Simplex en duplex kanalen

Simplex

Een simplex kanaal bestaat uit één frequentie. Op zo’n kanaal kan je óf spreken óf luisteren, maar dat kan niet gelijktijdig. Als je de PTT knop indrukt kan je spreken en met de PTT knop niet ingedrukt kan je luisteren. Je kan elkaar dus niet in de rede vallen. Simplex kanalen worden gebruikt voor communicatie tussen schepen onderling.

Simplex en duplex kanalen

Duplex

Een duplex kanaal bestaat uit twee frequenties (maar die horen bij hetzelfde marifoon kanaalnummer). Via een duplexkanaal kan je net zoals bij de telefoon spreken en luisteren, kan kan elkaar dus in de rede vallen. Hiervoor moet je de PTT knop ingedrukt houden. Duplex verbindingen worden gebruikt voor communicatie met walstations. Schepen onderling kunnen niet rechtstreeks met elkaar communiceren via een duplex kanaal.

Alles leren voor je Marifonie Certificaat?

  • Wil je leren wat een semi-duplex kanaal is?
  • En wil je weten welke kanaalnummers je allemaal moet kennen op je Marifonie Examen?
  • Doe de marifoniecursus bij Vaarbewijs Filmpjes om alles te leren.

Ook je Marifonie Certificaat halen? Start nu direct!

Meer lezen?

Veel gestelde vragen

Wat is een simplex marifoonkanaal?

Een simplex marifoonkanaal bestaat uit één frequentie. Op zo’n kanaal kan je óf spreken óf luisteren, maar dat kan niet beide gelijktijdig.

Wat is een duplex marifoonkanaal?

Een duplex marifoonkanaal bestaat uit twee frequenties (horende bij hetzelfde kanaal). Via een duplexkanaal kan je gelijktijdig spreken en luisteren.

Wat is een semi-duplex marifoonkanaal?

Via een duplex kanaal kunnen schepen met elkaar praten als ze beiden in de buurt zijn van een walstation. Het walstation kan dan de relay functie aanzetten, dit betekent dat het binnenkomende signaal wordt heruitgezonden op een frequentie die andere schepen wel kunnen uitluisteren.

× Vragen?