Sluizen

Theorie

Oefenvragen

Ja, ik wil ook alle Vaarbewijs Filmpjes bekijken! Neem nu een abonnement via YouTube of iDeal.

Veilig een sluis invaren met je boot

Bij het sluizen invaren met je zeilboot of motorboot kan er een hoop mis gaan. Niks zo leuk als op een zomerse dag op een terrasje bij de sluis te kijken naar al het geklungel. Wil je niet worden uitgelachen, leer dan in dit Vaarbewijs Filmpje hoe je op de juiste manier een sluis invaart.

Sluizen invaren, hoe doe je dat?

Via een sluis kan je een hoogteverschil in het water overbruggen, dit kan een paar centimeter zijn, maar in sommige gevallen ook meters. Het omhoog en omlaag gaan in de sluis heet schutten. Als je een marifoon aan boord hebt, dan is uitluisteren verplicht. Vaak moet je wachten bij een sluis, de doorvaart is met lichten geregeld. Op het remmingswerk kan je zien tot waar je met je boot (tijdelijk) mag aanleggen. Overnachten aan een remmingswerk is verboden.

De sluis invaren gaat in volgorde van binnenkomst. Eerst de beroepsvaart en grote boten en dan de kleine boten. Zorg dat je aan beide kanten stootwillen hebt hangen, je weet nooit aan welke kant je komt te liggen. In principe vaar je zover mogelijk door naar voren (maar niet te dicht bij de sluisdeuren), tenzij de sluismeester iets anders aangeeft.

Schutten

Het is handig om van te voren te weten of je in de sluis gaat dalen of stijgen. Bij harde zijwind kan je in de sluis last hebben van valwinden, wees hier op bedacht. Gebruik in de sluis altijd minimaal twee sliptrossen, dit voorkomt dat je aan de sluiswand komt te hangen of dat je midden in de sluis komt te drijven (Jammer dan voor de mensen op het terras). Tijdens het stijgen of dalen zorg je met je sliptros, die je in je hand houdt dat er precies genoeg lengte is. zodat je niet in de sluis vrij komt rond te dobberen.

Tijdens het schutten mag je de schroef niet in werking hebben (de motor mag wel blijven draaien), er staat al stroming genoeg tijdens het schutten.

vaarbewijs sluis invaren met je motorboot
Sluisje – Foto: Rens Groenendijk

Sluizen uitvaren

Als de sluisdeuren weer open zijn dan, varen de eerste boten ook als eerste uit. Haal niet gelijk alle lijnen binnen, want sommige grote boten kunnen met hun schroefwater veel stroming en turbulentie in de sluis veroorzaken.

Op deze pagina van Rijkswaterstaat is ook een hoop informatie te vinden over het veilig sluizen invaren.

Sluismeester en voorrang

Een opdracht van een sluismeester gaat altijd boven een voorrangsregel of verkeersbord, deze moet je dus altijd opvolgen.

Meer lezen?

Veel gestelde vragen

Wat is schutten?

Schutten is het omhoog en omlaag gaan van de waterstand in een sluis.

Wat is een sliptros?

Een sliptros maak je maar aan één kant vast op de boot, nadat hij achter de bolder gaat hou je de andere kant los in de hand.

Mag de motor aan staan in een sluis?

Ja, dat mag, maar de schroef mag tijdens het schutten niet draaien.