Uitrustingseisen

Theorie

Oefenvragen

Ja, ik wil ook alle Vaarbewijs Filmpjes bekijken! Neem nu een abonnement via YouTube of iDeal.

Welke zooi moet er mee op de zeilboot en motorboot?

De wet stelt weinig eisen aan de uitrustingseisen die je boot moet hebben. Voor snelle motorboten zijn er wel een aantal verplichte eisen. Voor kleine boten zijn deze optioneel, maar veel onderdelen zijn wel nodig o.a. om de veiligheid voor de boot en de bemanning te vergroten.

Uitrustingseisen boot, wat moet en wat mag?

De wet (BPR) stelt maar weinig dingen verplicht voor de uitrusting van een boot. Toch worden een aantal dingen echt aanbevolen om aan boord te hebben en is onderdeel van het Vaarbewijs 1 Examen. Veel hebben te maken met een vergroting van de veiligheid aan boord. De volgende items worden uitgelegd, ankers, zeereling, lenspomp, afsluiters, reddingsvesten, brandblussers en de dodemansknop.

Een zeereling zorg ervoor dat iemand minder makkelijk overboord slaat, deze moet ongeveer 60cm hoog zijn en optioneel kan je er nog een net aan spannen.

Alle huiddoorvoeren die onder de waterlijn liggen worden voorzien van afsluiters, hiermee kan je de leiding afsluiten. De afsluiters moet je altijd dichtdoen als je (langer) van boord gaat.

Met een lenspomp kan je water uit je schip pompen, sommige systemen zijn handmatig en sommige elektrisch. De aanzuigopening moet altijd in het laagste gedeelte van het schip zijn.

De dodemansknop zorgt ervoor dat als de berijder eraf valt, dat dan de motor stopt. Dit voorkomt dat je door je eigen boot wordt overvaren of dat de boot in volle vaart er alleen vandoor gaat.

schepen in enkhuizen
Schepen in Enkhuizen – Foto: Rens Groenendijk

Eisen aan snelle motorboten

Er zijn speciale eisen die worden gesteld aan snelle motorboten, zo moet er een brandblusser aan bord zijn. En voor alle opvarenden een zwemvest en bij buitenbesturing is een dodemansknop verplicht. Snelle motorboten moeten zijn voorzien van een registratiekenteken afgegeven door het RDW en het bijhorende registratiebewijs moet aan boord zijn.

Eisen aan de bestuurder

Ook zijn er speciale eisen die worden gesteld aan de bestuurder van een snelle motorboot, deze moet ouder zijn dan 18 jaar, in het bezit zijn van een vaarbewijs en zitten op de daarvoor bestemde plaats. Als de bestuurder staat dan is een zwemvest verplicht en een dodemanskoord is verplicht als je geen kajuitboot met binnenbesturing hebt.

Maximale snelheid

De algemene maximale snelheid op het water in Nederland is 20km/h tenzij anders staat aangegeven. De politie controleert en bekeurt hier ook op. Dus wees gewaarschuwd en zorg dat je je vaarbewijs niet kwijtraakt en voldoe aan alle verplichte eisen. Een boete kost je al snel €600,- en dat is toch zonde van het geld, een overzichtje van alle mogelijke boetes lees je in dit artikel. En hier nog een geinig filmpje over een snelle motorboot.

Boot met waterskier

Indien de boot gebruikt wordt voor waterskiërs is er nog een aanvullende eis, dan moet er namelijk altijd een tweede persoon op de uitkijk staan en de waterskier altijd in de gaten houden, dit ter vergroting van de veiligheid. Deze persoon moet 15+ jaar oud zijn.

Toilet aan boord

Kleine schepen hebben meestal geen toilet aan boord, grotere moderne boten hebben een toilet met een vuilwatertank. Het is verboden om te plassen (en erger…) overboord te doen. De kapitein en Tina doen dat ook nooit (ahum…)

Meer lezen?

Veel gestelde vragen

Wanneer spreken we van een snelle motorboot?

Een motorboot geldt in het BPR als een snelle motorboot als hij sneller kan varen dan 20 km/h

Is een waterscooter een snelle motorboot?

Ja, deze kunnen sneller dan 20 km/h varen en tellen dus als een snelle motorboot.

Is een brandblusser verplicht op een snelle motorboot?

Ja op een snelle motorboot moet verplicht een brandblusser aanwezig zijn.

Hoeveel reddingsvesten moeten er op een snelle motorboot zijn?

Er moet een reddingsvest aanwezig zijn voor iedere opvarende.

Hoe oud moet je zijn om een snelle motorboot te mogen varen?

Je moet minimaal 18 jaar oud zijn en in het bezit zijn van een geldig vaarbewijs.

Hoe oud moet je zijn om een waterscooter te mogen varen?

Je moet minimaal 18 jaar oud zijn en in het bezit zijn van een geldig vaarbewijs.

Wat is de maximaal toegestane snelheid op het water

De maximale snelheid op het water in Nederland is 20 km/h tenzij anders is aangegeven.

Moet de bestuurder van een snelle motorboot een zwemvest dragen?

Dit moet alleen bij een open snelle motorboot en als de bestuurder staat.