Verschil BPR en RPR

Theorie

Oefenvragen

Ja, ik wil ook alle Vaarbewijs Filmpjes bekijken! Neem nu een abonnement via YouTube of iDeal.

Wat zijn de verschillen tussen het BPR en RPR gebied?

Er zijn een paar verschillen in regels tussen het BPR (Binnenvaart Politie Reglement) en het RPR (Rijnvaart Politie Reglement). Voor de pleziervaart is het BPR het belangrijkste reglement. Het RPR is van toepassing op de (Boven- en Neder-) Rijn, de Lek, de Waal en het Pannerdensch kanaal. Verschil BPR en RPR moet je kennen voor je Vaarbewijs 1 Examen.

BPR Bijzondere bepalingen

In Nederland is het BPR het belangrijkste reglement voor watersporters. In de bijlages van het BPR (Binnenvaart Politiereglement) worden een aantal vaarwateren genoemd waarop uitzonderlijke regels gelden. Voor je Vaarbewijs Examen hoef je de vaarwegen niet te kennen, maar je moet wel weten welke uitzondering in welke bijlage is opgenomen.

Bijlage 9 BPR

In de hier genoemde drukke vaarwegen mogen kleine schepen alleen doorvaren met radar en dan is uitluisteren op marifoon dus ook verplicht.

Bijlage 15A BPR

Zeilboten mogen in dit gebied niet laveren. Een klein schip mag hier alleen varen als het een motor klaar heeft die minimaal 6 km/h door het water kan halen en je moet verplicht stuurboordswal houden.

Bijlage 15B BPR

Bij slecht zicht moeten kleine schepen verplicht een radarreflector voeren.

verschil bpr en rpr gebied vaarbewijs
Sluis Bosscheveld – Foto: Rens Groenendijk

Rijnvaart Politiereglement

Het RPR is van toepassing op de (Boven- en Neder-) Rijn, de Lek, de Waal en het Pannerdensch kanaal. Bovendien op alle daaraan grenzende havens, laad- en losplaatsen en recreatieplassen. Je bent niet verplicht een exemplaar van het RPR aan boord te hebben, ook hoef je het hele reglement niet te kennen. De verschillen komen voort uit de drukke beroepsvaart in het RPR gebied, waardoor kleine schepen minder rechten hebben dan in het BPR gebied. Een aantal verschillen zijn:

Verlichting RPR

Een voorbeeld van een verschil is dat motorschepen kleiner dan 7 meter in het RPR-gebied, boordlichten, een toplicht en een heklicht moeten voeren. In het BPR-gebied mogen deze schepen een rondomschijnend wit licht voeren. Kleine zeilschepen mogen in het RPR gebied een romdomschijnend wit licht voeren (maar moeten bij het naderen van een ander schip een tweede wit licht kunnen tonen).

Snelle schepen RPR

Deze hebben voorrang op kleine schepen.

Varen op radar RPR

Ook mag je in het RPR gebied bij slecht zicht alleen varen op radar.

Stuurboordswal RPR

In het RPR-gebied hoeven kleine schepen ook geen stuurboordswal te houden als een tegemoet varend groot schip een blauw bord toont. Grote schepen hebben altijd voorrang.

Drijvende werktuigen RPR

Deze mogen aan de vrije zijde als dagmerk ook een groen-wit-groen verticaal gestreept bord tonen.

Engte RPR

Grote schepen hebben altijd voorrang, ook tegen de stroom in.

Leeftijd RPR

Voor een kleine motorboot (kleiner dan 7 meter die niet harder kan dan 13 km/h) moet je 16+ zijn in plaats van 12+. En voor een klein zeilschip geldt in tegenstelling tot het BPR geen minimum leeftijd.

Meer lezen?

Veel gestelde vragen

Mag je in het RPR gebied doorvaren bij slecht zicht?

Ja, maar dat mag alleen als je gebruik maakt van een radar.

Moet je het RPR reglement aan boord hebben?

Nee, dit is niet verplicht.