Thuishaven » Positie en koers in de kaart

Positie en koers in de kaart

Hoe bepaal je je positie en koers op een waterkaart?

Leren navigeren. In dit Vaarbewijs Filmpje leer je hoe je je positie op de kaart bepaalt en hoe je een koers uitzet. Je gaat zelf een de slag met een passer en Bretonse plotter. Oefen de opgaven ook echt, dan leer je het pas goed. Je kan de waterkaarten op deze pagina downloaden.

Lid worden van Vaarbewijs Filmpjes

Hoe bepaal je waar je bent op een waterkaart?

Tegenwoordig gebruik je vaak een GPS om te navigeren, soms gecombineerd met een stuurautomaat. Toch is het ook belangrijk om te snappen hoe de basis van navigeren gaat en dat je ook weet hoe je ergens naartoe moet varen als de elektronische apparatuur het begeeft. Meer over de werking van de GPS leer je in dit Vaarbewijs Filmpje.

Gebruik Bretonse plotter en passer

Een Bretonse plotter is een grote doorzichtige lineaal, met allemaal hulplijntjes. Op de plotter zit een 360 graden draaibare kompasroos. Met deze plotter kan je de hoek tussen twee punten bepalen en je kan een lijn trekken met een bepaalde hoek vanuit een punt.

De passer is een gewone ouderwetse schoolpasser en deze gebruiken we om de afstand te bepalen tussen twee punten. Een afstand meet je altijd af op de staande rand van een waterkaart. Dit kan in principe met de plotter ook, maar met een passer gaat dit veel nauwkeuriger. Op je Vaarbewijs examen, moet je de berekeningen zeer nauwkeurig kunnen uitvoeren. (Leesbril mee :-))

navigeren koers uitzetten vaarbewijs 2
Koers uitzetten

Navigeren

Dit is stap één in het zelf leren navigeren. Je leert hoe je met behulp van een passer en een plotter je positie en koers op een waterkaart kan bepalen. Het is best een nauwkeurig werkje, op je Vaarbewijs 2 Examen mag je er vaak maar 1 graad naast zitten. Werk dus rustig en nauwkeurig en maak vooral geen fouten!

Oefenvragen: Positie en koers in de kaart

In dit filmpje staan oefenvragen over hoe je de positie en koers in de kaart kan bepalen die horen bij bovenstaande theorie.

Lid worden van Vaarbewijs Filmpjes

Meer lezen?