Verkeersborden

Verkeersborden die je op het water kan tegenkomen

Net als met de auto op de weg kom je op het water ook verkeerstekens tegen. Er zijn rode verbodsborden en gebodsborden en beperkingsborden en blauwe aanbevelingsborden. Sommige borden kunnen ook in combinaties voorkomen. Er zijn bijna honderd 🙇‍♂️ borden die je moet kennen.

Prioriteit

Een verkeersteken heeft prioriteit boven een gedragsregel. Een verkeersaanwijzing  (van een bevoegde autoriteit, zoals een brug- of sluisoperator) heeft prioriteit boven een gedragsregel en een verkeersteken.

Verkeersborden

Verbodstekens en gebodstekens

Verbodsborden zijn wit met een rode rand en een zwart teken in het midden. Verbodstekens zijn borden die aangeven dat iets niet mag en een gebodsteken zegt dat iets moet, bijvoorbeeld je moet verplicht linksaf varen.

Sommige borden zijn best verwarrend. Zo heb je borden voor verboden voor motorschepen, verboden voor kleine schepen, verboden voor zeilschepen, verboden voor roeiboten, verboden voor surfplanken, verboden om snel te varen, verboden voor waterscooters. Deze borden kunnen in combinaties voorkomen en ook nog eens afhankelijk zijn van het seizoen.

Doe de vaarbewijs 1 cursus bij Vaarbewijs Filmpjes voor alle andere soorten borden en oefen met onze interactieve examen oefenvragen.

Alles leren voor je Vaarbewijs 1?

  • Wil je ook alle 100 borden leren die je moet kennen voor je vaarbewijs 1 examen?
  • En welke combinaties van borden allemaal mogelijk zijn?

Ook je Vaarbewijs 1 halen? Start nu direct!

Verwarrende combinaties van borden

Sommige combinaties van verkeersborden op het water kunnen erg verwarrend zijn.

Tip: Met onderstaande borden worden veel fouten gemaakt op het CBR vaarbewijs examen. Jou gaat dat nu niet meer gebeuren!

verboden voor kleine schepen
Verboden voor kleine schepen
verboden voor waterscooters
Verboden voor waterscooters
verboden voor motorschepen
Verboden voor motorboten
verboden snel te varen
Verboden snel te varen (max 20 km/h)

Meer lezen?

Hoe kan ik de verschillende verkeersborden op het water herkennen?

Er zijn verschillende soorten verkeersborden op het water. Verbodsborden zijn te herkennen aan de rode kleur en een streep. Dit kan zowel een schuine streep van linksboven naar rechtsonder als een horizontale streep door het midden zijn. Gebodsborden op het water zijn onder meer de vierkante witte borden met een rode rand, met daarin een vermelding van iets waar je je verplicht aan moet houden. Beperkingstekens op het water zijn onder meer de vierkante witte borden met een rode rand en een zwart driehoekje en vaak een getal erop. Deze borden geven de beperkingen aan met betrekking tot de vaardiepte, doorvaarthoogte en breedte van doorvaart of vaarwater. Een ander gebodsbord is het richtingwijzer bord. Een rechthoekig wit verkeersbord met een rode rand en daarin een zwarte pijl. De richting waarin de pijl wijst geeft dan de verplichte vaarroute aan.

Wat zijn de regels voor verkeersborden op het water?

De regels voor verkeersborden op het water zijn vastgelegd in het Binnenvaartpolitiereglement (BPR). Het BPR is geldig op bijna alle wateren in Nederland. Om gevaarlijke situaties en boetes te voorkomen, is het belangrijk dat je je houdt aan deze verkeersborden en de verkeersregels op het water opvolgt .

× Vragen?