Simplex en duplex kanalen

Theorie

Oefenvragen

Ja, ik wil ook alle Vaarbewijs Filmpjes bekijken! Neem nu een abonnement via YouTube of iDeal.

Wat is het verschil tussen simplex en duplex marifoonkanalen?

In dit filmpje voor je Marifoon Examen leer je de verschillende type marifoonkanalen en de verschillende soorten verkeer. Je hebt simplex, duplex en semi-duplex verbindingen. Ook worden de verschillende kanaalnummers die je voor je examen moet weten behandeld.

Soorten marifoon verkeer

Als je een marifoon hebt, dan ben je een station, Je hebt scheepsstations, dit zijn schepen die een marifoon aan boord hebben. En je hebt walstations. Soorten walstations zijn bijvoorbeeld, kustwachtstation, verkeersbegeleidingsstations, kuststations, bruggen, sluizen en jachthavens.

Verkeer tussen twee schepen noemen we interschipverkeer en verkeer met een walstation, schip-walverkeer. De hoofdfunctie van een marifoon is het vergroten van de veiligheid, het meeste verkeer valt dan ook onder nautisch verkeer. Daarnaast zijn er een paar kanalen, waarop babbelverkeer mag. Dit heet sociaal verkeer.

Verantwoordelijkheid marifoongebruik

Als je een marifoon aan boord hebt dan moet er minimaal één opvarende zijn met het bedieningscertificaat. Dit hoeft dus niet de schipper te zijn. De schipper mag wel iemand anders (die het certificaat niet zelf heeft) de marifoon laten bedienen.

Simplex en duplex kanalen

Simplex

Een simplex kanaal bestaat uit één frequentie. Op zo’n kanaal kan je óf spreken óf luisteren, maar dat kan niet gelijktijdig. Als je de PTT knop indrukt kan je spreken en met de PTT knop niet ingedrukt kan je luisteren. Je kan elkaar dus niet in de rede vallen.

Duplex

Een duplex kanaal bestaat uit twee frequenties (maar die horen bij hetzelfde marifoon kanaalnummer). Via een duplexkanaal kan je net zoals bij de telefoon spreken en luisteren, kan kan elkaar dus in de rede vallen. Duplex verbindingen worden gebruikt voor communicatie met walstations. Schepen onderling kunnen niet rechtstreeks met elkaar communiceren via een duplex kanaal.

Semi-duplex

Schepen kunnen wel via een duplex kanaal met elkaar praten als ze beiden in de buurt zijn van een walstation. Het walstation kan dan de relay functie aanzetten, dit betekent dat het binnenkomende signaal wordt heruitgezonden op een frequentie die andere schepen wel kunnen uitluisteren.

Nummers marifoonkanalen

Voor je marifoon examen hoeft niet alle marifoonkanalen en hun functie te kennen, want dat zijn er nogal wat. In dit artikel vind je een overzicht van de meest gebruikte marifoonkanalen.

Openbaar verkeer

Via een kuststation (niet te verwarren met een kustwachtstation) kan je bellen met je marifoon naar een normale telefoon. In Nederland is dit niet meer mogelijk, maar in bijvoorbeeld België (Oostende) nog wel. Dit kan alleen maar als het schip in de buurt is van het kuststation. Het is duur en heeft alleen zin als het schip niet via de mobiele telefoon is te bereiken.

Meer lezen?

Veel gestelde vragen

Wat is een simplex marifoonkanaal?

Een simplex marifoonkanaal bestaat uit één frequentie. Op zo’n kanaal kan je óf spreken óf luisteren, maar dat kan niet beide gelijktijdig.

Wat is een duplex marifoonkanaal?

Een duplex marifoonkanaal bestaat uit twee frequenties (horende bij hetzelfde kanaal). Via een duplexkanaal kan je gelijktijdig spreken en luisteren.

Wat is een semi-duplex marifoonkanaal?

Via een duplex kanaal kunnen schepen met elkaar praten als ze beiden in de buurt zijn van een walstation. Het walstation kan dan de relay functie aanzetten, dit betekent dat het binnenkomende signaal wordt heruitgezonden op een frequentie die andere schepen wel kunnen uitluisteren.