Verschil BPR en RPR

Wat zijn de verschillen tussen het BPR en RPR gebied?

Er zijn een paar verschillen in regels tussen het BPR (Binnenvaart Politie Reglement) en het RPR (Rijnvaart Politie Reglement). Voor de pleziervaart is het BPR het belangrijkste reglement.

Het RPR is van toepassing op de:

  • (Boven- en Neder-) Rijn.
  • Lek.
  • Waal.
  • Pannerdensch kanaal.

Tip: Let er bij het vaarbewijs 1 examen goed op of de vraag gaat over het BPR of het RPR gebied.

Verschillen BPR en RPR

Rijnvaart Politiereglement (RPR)

Je bent als klein schip niet verplicht een exemplaar van het RPR aan boord te hebben, ook hoef je het hele reglement niet te kennen. Alleen de onderstaande verschillen moet je kennen. De verschillen komen voort uit de drukke beroepsvaart in het RPR gebied, waardoor kleine schepen minder rechten hebben dan in het BPR gebied.

BPR Bijzondere bepalingen

In de bijlages van het BPR worden een aantal vaarwateren genoemd waarop uitzonderlijke regels gelden. Voor je vaarbewijs 1 examen hoef je de vaarwegen niet te kennen, maar je moet wel weten welke uitzondering in welke bijlage is opgenomen.

Doe de vaarbewijs 1 cursus bij Vaarbewijs Filmpjes als je alle verschillen die er zijn tussen het BPR en het RPR wil leren.

Alles leren voor je Vaarbewijs 1?

  • Wil je precies weten welke verschillen er zijn tussen het BPR en RPR gebied?
  • Hoe het zit met de voorrangregels in het RPR?
  • En hoe zit het met stuurboordwal en leeftijden in het RPR gebied?

Ook je Vaarbewijs 1 halen? Start nu direct!

Meer lezen?

Veel gestelde vragen

Mag je in het RPR gebied doorvaren bij slecht zicht?

Ja, maar dat mag alleen als je gebruik maakt van een radar.

Moet je het RPR reglement aan boord hebben?

Nee, dit is niet verplicht.

Waar geldt het Rijnvaartpolitiereglement?

Het Rijnvaartpolitiereglement (RPR) geldt op de grote rivieren die direct vanuit Duitsland Nederland in stromen. Dat zijn de Boven-Rijn, Pannerdensch kanaal, Nederrijn en de Lek.

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen het BPR en RPR gebied?

Het Binnenvaartpolitiereglement (BPR) en het Rijnvaartpolitiereglement (RPR) zijn beide reglementen die de verkeersregels voor de binnenvaart bevatten. Het RPR geldt op de grote rivieren die direct vanuit Duitsland Nederland in stromen, namelijk de Boven-Rijn, Pannerdensch kanaal, Nederrijn en de Lek. De verschillen tussen het BPR en RPR komen voort uit de drukke beroepsvaart in het RPR gebied, waardoor kleine schepen minder rechten hebben dan in het BPR gebied .

× Vragen?