Reddingsacties

Reddingsacties

Red je mede-matrozen!

Hopelijk heb je het nooit nodig, maar als je in nood komt of je ziet een ander schip dat hulp nodig heeft, dan is het toch handig als je weet wat je moet doen. Als je een schip in nood ziet en je kan dit schip helpen, zonder jezelf in gevaar te brengen, dan ben je verplicht om te helpen.

Slepen

Je kan met je motorboot of zeilboot een andere boot slepen om hem in veiligheid te brengen. Gebruik hiervoor lijnen die enigszins flexibel zijn en die golfbewegingen kunnen opvangen. Beleg de lijnen goed op beide schepen, er komen grote krachten op te staan. Probeer de sleeplijn dus vooral niet in je hand te houden. Bij zeilboten kan je het sleeptouw bij het gesleepte schip het beste rondom de mast vastmaken, maar zorg ervoor dat hij via de voorkant van het schip loopt via een sterke verhaalkam of ankerroller, anders wordt het schip scheef getrokken.

Lange sleep

Als er voldoende ruimte is en er is golfslag dan kan je een lange sleep maken, dan zit er veel rek op de lijn om klappen op te vangen. Je kan als slepende boot eventueel eerst een spruit maken, dat is een v-vormig lijntje die van bakboord naar stuurboord loopt en je kan de sleeplijn hier dan mooi in het midden vastmaken. Als er veel golfslag staat probeer de lengte van de sleeplijn dan zo te maken dat je beiden gelijktijdig op de top van een golf zit, je vermindert dan de spanning die op de sleeplijn komt te staan. Neem de bochten zo ruim mogelijk en vaar langzaam weg.

Alles leren voor je Vaarbewijs 1?

  • Wil je weten welke andere manieren van slepen je hebt?
  • Hoe de Man Over Boord procedure gaat?

Ook je Vaarbewijs 1 halen bij Vaarbewijs Filmpjes?

Meer lezen?

× Vragen?