Verkeersborden

Theorie

Oefenvragen

Ja, ik wil ook alle Vaarbewijs Filmpjes bekijken! Neem nu een abonnement via YouTube of iDeal.

Verkeerstekens die je op het water kan tegenkomen

Net als met de auto op de weg kom je op het water ook verkeersborden tegen. Er zijn rode verbodsborden en gebodsborden en blauwe aanbevelingsborden. Er zijn bijna honderd borden die je moet kennen. Alle verkeersborden die je op het water kan tegenkomen worden in deze video -onder het genot van een hapje en een drankje- behandeld.

Verkeersborden op het water, welke kom je tegen?

Alle borden staan vermeld in Bijlage 7 van het BPR. Je moet ze allemaal kennen voor je Vaarbewijs 1 examen, hier krijg je gegarandeerd een paar vragen over.

Verbodstekens en gebodstekens

Deze borden zijn wit met een rode rand en een zwart teken in het midden. Verbodstekens zijn borden die aangeven dat iets niet mag en een gebodsteken zegt dat iets moet, bijvoorbeeld je moet verplicht linksaf varen.

Een aantal voorbeelden van verbodstekens en gebodstekens die je op het water kan tegenkomen zijn: doorvaren verboden, voorbijlopen verboden, verboden ligplaats te nemen. Verboden aan te meren, verboden te ankeren en verboden voor kleine schepen.

Sommige borden zijn best verwarrend. Zo heb je borden voor verboden voor motorschepen, verboden voor kleine schepen, verboden voor zeilschepen, verboden voor roeiboten, verboden voor surfplanken, verboden om snel te varen, verboden voor waterscooters. Deze borden kunnen in combinaties voorkomen en ook nog eens afhankelijk zijn van het seizoen.

vaarbewijs verkeersborden op het water
Verkeersborden – Foto: Rens Groenendijk

Beperkingstekens

Deze borden zijn ook wit met een rode rand en ze geven een beperking aan. Bijvoorbeeld een beperkte doorvaarthoogte of diepte of beperkte veilige vaarafstand tot de oever.

Aanbevelingstekens

Aanbevelingstekens geven een aanbeveling aan of geven algemene informatie aan. Ze zijn blauw met een wit teken en sommige tekens zijn geel (borden bij bruggen). Een paar voorbeelden van aanbevelingstekens zijn: aanbeveling te varen in de richting van de pijl, toestemming ligplaats te nemen, toestemming te ankeren. Motorschepen toegestaan, kleine schepen toegestaan, zeilschepen toegestaan, zeilplanken toegestaan en waterscooters toegestaan.

Een overzicht van alle mogelijk borden die je op het water kan tegenkomen vind je op de website van scheepvaartbord.nl.

Verwarrende combinaties van borden

Sommige combinaties van verkeersborden op het water kunnen erg verwarrend zijn.

Tip: Met onderstaande borden worden veel fouten gemaakt op het Vaarbewijs Examen. Jou gaat dat nu niet meer gebeuren!

verboden voor kleine schepen
Verboden voor kleine schepen
verboden voor waterscooters
Verboden voor waterscooters
verboden voor motorschepen
Verboden voor motorboten
verboden snel te varen
Verboden snel te varen (max 20 km/h)

Meer lezen?