Reddingsacties

Theorie

Oefenvragen

Ja, ik wil ook alle Vaarbewijs Filmpjes bekijken! Neem nu een abonnement via YouTube of iDeal.

Red je mede-matrozen!

Een reddingsactie met je boot hoe doe je dat? Voor je Vaarbewijs Examen heb je kennis nodig van reddingsacties, zoals het slepen van boten en het het kunnen uitvoeren van een MOB-actie (Man Over Boord). Als je een schip in nood ziet en je kan dit schip helpen, zonder jezelf in gevaar te brengen, dan ben je verplicht om te helpen.

Slepen

Je kan met je motorboot of zeilboot een andere boot slepen om hem in veiligheid te brengen. Gebruik hiervoor lijnen die enigszins flexibel zijn en de golfbewegingen kunnen opvangen. Beleg de lijnen goed op beide schepen, er komen grote krachten op te staan. Probeer de sleeplijn dus vooral niet in je hand te houden. Je kan als slepende boot eventueel eerst een spruit maken, dat is een v-vormig lijntje die van bakboord naar stuurboord loopt en je kan de sleeplijn hier dan mooi in het midden vastmaken. Als er veel golfslag staat probeer de lengte van de sleeplijn dan zo te maken dat je beiden gelijktijdig op de top van een golf zit.

Kruislings en langszij slepen

vaarbewijs reddingsmiddelen
Reddingshelicopter- Foto: Rens Groenendijk

Slepen kan ook door twee kruislingse sleeplijnen aan te brengen tussen de sleper en de boot die gesleept wordt. Je bent dan iets beter bestuurbaar, maar doe dit alleen op rustig water.

Als er weinig ruimte is kan je ook langszij slepen. Je maakt de te slepen boot dan strak vast op de boot die sleept, zodat het geheel als het ware één schip vormt.

Man Over Boord

MOB betekent Man Over Boord, Vrouw kan ook natuurlijk. Als dit gebeurt, blijf dan vooral rustig en maak aan de resterende bemanning duidelijk dat er iemand overboord is gekukeld.

Hoe gaat de Man Over Boord (MOB) procedure?

 1. Roep naar de drenkeling

  Roep tegen de drenkeling dat hij moet gaan zwemmen/watertrappelen (als deze geen reddingsvest om heeft). Een drenkeling vergeet dit vaak van de schrik.

 2. Gooi iets drijvends

  Gooi een reddingsboei naar de drenkeling (bovenwinds, zodat deze niet gelijk wegwaait). Als je geen reddingsboei hebt gooi dan iets groots wat drijft (dus geen badeendje) waaraan de drenkeling zich kan vasthouden.

 3. Markeer je positie

  Als je een GPS met een MOB-knop hebt druk hier dan snel op. Hiermee markeer je de positie waar de drenkeling overboord gegaan is en kan je deze positie sneller terugvinden. Helemaal bij slecht zicht en hoge golven.

 4. Blijf naar de drenkeling kijken

  Heel belangrijk is dat je gelijk iemand van de bemanning aanwijst die de drenkeling voortdurend in de gaten houdt en steeds naar de drenkeling wijst. Bij het keren en slecht zicht ben je snel je oriëntatie kwijt.

 5. Vaar terug

  Vaar terug naar de plek waar de drenkeling ligt en nader hem of haar bovenwinds, zorg dat je niet over de drenkeling heen vaart.

 6. Zet de motor uit

  Zet de motor uit of in ieder geval de schroef niet in werking, dit voorkomt dat de drenkeling ernstig gewond raakt door een draaiende schroef.

 7. Haal de drenkeling aan boord

  Haal de drenkeling aan boord. Afhankelijk van de situatie en de boot kan dit het beste ruggelings of over borst onder de reling door. Ook kan je de zwemtrap of zwemplateau gebruiken om de drenkeling binnen te halen.

 8. Hou rekening met onderkoeling

  De drenkeling kan onderkoeld en vermoeid zijn. Leg hem op een comfortabele plek en leg een isolatiedeken over hem heen of doe hem droge kleren aan. Bij twijfel over de gezondheidstoestand, roep dan medische hulp in.

Op Wikipedia is meer informatie te lezen over deze manoeuvre.

Meer lezen?