Positie en koers in de kaart

Theorie

Oefenvragen

Ja, ik wil ook alle Vaarbewijs Filmpjes bekijken! Neem nu een abonnement via YouTube of iDeal.

Hoe bepaal je je positie en koers op een waterkaart?

Leren navigeren. In dit Vaarbewijs Filmpje leer je hoe je je positie op de kaart bepaalt en hoe je een koers uitzet. Je gaat zelf een de slag met een passer en Bretonse plotter. Oefen de opgaven ook echt, dan leer je het pas goed. Je kan de waterkaarten op deze pagina downloaden.

Hoe bepaal je waar je bent op een waterkaart?

Tegenwoordig gebruik je vaak een GPS om te navigeren, soms gecombineerd met een stuurautomaat. Toch is het ook belangrijk om te snappen hoe de basis van navigeren gaat en dat je ook weet hoe je ergens naartoe moet varen als de elektronische apparatuur het begeeft. Meer over de werking van de GPS leer je in dit Vaarbewijs Filmpje.

Gebruik Bretonse plotter en passer

Een Bretonse plotter is een grote doorzichtige lineaal, met allemaal hulplijntjes. Op de plotter zit een 360 graden draaibare kompasroos. Met deze plotter kan je de hoek tussen twee punten bepalen en je kan een lijn trekken met een bepaalde hoek vanuit een punt.

De passer is een gewone ouderwetse schoolpasser en deze gebruiken we om de afstand te bepalen tussen twee punten. Een afstand meet je altijd af op de staande rand van een waterkaart. Dit kan in principe met de plotter ook, maar met een passer gaat dit veel nauwkeuriger. Op je Vaarbewijs examen, moet je de berekeningen zeer nauwkeurig kunnen uitvoeren. (Leesbril mee :-))

navigeren koers uitzetten vaarbewijs 2
Koers uitzetten

Navigeren

Dit is stap één in het zelf leren navigeren. Je leert hoe je met behulp van een passer en een plotter je positie en koers op een waterkaart kan bepalen. Het is best een nauwkeurig werkje, op je Vaarbewijs 2 Examen mag je er vaak maar 1 graad naast zitten. Werk dus rustig en nauwkeurig en maak vooral geen fouten!

Meer lezen?

Veel gestelde vragen

Wat is gegist bestek?

Gegist bestek is een voortdurende schatting van je positie aan de hand van de koers en de afgelegde afstand. Dit werd vooral vroeger gebruikt toen er nog geen GPS was. Aan de hand van een vaste koers en je snelheid zet je bijvoorbeeld ieder uur een kruisje op de waterkaart.