Reddingsmiddelen

Veiligheidsmiddelen aan boord

Er zijn verschillende typen reddingsvesten en reddingsmiddelen, zoals een drijflijn, joon en parachutelicht die de veiligheid vergroten. Een goed reddingsvest is altijd voor iedereen aan boord aan te raden. Afhankelijk van het vaargebied kan je je boot voorzien van extra veiligheidsmiddelen.

Reddingsvesten, zorg dat je de juiste hebt!

Onderkoeling is een groot gevaar als je te water raakt. Onderkoeling treedt al na enkele minuten op, ook in de zomer. Als je verkrampt kan je niet meer zwemmen en is er kans op verdrinking. Reddingsvesten zorgen voor extra drijfvermogen. Reddingsvesten worden aangegeven in Newton (N). Hoe meer Newton, hoe hoger het extra drijfvermogen. 100 N staat voor 10 kg extra drijfvermogen.

Reddingsmiddelen

Het is een misverstand dat het benodigde type reddingsvest afhangt van het lichaamsgewicht. Het drijfvermogen van de gedragen kleding is bepalend voor de draaikracht van het vest. Het vest moet je gezicht naar boven kunnen draaien, zodat je kan blijven ademen als je bewusteloos in het water ligt. Je hoofd rust dan op een dikke kraag.

Je hebt vaste en opblaasbare reddingsvesten, deze zijn beide even veilig. Een opblaasbaar reddingsvest blaast zichzelf op als hij in contact komt met water. Je kan deze daarna als ze leeglopen ook handmatig bijvullen via een blaaspijpje. Vaak hebben reddingsvesten een lampje, zodat je ook zichtbaar bent in het donker en een fluitje, zodat je aandacht kan trekken als je daar de puf nog voor hebt.

Goedgekeurde reddingsvesten hebben een CE-keurmerk.

Doe de vaarbewijs 1 cursus bij Vaarbewijs Filmpjes als je wil leren welke soorten reddingsvesten er zijn en welke andere reddingsmiddelen je kan gebruiken.

Alles leren voor je Vaarbewijs 1?

  • Wil je leren welke soorten reddingsvesten er zijn?
  • Wil je weten wat een joon en een drijflijn doen?
  • En hoe je een radarreflector op de juiste manier gebruikt?

Ook je Vaarbewijs 1 halen? Start nu direct!

Meer lezen?

Veel gestelde vragen

Wat is het verschil tussen een zwemvest en een reddingsvest?

Een zwemvest levert alleen extra drijfvermogen en een reddingsvest zorgt dat je in bewusteloze toestand met je gezicht naar boven draait.

Wat betekent de eenheid Newton bij reddingsvesten?

Hoe meer Newton een reddingsvest heeft (100N, 150N, 275N) hoe beter hij werkt bij ruig water en zware kleding.

Is lichaamsgewicht belangrijk bij de keuze van een reddingsvest?

Nee, de werking van een reddingsvest hang af van de hoeveelheid en soort kleding die je aan hebt en de golfslag in het water.

Wat doet een radarreflector?

Een radarreflector is een metalen bak en deze reflecteert een radarsignaal. Het schip dat het radarsignaal uitzendt ziet dan een stipje op zijn radarscherm met de positie waarin je je bevindt.

Wat is een lifeline?

Een lifeline is een reddingslijn waarmee iemand vast zit aan een schip. Het wordt gebruikt als een veiligheidsmaatregel om te voorkomen dat iemand overboord valt.

Wat voor soorten reddingsboeien zijn er?

Er zijn verschillende soorten reddingsboeien:
1.) Reddingsboeien met een drijvende lijn, hiermee kan een slachtoffer op de kant worden getrokken.
2.) Reddingsboeien met een zelf ontbrandend licht, deze bevinden zich vooral op schepen en veerboten. Wanneer de boei in het water valt gaat er automatisch een lampje branden, zodat slachtoffers ook ’s nachts makkelijk te vinden zijn.
3.) Reddingsboeien met een zelf ontbrandend licht en automatisch rooksignaal, deze bevinden zich vooral op schepen en veerboten. Wanneer de boei in het water valt gaat er automatisch een lampje branden, maar ook automatisch een rooksignaal af.

Wat is een joon?

Een joon is een drijflichaam dat qua vorm doet denken aan een uitvergrote dobber. Het dient als markeerpunt in het water en bestaat uit een lange stok met aan de ene kant een drijver met daaronder een gewicht en aan de andere kant een vlaggetje.

× Vragen?