Is je Vaarbewijs halen moeilijk?

Het halen van een vaarbewijs wordt vaak gezien als een uitdaging, maar met de juiste voorbereiding en een goede cursus is het absoluut haalbaar. Een vaarbewijs halen is op zich niet heel moeilijk en te vergelijken met de complexiteit van een auto theorie-examen.

Uiteraard hangt het ook af hoe makkelijk je kan leren en nieuwe stof tot je kan nemen. Het slagingspercentage voor het vaarbewijsexamen ligt de eerste keer rond de 65%, maar daar zitten dan ook de mensen tussen die de theorie slecht hebben doorgenomen.

Lees ook ons artikel met de 10 beste tips om te slagen voor je vaarbewijsexamen.

Theorie of berekeningen?

Het vaarbewijs 1 examen is voornamelijk gericht op het toetsen van theoretische kennis, met een verdeling van 80% theorie en 20% rekenvaardigheden. Bij het vaarbewijs 2 examen ligt de nadruk meer op rekenen 80% en bestaat ongeveer 20% uit vaarbewijstheorie. Op het vaarbewijs 2 examen worden met name de navigatieberekeningen en peilingen als uitdagend en moeilijk ervaren.

Bekende struikelblokken

Download ons gratis eBook met de meestvoorkomende struikelblokken, dan ga je die fouten in ieder geval niet maken.

Ook praktijkexamen?

In tegenstelling tot veel andere Europese landen is er in Nederland momenteel geen praktijkexamen nodig voor het verkrijgen van een vaarbewijs. Dus momenteel is er alleen een theorie-examen bij het CBR, maar er zijn discussies gaande over de invoering van een praktijkgedeelte. Dit ook vooral gezien de toenemende roep om strengere veiligheidsmaatregelen op het water.

Ook je Vaarbewijs halen? Start nu direct!

Resultaten vaarbewijsexamens afgelopen jaren

In totaal werden er in het jaar 2021, 25.869 vaarbewijzen uitgereikt en zijn er 40.529 examens gedaan, ongeveer 1100 meer dan in 2020. Daarmee komt het slagingspercentage voor het examen uit op 63,4 procent. Dat is 1,3 procent lager dan in 2020. In de navolgende jaren gelden soortgelijke slagingspercentages.

Vaarbewijs Slagingspercentages examen bij het CBR

Meer lezen?

Bestaat het Vaarbewijs examen alleen uit theorie?

Ja, in Nederland bestaat het Vaarbewijs 1 en Vaarbewijs 2 examen alleen uit (meerkeuze-)vragen. Er wordt wel gesproken om ook een praktijkexamen te gaan toevoegen.

Is er ook een praktijkexamen voor het Vaarbewijs?

Nee, nog niet. Er is alleen een theorie vaarbewijs examen. De verwachting is wel dat er in de komende jaren wordt besloten om net zoals voor je autorijbewijs het vaarbewijs examen te laten bestaan uit een theorie en praktijkgedeelte.

Is het halen van je Vaarbewijs moeilijk?

Qua moeilijkheid kan je Vaarbewijs 1 vergelijken me het theorie-examen voor de auto. Het is vrij veel stof die je moet kunnen onthouden. Maar voor de meeste mensen is het goed te doen, het is gewoon goed leren, er zitten geen gemene strikvragen in het examen. Als je moeite hebt met lezen, dyslectisch bent of bijvoorbeeld last van faalangst, dan kan je een begeleid examen extra tijd aanvragen. Dit examen is overigens niet makkelijker.

Vaarbewijs 2 is minder theorie, maar wel meer wiskunde en rekenen. Als je op de middelbare school wiskunde hebt gehad, dan is dat voldoende om de theorie te begrijpen.

Wat is de studiebelasting voor het halen van je Vaarbewijs?

De studiebelasting is tussen de 20-40 uur, voor zowel Vaarbewijs 1 als Vaarbewijs 2. Dus ook als je een dagcursus doet moet je rekening houden met een aantal uren zelfstudie.

Wat is de slaagkans voor het Vaarbewijs Examen?

De slaagkans van de vaarbewijs examens is de eerste keer 65%. Maar als je je goed voorbereidt dan is de slagingskans veel groter.

× Vragen?