Reddingsmiddelen

Theorie

Oefenvragen

Ja, ik wil ook alle Vaarbewijs Filmpjes bekijken! Neem nu een abonnement via YouTube of iDeal.

Veiligheidsmiddelen aan boord

Er zijn verschillende typen reddingsvesten en reddingsmiddelen, zoals een drijflijn, joon en parachutelicht die de veiligheid vergroten. Een goed reddingsvest is altijd voor iedereen aan boord aan te raden. Afhankelijk van het vaargebied kan je je boot voorzien van extra veiligheidsmiddelen.

Reddingsvesten, zorg dat je de juiste hebt!

Voor je Vaarbewijs moet je een en ander weten over reddingsvesten. Onderkoeling is een groot probleem als je te water raakt. Onderkoeling treedt al na enkele minuten op, ook in de zomer. Een zwemvest is onvoldoende, deze levert onvoldoende extra drijfvermogen als je bewusteloos te water raakt. Reddingsvesten worden aangegeven in Newton (N), hoe meer Newton hoe hoger het extra drijfvermogen.

Het is een misverstand dat het benodigde type reddingsvest afhangt van het lichaamsgewicht. Het drijfvermogen van de gedragen kleding is bepalend voor de draaikracht van het vest. Het vest moet je gezicht naar boven kunnen draaien, zodat je kan blijven ademen als je in het water ligt.

Je hebt vaste en opblaasbare reddingsvesten, deze zijn beiden even veilig. Een opblaasbaar reddingsvest blaast zichzelf op als hij in contact komt met water. Vaak hebben reddingsvesten een lampje, zodat je ook zichtbaar bent in het donker en een fluitje, zodat je aandacht kan trekken als je daar de puf nog voor hebt.

50 N

Dit is geen reddingsvest, maar een zwemvest. Deze is niet veilig bij bewusteloosheid en kan alleen gebruikt worden als er wal dichtbij is en er direct hulp in de buurt is. Prima bij vissen of waterskiën.

100 N

Reddingsvest geschikt voor beschut water. Draait je op je rug als je weinig kleding aan hebt. Onveilig bij zwaardere kleding en ruigere weersomstandigheden.

150 N

Reddingsvest geschikt voor kustwater. Draait je op je rug als je normale kleding aan hebt. Onveilig bij het dragen van zware waterdichte (zeil)kleding.

275 N

Reddingsvest geschikt voor open zee. Draait je op je rug als je zware (zeil)kleding aan hebt.

De reddingsboei is een voorbeeld van een reddingsmiddel
Reddingsboei op de boot naar Vlieland

Overige reddingsmiddelen

Er zijn allerlei aanvullende spullen die de veiligheid voor schip en bemanning vergroten. Oranje is de internationale kleur voor reddingsmiddelen.

Boeien

Je hebt ronde boeien en hoefijzervormige boeien om een drenkeling mee te redden. Ronde boeien kan je wat makkelijk gooien, maar een drenkeling kan er bij een hoefvormige reddingsboei weer makkelijker inkomen. Ook kan je een drijflijn aan de boei bevestigen, zodat je de drenkeling via die lijn naar binnen kan trekken. Een joon is een grote vlag die je aan de reddingsboei kan monteren, waardoor de positie bij golfslag veel beter zichtbaar is.

Noodvuurwerk

In het donker kan je ook een parachutelicht gebruiken, lichtfakkels of ander noodvuurwerk om de aandacht van andere schepen te trekken als er echt stront aan de knikker is. Als je een marifoon aan boord hebt, zendt dan ook een noodbericht uit.

Radarreflektor

Met een radarreflector is je boot beter zichtbaar voor schepen met radar en kunnen deze schepen je sneller te hulp komen. Het voorkomt ook aanvaringen, omdat je veel beter zichtbaar ben in het donker of met slecht zicht. Hang een radarreflector zo hoog mogelijk op.

Meer lezen?

Veel gestelde vragen

Wat is het verschil tussen een zwemvest en een reddingsvest?

Een zwemvest levert alleen extra drijfvermogen en een reddingsvest zorgt dat je in bewusteloze toestand met je gezicht naar boven draait.

Wat betekent de eenheid Newton bij reddingsvesten?

Hoe meer Newton een reddingsvest heeft (100N, 150N, 275N) hoe beter hij werkt bij ruig water en zware kleding.

Is lichaamsgewicht belangrijk bij de keuze van een reddingsvest?

Nee, de werking van een reddingsvest hang af van de hoeveelheid en soort kleding die je aan hebt en de golfslag in het water.

Wat doet een radarreflector?

Een radarreflector is een metalen bak en deze reflecteert een radarsignaal. Het schip dat het radarsignaal uitzendt ziet dan een stipje op zijn radarscherm met de positie waarin je je bevindt.