Positie en koers in de kaart

Hoe bepaal je de koers op een waterkaart?

Tegenwoordig gebruik je vaak een GPS om te navigeren, soms gecombineerd met een stuurautomaat. Toch is het ook belangrijk om te snappen hoe de basis van navigeren gaat en dat je ook weet hoe je ergens naartoe moet varen als de elektronische apparatuur het begeeft. Als hulpmiddelen gebruik je hiervoor een Bretonse plotter en een passer.

Positie en koers in de kaart

Het is best een nauwkeurig werkje, op je vaarbewijs 2 examen mag je er vaak maar 1 graad naast zitten. Werk dus rustig en nauwkeurig en maak vooral geen fouten!

Gebruik Bretonse plotter

Een Bretonse plotter is een grote doorzichtige lineaal, met allemaal hulplijntjes. Op de plotter zit een 360 graden draaibare kompasroos. Met deze plotter kan je de hoek tussen twee punten bepalen en je kan een lijn trekken met een bepaalde hoek vanuit een punt.

Alles leren voor je Vaarbewijs 2?

  • Wil je leren hoe je de Bretonse plotter en passer gebruikt?
  • En hoe je de juiste positie intekent op de waterkaart?
  • Doe de vaarbewijs 2 cursus om alles te leren.

Ook je Vaarbewijs 2 halen? Start nu direct!

Meer lezen?

Veel gestelde vragen

Wat is gegist bestek?

Gegist bestek is een voortdurende schatting van je positie aan de hand van de koers en de afgelegde afstand. Dit werd vooral vroeger gebruikt toen er nog geen GPS was. Aan de hand van een vaste koers en je snelheid zet je bijvoorbeeld ieder uur een kruisje op de waterkaart.

× Vragen?