Reddingsacties

Red je mede-matrozen!

Hopelijk heb je het nooit nodig, maar als je in nood komt of je ziet een ander schip dat hulp nodig heeft, dan is het toch handig als je weet wat je moet doen. Als je een schip in nood ziet en je kan dit schip helpen, zonder jezelf in gevaar te brengen, dan ben je verplicht om te helpen.

Slepen

Je kan met je motorboot of zeilboot een andere boot slepen om hem in veiligheid te brengen. Gebruik hiervoor lijnen die enigszins flexibel zijn en die golfbewegingen kunnen opvangen. Beleg de lijnen goed op beide schepen, er komen namelijk grote krachten op te staan. Probeer de sleeplijn dus vooral niet in je hand te houden. Bij zeilboten kan je het sleeptouw bij het gesleepte schip het beste rondom de mast vastmaken, maar zorg ervoor dat hij via de voorkant van het schip loopt via een sterke verhaalkam of ankerroller, anders wordt het schip scheef getrokken.

Reddingsacties

Lange sleep

Als er voldoende ruimte is en er is golfslag dan kan je een lange sleep maken, dan zit er veel rek op de lijn om klappen op te vangen. Je kan als slepende boot eventueel eerst een spruit maken, dat is een v-vormig lijntje die van bakboord naar stuurboord loopt en je kan de sleeplijn hier dan mooi in het midden vastmaken. Als er veel golfslag staat, probeer de lengte van de sleeplijn dan zo te maken dat je beiden gelijktijdig op de top van een golf zit. Je vermindert dan de spanning die op de sleeplijn komt te staan. Neem de bochten zo ruim mogelijk en vaar langzaam weg.

Doe de vaarbewijs 1 cursus bij Vaarbewijs Filmpjes om andere manieren van slepen te leren.

Alles leren voor je Vaarbewijs 1?

  • Wil je weten welke andere manieren van slepen je hebt?
  • Hoe de Man Over Boord procedure gaat?
  • Hoe je andere schepen in nood kan helpen?

Ook je Vaarbewijs 1 halen? Start nu direct!

Meer lezen?

Wat betekent MOB?

MOB is een afkorting die staat voor “Man Overboard” (man overboord). Het wordt gebruikt om aan te geven dat er iemand overboord is gevallen en dat er een reddingsoperatie moet worden gestart.

Hoe werkt langszij slepen?

Langszij slepen is een manier van slepen waarbij het gesleepte schip langszij het slepende schip wordt vastgemaakt. In principe is dit hetzelfde als afmeren langszij een andere boot, waarna die boot gaat varen. De verschillen zijn dat je bij afmeren de lijnen wat meer ruimte geeft en dat je bij langszij slepen altijd twee springen gebruikt.

Wat is een spruit op een boot?

Een spruit is een korte lijn die van de bolder aan bakboord naar de bolder aan stuurboord loopt. De sleeplijn wordt in het midden van de spruit vastgemaakt. Daardoor verdeel je de kracht die bij het slepen aanwezig is over twee bolders. Dit kan je zowel op het slepende als op het gesleepte schip uitvoeren.

× Vragen?