Uitrustingseisen

Theorie

Oefenvragen

Lid worden Vaarbewijs Filmpjes

Welke zooi moet er mee op de zeilboot en motorboot?

De wet stelt weinig eisen aan de uitrustingseisen die je boot moet hebben. Voor snelle motorboten zijn er wel een aantal verplichte eisen. Voor kleine boten zijn deze optioneel, maar veel onderdelen zijn wel nodig o.a. om de veiligheid voor de boot en de bemanning te vergroten.

Uitrustingseisen boot, wat moet en wat mag?

De wet (BPR) stelt maar weinig dingen verplicht voor de uitrusting van een boot. Toch worden een aantal dingen echt aanbevolen om aan boord te hebben en is onderdeel van het Vaarbewijs 1 Examen. Veel hebben te maken met een vergroting van de veiligheid aan boord. De volgende items worden uitgelegd, ankers, zeereling, lenspomp, afsluiters, reddingsvesten, brandblussers en de dodemansknop.

Een zeereling zorg ervoor dat iemand minder makkelijk overboord slaat, deze moet ongeveer 60cm hoog zijn en optioneel kan je er nog een net aan spannen. Alle huiddoorvoeren die onder de waterlijn liggen worden voorzien van afsluiters, hiermee kan je de leiding afsluiten. De afsluiters moet je altijd dichtdoen als je (langer) van boord gaat. Met een lenspomp kan je water uit je schip pompen, sommige systemen zijn handmatig en sommige elektrisch. De aanzuigopening moet altijd in het laagste gedeelte van het schip zijn. De dodemansknop zorgt ervoor dat als de berijder eraf valt, dat dan de motor stopt. Dit voorkomt dat je door je eigen boot wordt overvaren of dat de boot in volle vaart er alleen vandoor gaat.

schepen in enkhuizen
Schepen in Enkhuizen – Foto: Rens Groenendijk

Eisen aan snelle motorboten

Ook zijn er speciale eisen die worden gesteld aan de bestuurder van een snelle motorboot, de politie controleert en bekeurt hier ook op. Dus wees gewaarschuwd en zorg dat je je vaarbewijs niet kwijtraakt en voldoe aan de uitrustingseisen. Een boete kost je al snel €550,- en dat is toch zonde van het geld, een overzichtje van alle mogelijke boetes lees je in dit artikel.

Boot met waterskier

Indien de boot gebruikt wordt voor waterskiërs is er nog een aanvullende eis, dan moet er namelijk altijd een tweede persoon op de uitkijk staan en de waterskier altijd in de gaten houden, dit ter vergroting van de veiligheid. Deze persoon moet 15+ jaar houd zijn.

Toilet aan boord

Kleine schepen hebben meestal geen toilet aan boord, grotere moderne boten hebben een toilet met een vuilwatertank. Het is verboden om te plassen (en erger…) overboord te doen. De kapitein en Tina doen dat ook nooit (ahum…)

Meer lezen?