object op de wal. Vervolgens teken je een lijn vanaf het object richting de boot, dit doe je voor beide gemeten objecten. Het snijpunt van deze twee lijnen is je geografische positie.

Kruispeiling

Neem twee lijnen die ongeveer een hoek van 90 graden met elkaar maken, de fout in je positie wordt dan zo klein mogelijk. Voor een grotere nauwkeurigheid kan je nog een derde of vierde punt meenemen in de kruispeiling.

Kompaspeiling en Ware Peiling

Net als met koersen moet je bij peilingen uitvoeren weer rekening houden met de deviatie (bij een stalen schip) en de variatie om de ware peiling correct in de kaart te kunnen intekenen. We gebruiken hiervoor weer de koersformule, maar dan zonder de drift en stroom. Dat kan omdat het hier een momentopname betreft en dan zijn de drift en de stroom te verwaarlozen. Als je je positie op een specifiek tijdstip T wil hebben, peil op tijdstip T dan eerst het object dat het meeste dwars op de koers ligt, deze peiling verandert namelijk het snelste.

Alles leren voor je Vaarbewijs 2?

  • Wil je leren hoe je een kruispeiling uitvoert?
  • Hoe kan je de koersformule toepassen bij peilingen?
  • Hoe teken je jouw positie in op de waterkaart?
  • In de vaarbewijs 2 cursus leer je alles!

Ook je Vaarbewijs 2 halen? Start nu direct!

Meer lezen?

Veel gestelde vragen

Wat is een kruispeiling?

Een kruispeiling is een manier om je positie te bepalen. Hiervoor moeten twee objecten in zicht zijn en de positie daarvan bekend. Met een kompas peil je de hoek van de objecten. Jouw positie is het snijpunt tussen de twee lijnen.

Hoe voer je een kruispeiling uit?

Een kruispeiling is een manier om je positie te bepalen op een kaart. Als je op het water bent en je ziet twee herkenbare objecten, dan kan je een kruispeiling uitvoeren. Het is handig als deze twee objecten ook duidelijk op de kaart staan. Bijvoorbeeld, kerktorens, havenlichten of boeien. Je bepaalt dan met een kompas de hoek tussen je schip en het object op de wal. Je zet de draaischijf van de plotter op het gemeten aantal graden en je plaatst de plotter op de waterkaart op het (kleine rondje van het) object op de wal. Vervolgens teken je een lijn vanaf het object richting de boot, dit doe je voor beide gemeten objecten. Het snijpunt van deze twee lijnen is je geografische positie.

× Vragen?