Wanneer heb je een Vaarbewijs nodig?

Nederlands is rijk aan water. Met onze vele kleine en grote meren, plassen, kanalen en rivieren en onze ligging aan zee is waterrecreatie een grote hobby voor veel mensen.

En wat is er mooier dan varen met een bootje? Maar waar en wanneer mag dit? Welke kennis is hier nu voor nodig? En hoe kan ik op een veilige manier het water op? En wanneer heb ik een vaarbewijs nodig? In dit artikel lees je er alles over.

vaarbewijs 1 en 2

Wanneer heb je géén vaarbewijs nodig?

Om te beginnen, wanneer heb je nu precies géén vaarbewijs nodig? Je hebt geen vaarbewijs nodig voor het besturen van kleine bootjes die vooral recreatief gebruikt worden zoals kleine roeiboten, kano’s, sup’s en ook voor je opblaasbare roze flamingo heb je geen vaarbewijs nodig. Ook heb je geen vaarbewijs nodig voor zeilboten tot 7 meter lang en open motorboten van 7 meter die niet sneller dan 13 kilometer per uur kunnen varen. Je moet wel minstens 12 jaar oud zijn om deze bootjes te mogen besturen. Voor zeil- of motorboten langer dan 7 meter, maar die niet sneller dan 20 kilometer per uur kunnen varen, moet je minimaal 16 jaar oud zijn.

Wanneer heb je wél een vaarbewijs nodig?

Het klein vaarbewijs is verplicht als je:

 • Een boot wil besturen met een lengte tussen de 15 en 25 meter.
 • Of als je boot sneller kán dan 20 km/h. Het is dus niet zo dat als je langzamer vaart dan 20 km/h je geen vaarbewijs nodig hebt! Het gaat erom dat je boot meer dan die snelheid kan halen, dit geldt dus bijvoorbeeld voor speedboten, jetski’s, en waterscooters. Hiervoor is het vaarbewijs dus verplicht. De verplichting heeft dus niks te maken met het aantal PK’s van de motor. Ook een opblaasbaar rubberbootje met een motor van 5 pk overschrijdt al snel de snelheidslimiet.
 • Je gebruikt het schip bedrijfsmatig.

Vaarbewijs vanaf welke leeftijd?

De minimumleeftijd om een boot te mogen besturen waarvoor een vaarbewijs vereist is, is 18 jaar. Je mag wel al eerder examen doen, maar je vaarbewijspas krijg je pas op je 18de. Je mag dus pas als schipper achter het roer van een vaarbewijsplichtig schip plaatsnemen vanaf je 18de jaar.

Verschil vaarbewijs 1 en 2

In Nederlands is voor recreatief gebruik het vaarbewijs onderverdeeld in klein vaarbewijs 1 (ook wel KVB-1 genoemd) en klein vaarbewijs 2 (ook wel KVB-2 genoemd). Welk vaarbewijs je nodig hebt hangt of van het gebied waarin je wil gaan varen. Je moet altijd eerst je klein vaarbewijs 1 halen, voordat je klein vaarbewijs 2 mag gaan doen. Lees ook het artikel is het halen van je vaarbewijs moeilijk?

Ook je Vaarbewijs halen? Start nu direct!

Waar mag ik varen met klein vaarbewijs 1?

Met Klein Vaarbewijs 1 (KVB-1) mag je in Nederland (met een vaarbewijsplichtig schip) varen op de kleine binnenwateren. Dit zijn in Nederland alle:

 • Kanalen
 • Rivieren
 • Kleine meren (bijv. de Friese meren, Loosdrechtse plassen of Kaagse plassen)

Met uitzondering van:

 • IJsselmeer
 • IJmeer
 • Markermeer
 • Oosterschelde
 • Westerschelde
 • Eems en Dollard
 • Waddenzee

Waar mag ik varen met klein vaarbewijs 2?

Met Klein Vaarbewijs 2 (KVB-2) mag je in Nederland (met een vaarbewijsplichtig schip) overal varen. Dit is dus inclusief het IJsselmeer, IJmeer, Markermeer, Oosterschelde, Westerschelde, Eems en Dollard en de Waddenzee.

Op zee, bijvoorbeeld de Noordzee heb je geen vaarbewijs nodig. Echter zodra je een haven in loopt heb je weer wel een vaarbewijs nodig, dus in de praktijk is een vaarbewijs ook gewoon verplicht als je voornamelijk op zee vaart.

Op de pagina over het verschil tussen vaarbewijs 1 en vaarbewijs 2 zie je een duidelijk filmpje waarin de verschillen nog een keer worden uitgelegd.

Andere soorten vaarbewijzen

Een Groot Pleziervaartbewijs II heb je nodig voor boten van 15 tot 40 meter lang die snelheden van minimaal 20 kilometer per uur kunnen behalen en toegang tot grote wateren nodig hebben.

Daarnaast zijn er specifieke bewijzen voor de beroepsvaart, zoals het Beperkt Groot Vaarbewijs (BGVB) voor schepen tussen 20 en 40 meter en het Groot Vaarbewijs (GVB) voor grotere commerciële vaartuigen.

Hoge boetes indien geen vaarbewijs

Vaar je toch met een boot waarvoor je een vaarbewijs nodig hebt maar je hebt er geen, dan kun je flinke boetes krijgen. In dit artikel vind je een overzicht van alle boetes die je op het water kan krijgen. Daarnaast keert de verzekeringmaatschappij dan niet uit bij een ongeval. Dat geldt niet alleen voor schade aan de boot die je bestuurt, maar ook voor schade die je aan anderen toebrengt en waarvoor je aansprakelijk bent.

Beter dus om gewoon je vaarbewijs te halen. Lees ook onze artikelen over de kosten van een vaarbewijs en de 10 beste tips om te slagen voor je vaarbewijs.

Is het Nederlandse vaarbewijs internationaal geldig?

Het Nederlandse vaarbewijs 1 en 2 wordt wereldwijd erkend, wat betekent dat je met dit certificaat in vrijwel alle landen ter wereld mag varen. CBR-vaarbewijzen voor de recreatievaart zijn sinds 1 januari 2010 voorzien van het ICC (International Certificate of Competence). Je Nederlandse vaarbewijspas is dus gelijk internationaal geldig als je een boot wil huren in bijvoorbeeld Kroatië en Griekenland. Ga je varen in het buitenland? Lees dan het artikel de beste 25 tips voor varen in Kroatië.

 • Het Klein Vaarbewijs I is ook het ICC Inland waters
 • Het Klein Vaarbewijs II is ook het ICC Inland + Coastal waters

In België wordt het Nederlands Vaarbewijs erkend en op de Belgische binnenwateren geldt dezelfde vaarbewijsregeling als in Nederland. Wel heb je in Vlaanderen voor sommige wateren een waterwegenvignet nodig.

We adviseren wel als je in het buitenland gaat varen om bij het verhuurbedrijf of de locale autoriteiten te informeren naar de exacte regels van dat moment.

Heb je een vaarbewijs nodig als je een boot gaat huren?

Voor het huren van een boot gelden dezelfde regels omtrent het vaarbewijs, afhankelijk van de snelheid en de lengte van de boot. Verhuurbedrijven kunnen echter aanvullende eisen stellen, zoals vaarervaring. Informeer dus altijd van te voren bij de verhuurlocatie naar de voorwaarden voor verhuur. Lees ook het artikel over een boot huren zonder vaarbewijs.

Zelf leren varen?

Wil je meer ervaring op doen met het varen van een (snelle) motorboot, sloep of kajuitboot, dan kan varenleren.nl je hier in begeleiden met een vaartraining. Vaar voortaan met meer vertrouwen en een veiliger gevoel bij het aan- en afmeren, in de sluizen, achteruit varen en manoeuvreren in nauw vaarwater. 

Varen leren

Medische eisen voor vaarbewijs

Het is belangrijk dat je aan de medische eisen voldoet, om als bootbestuurder goedgekeurd te worden. Het gaat hierbij om een gezondheidsverklaring die je zelf invult. Wanneer je op één van de medische aandoeningen ‘ja’ invult, moet je nog een schriftelijke verklaring van een arts meezenden voor goedkeuring. Een medisch adviseur van het Centraal Bureau Rijvaardigheden (CBR) beoordeelt vervolgens of de medische aandoening een beperking vormt voor je functioneren als schipper. Met een dyslexieverklaring kan het examen mondeling afgenomen worden.

Kan ik een vaarbewijs kopen?

Nee dat kan niet! Je krijgt alleen je vaarbewijs als je het examen bij het CBR succesvol hebt afgelegd. Alle partijen en websites die een vaarbewijs te koop aanbieden zijn oplichters, trap daar dus niet in! Kielhalen die mensen! Ga gewoon lekker aan de slag bij Vaarbewijs Filmpjes, de beste en leukste vaarbewijs cursus van Nederland.

Ook je Vaarbewijs halen? Start nu direct!

Meer lezen?

Wanneer heb je een vaarbewijs nodig?

In Nederland en België heb je een vaarbewijs nodig als de boot die je bestuurt sneller kan varen dan 20 km/u of langer is dan 15 meter. De minimale leeftijd om je vaarbewijs te halen is 18 jaar.

Waar mag je varen met Vaarbewijs 1?

Met Vaarbewijs 1 mag je varen op rivieren, kanalen en kleine meren. Als je ook op de grote wateren wilt varen, zoals de Waddenzee, de Oosterschelde, de Westerschelde, de Eems en Dollard, het IJsselmeer, het IJmeer en het Markermeer, dan heb je naast Vaarbewijs 1 ook Vaarbewijs 2 nodig.

Waar mag je varen met Vaarbewijs 2?

Met Vaarbewijs 2 mag je varen op de grote wateren zoals de Waddenzee, de Oosterschelde, de Westerschelde, de Eems en Dollard, het IJsselmeer, het IJmeer en het Markermeer .

Heb je een Vaarbewijs nodig voor een jetski?

Jazeker, een waterscooter en jetski en kunnen sneller dan 20 km/h door het water en zijn dus vaarbewijsplichtig.

Heb je een vaarbewijs nodig voor een sloepje?

Voor een sloepje heb je alleen een vaarbewijs nodig als deze sneller kan varen dan 20 km/h of als de sloep groter is dan 15 meter.

Heb je een vaarbewijs nodig voor een zeilboot?

Voor een zeilboot heb je een vaarbewijs nodig als de zeilboot groter dan 15 meter is.

Heb je een vaarbewijs nodig voor een motorboot?

Voor een motorboot heb je een vaarbewijs nodig als de motorboot groter is dan 15 meter of sneller kan dan 20 km/h.

Wat is de maximale grootte van de boot met een Klein Vaarbewijs?

De maximale grote van de boot die je met een Klein Vaarbewijs mag besturen is 25 meter.

Heb ik een Vaarbewijs nodig in een opblaasbaar bootje met een kleine buitenboordmotor?

Dat hangt ervan af. Het criterium is of je sneller dan 20 km/h met je bootje kan varen. Dit kan al snel met een motortje van 6pk of meer. Probeer het dus uit bij jouw bootje, kan je sneller dan ben je vaarbewijsplichtig.

Heb je voor een SUP een vaarbewijs nodig?

Voor een SUP hoef je geen vaarbewijs te halen. Een SUP valt onder door spierkracht voortbewogen schepen en voor een SUP gelden dezelfde voorrangsregels als voor bijvoorbeeld roeiboten.

Heeft een kitesurfer een Vaarbewijs nodig?

Al kan een kitesurfer sneller dan 20 km/h, er is geen vaarbewijs voor nodig. In het BPR staat: “Het is verboden te varen met een door een vlieger voortbewogen plank of klein schip.” Kitesurfen is dus alleen toegestaan in gebieden die daarvoor speciaal zijn aangewezen.

Welk vaarbewijs heb je nodig op de Waddenzee?

Als je gaat varen op de Waddenzee (maar ook op de Ooster- en Westerschelde, Eems/Dollard, Markermeer of IJmeer dan heb je Vaarbewijs 2 nodig.

Welk vaarbewijs heb je nodig op het IJsselmeer?

Als je gaat varen op de IJsselmeer (maar ook op de Ooster- en Westerschelde, Eems/Dollard of de Waddenzee dan heb je Vaarbewijs 2 nodig.

Welk vaarbewijs heb je nodig op de Noordzee?

Voor varen op de Noordzee heb je geen vaarbewijs nodig. Denk eraan dat je met een vaarbewijsplichtige boot wel een vaarbewijs nodig hebt als je vanaf de Noordzee een haven in vaart.

Vanaf welke leeftijd mag je een boot besturen?

Afhankelijk van het type boot geldt er een minimumleeftijd om een boot te mogen besturen. Uiteraard moet je een vaarbewijs hebben voor vaarbewijsplichtige boten.
– Alle leeftijden: Bootjes zonder motor die kleiner zijn dan 7 meter.
– 12+ jaar: Bootjes met motor die maximaal 13 km/h kunnen en die kleiner zijn dan 7 meter.
– 16+ jaar: Alle boten behalve boten die sneller kunnen dan 20 km/h.
– 18+ jaar: Alle boten

Is het Nederlandse Vaarbewijs ook in het buitenland geldig?

Ja, in de meeste buitenlandse landen wel. Vaarbewijs 1 is ook gelijk je ICC Inland Waters en Vaarbewijs 2 is gelijk je ICC Coastal Waters. Informeer altijd goed in het land waar je wil gaan varen welke regels en vereisten daar noodzakelijk zijn. Tips voor zeilen in Kroatië lees je in dit artikel.

Welk Vaarbewijs heb ik nodig in Kroatië?

In Kroatië heb je Vaarbewijs 1 en 2 nodig voor alle boten die groter zijn dan 3 meter. Tips voor zeilen in Kroatië lees je in dit artikel.

Kan ik een boot huren zonder Vaarbewijs?

Ja dat kan. Maar alleen boten die kleiner zijn dan 15 meter en niet sneller kunnen varen dan 20 km/h. Lees ook het artikel over een boot huren zonder Vaarbewijs.

Kan je je vaarbewijs kwijtraken?

Je kan je vaarbewijs kwijtraken, bijvoorbeeld als je te veel gedronken hebt of te hard vaart. Het algemeen in Nederland geldende vaarmaximum is 20 km/h. In sommige gebieden, mag je sneller varen, maar dat staat dan apart aangegeven.

Kan ik als Belg in Nederland mijn Vaarbewijs halen?

Ja dat kan, je kan gewoon examen doen bij een CBR in (Zuid) Nederland. Het halen van een Nederlands Vaarbewijs is veel minder gedoe dan het Belgische stuurbrevet. En het Nederlandse Vaarbewijs is gewoon geldig in België.

Kun je een vaarbewijs kopen?

Nee, je kunt geen vaarbewijs kopen. Om een vaarbewijs te verkrijgen moet je slagen voor het vaarbewijsexamen. Het examen wordt afgenomen door het CBR en je moet voldoen aan de exameneisen om te slagen.

Zijn er uitzonderingen op de regels voor het hebben van een vaarbewijs?

Of en welk vaarbewijs je nodig hebt hangt af van het vaargebied, de grootte van de boot en de maximale snelheid die de boot kan halen. Er zijn echter enkele uitzonderingen op de regels voor het hebben van een vaarbewijs. Zo heb je bijvoorbeeld geen vaarbewijs nodig om te varen op de Noordzee. Voor de zeehavens heb je echter wel een vaarbewijs nodig. Dus als je via de zeehavens richting zee wilt, zul je alsnog een vaarbewijs nodig hebben.

× Vragen?