Welke uitrusting moet een boot hebben?
De wet stelt weinig eisen aan de uitrusting die een zeilboot of motorboot moet hebben. Een deel van de uitrusting wordt wel aangeraden om aan boord te hebben o.a. om de veiligheid voor de boot en de bemanning te vergroten. Voor snelle motorboten zijn er wel een aantal verplichte eisen.
Onder staan twee voorbeelden van dingen die de veiligheid op een schip vergroten. Doe de Vaarbewijs 1 Cursus bij Vaarbewijs Filmpjes om ze allemaal te leren.

Zeelreling
Een zeereling zorgt ervoor dat iemand minder makkelijk overboord slaat, deze moet minimaal 60cm hoog zijn en optioneel kan je er nog een net onder spannen, zodat je niet onder de zeereling door kan schieten.
Een zeereling zit vast aan verticale scepters die via scepterpotten op het schip zijn gemonteerd. Op het schip is bij voorkeur ook nog een voetlijst gemonteerd, dit is een opstaande rand van minimaal 2,5 cm die voorkomt dat je van boord glijdt.
Antislip
Zonder antislip kunnen beloopbare delen van de boot glad worden. Antislipverf of -materiaal zorgt ervoor dat je minder snel uitglijdt.
Eisen aan snelle motorboten
Er zijn verplichte eisen die worden gesteld aan snelle motorboten:
- Er moet een brandblusser aan boord zijn.
- Voor alle opvarenden moet er een zwemvest aan boord zijn.
- Een dodemansknop is verplicht aanwezig bij buitenbesturing. Deze knop hangt met een koord aan de bestuurder en zorgt ervoor dat als de bestuurder van de boot af valt dat de motor stopt. Dit voorkomt dat je door je eigen boot wordt overvaren of dat de boot in volle vaart er alleen vandoor gaat.
- Boot moet voorzien zijn van een registratiekenteken afgegeven door het RDW.
- Het bijhorende registratiebewijs moet aan boord zijn.
Alles leren voor je Vaarbewijs 1?
- Wil je leren welke andere uitrustingseisen er zijn voor een motorboot?
- Wil je weten welke andere maatregelen je kan nemen om de veiligheid te vergroten?
- Weet je welke verplichte eisen er zijn voor een snelle motorboot?
- En waar de bestuurder van een snelle motorboot aan moet voldoen?
Ook je Vaarbewijs 1 halen? Start nu direct!
Meer lezen?
Veel gestelde vragen
Er zijn verschillende eisen voor snelle motorboten. De bestuurder van een snelle motorboot moet minimaal 18 jaar oud zijn en een geldig vaarbewijs hebben. De boot moet geregistreerd zijn bij de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW). Het registratiebewijs moet tijdens het varen aan boord aanwezig zijn. Het registratieteken moet aan beide kanten van de snelle motorboot midscheeps (in het midden van het schip) worden aangebracht. Dit kan ook aan de boeg.
De zeereling is een reling op een schip die dient om te voorkomen dat mensen overboord vallen. Het bestaat uit een aantal scepters (verticale steunen) die met staaldraad of touw met elkaar verbonden zijn.
Ja op een snelle motorboot moet verplicht een brandblusser aanwezig zijn.
Er moet een reddingsvest aanwezig zijn voor iedere opvarende.
Je moet minimaal 18 jaar oud zijn en in het bezit zijn van een geldig vaarbewijs.
Je moet minimaal 18 jaar oud zijn en in het bezit zijn van een geldig vaarbewijs.
De maximale snelheid op het water in Nederland is 20 km/h tenzij anders is aangegeven.
Ja, als de bestuurder van een snelle motorboot buiten staat te sturen, moet hij verplicht een reddingsvest dragen. Bestuurders van waterscooters moeten altijd een reddingsvest dragen.
Bij snelle motorboten wordt de dodemansknop vervangen door een ontstekingsonderbreker die met een koord (dodemanskoord) aan de pols van de bestuurder is verbonden. Valt de bestuurder van de boot, dan trekt deze aan het koord waardoor de motor stopt .
Als je wilt waterskiën, gelden dezelfde regels als voor het varen met een snelle motorboot. Bovendien moet er een extra persoon van ten minste 15 jaar aan boord zijn. Deze persoon let voortdurend op de waterskiër(s) en de directe omgeving.