Sturen

Sturen motorschip

Roerdruk

De meeste boten gebruiken een roerblad om te kunnen sturen. Dit roerblad kan je naar bakboord (links) en naar stuurboord (rechts) bewegen. Een roer heeft roerdruk nodig om te kunnen functioneren. Roerdruk ontstaat door stromend water langs het roerblad te laten gaan. Een schip heeft dus vaart nodig om bestuurbaar te zijn. Het heeft geen zin om het roerblad een uitslag van meer dan 45 graden te geven, de boot gaat dan meer afremmen dan sturen.

Als een boot weinig snelheid heeft dan is hij slecht bestuurbaar. Bij een stilliggende boot kan je kunstmatige roerdruk creëren, door het roer een beetje uitslag te geven en dan gas te geven.

Het je het roer midscheeps hebt dan heb je het roer precies recht staan.

Stuurwiel en helmstok besturing

Helmstok

Kleine boten hebben vaak een helmstok om het roerblad te draaien, deze is direct aan het roerblad verbonden en zorgt voor een directe sturing. Nadeel is wel dat er bij voorbeeld bij harde wind, grote krachten op kunnen komen te staan.

Als je de helmstok naar rechts beweegt gaat het roerblad naar links en de boot draait ook naar links.

Stuurwiel

Grotere boten gebruiken een stuurwiel (soms zelfs meerdere), hiermee kost het minder kracht om het roerblad te bewegen.

Als je het stuurwiel naar rechts beweegt gaat het roerblad naar rechts en de boot draait ook naar rechts. (Net zoals bij een auto).

Alles leren voor je Vaarbewijs 1?

  • Wil je weten wat een boegschroef en een hekschroef doet?
  • En welke andere manieren van sturen er zijn?
  • Wil je leren hoe je het wieleffect kan gebruiken?

Ook je Vaarbewijs 1 halen bij Vaarbewijs Filmpjes?

Meer lezen?

Veel gestelde vragen

Wat is een boegschroef?

Een boegschroef in een extra schroef die aan de voorkant van een boot zit en waarmee de voorkant van de boot makkelijk naar links en naar rechts kan worden bewogen.

Wat is een hekschroef?

Een hekschroef in een extra schroef die aan de achterkant van een boot zit en waarmee de achterkant van de boot makkelijk naar links en naar rechts kan worden bewogen.

Wat is een helmstok?

Een helmstok is een stok waarmee je het roer van een boot bedient. Als je de helmstok naar rechts beweegt gaat de boot naar links.

× Vragen?