Wat kost een Vaarbewijs?

In dit artikel lees je alles over de verschillende soorten vaarbewijscursussen die er zijn en wat een vaarbewijs kost. Lees ook ons artikel met de 10 beste tips om te slagen voor je vaarbewijs.

Gelukkig zijn de kosten voor een vaarbewijs 1 en 2 veel minder dan de prijs van een boot! De kosten voor het vaarbewijs kunnen worden onderverdeeld in twee categorieën:

 1. Studiekosten, zoals boeken, online cursussen en/of klassikale cursussen.
 2. Kosten voor het CBR vaarbewijsexamen en de aanvraag van je vaarbewijspas en gezondheidsverklaring.

Studiekosten Vaarbewijs

De financiële kosten voor het vaarbewijs zijn in Nederland relatief laag, vooral in vergelijking met naburige landen. Dit komt voornamelijk omdat het vaarbewijs momenteel alleen een theorie-examen is, dat bij het CBR achter de computer wordt afgelegd. Het is echter goed om in gedachten te houden dat, mocht er in de toekomst een praktijkexamen worden geïntroduceerd, de kosten voor het vaarbewijs aanzienlijk zullen gaan stijgen.

De prijzen voor vaarbewijs 1 en vaarbewijs 2 verschillen niet veel. Bovendien zijn er mogelijkheden om te besparen, bijvoorbeeld door beide cursussen tegelijk aan te schaffen, eventueel inclusief een marifoniecursus, zoals dat kan bij Vaarbewijs Filmpjes. Houd er rekening mee dat het noodzakelijk is om eerst vaarbewijs 1 te halen, voordat je kan doorgaan met vaarbewijs 2.

Ook je Vaarbewijs halen? Start nu direct!

Er zijn diverse opties beschikbaar om de theorie te leren, variërend van klassikaal onderwijs met een trainer, tot zelfstudie met boeken of online cursussen. Uiteindelijk hangt de keuze af van je persoonlijke leerstijl en budget. Het halen van je vaarbewijs hoeft niet moeilijk te zijn.

Kosten dagcursus op lokatie

Dagcursussen zijn een populaire keuze en worden aangeboden als één- of tweedaagse evenementen, of als een reeks avondcursussen. Belangrijk om te weten is dat één dag studie vaak niet voldoende is om het vaarbewijsexamen succesvol af te ronden. Met een studiebelasting van 20 tot 40 uur per examen, is zelfstudie thuis of op de boot nodig voor het halen van je diploma.

De kosten voor een dagcursus zijn tussen de €150,- en €280,-

Erkende vaarscholen en opleidingsinstituten staan bekend om hun ervaren trainers en kwalitatief hoogwaardig cursusmateriaal. De keuze voor een lokale zeilschool kan onzeker zijn qua kwaliteit. Het lezen van ervaringen van voorgaande cursisten kan helpen bij het maken van een geïnformeerde keuze. Controleer of de lunch en het cursusmateriaal bij de prijs zijn inbegrepen.

Voordelen van een dagcursus zijn:

 • Directe mogelijkheid tot het stellen van vragen.
 • Gerichte aandacht voor complexe onderwerpen.
 • Ondersteuning en interactie met medecursisten.
 • Een gezellige en motiverende leeromgeving.

Nadelen van een dagcursus:

 • Hogere kosten in vergelijking met zelfstudie.
 • Mogelijk lange wachttijden voor inschrijving.
 • Extra reis- en parkeerkosten.
 • De noodzaak om fysiek aanwezig te zijn en alles in één dag te volbrengen.
Vaarbewijs Filmpjes pet

Kosten online cursus

Ben je van plan je vaarbewijs online te halen? De markt biedt diverse online vaarbewijs cursussen aan, waarbij vragen kunnen worden gesteld in een forum. Sommige opleiders combineren de flexibiliteit van online cursussen met een klassikale dagcursus.

De kosten van een online cursus zijn tussen de €60 en €220.

Wees alert op aanbieders met stilzwijgende abonnementsverlengingen en ingewikkelde opzegprocedures. Bij Vaarbewijs Filmpjes betaal je eenmalig en behoud je toegang tot het materiaal tot je slaagt – een helder en eerlijk aanbod!

Ook je Vaarbewijs halen? Start nu direct!

Voordelen online vaarbewijs cursus:

 • Studeren in eigen tempo.
 • Studeren in eigen tijd.
 • Goed materiaal (niet altijd).
 • Minder duur dan een dagcursus.
 • Echte oefenexamens met een realistische score.

Nadelen online vaarbewijs cursus:

 • Je kan niet direct vragen stellen aan een docent.
 • Niet altijd duidelijk of het materiaal up-to-date is.
 • Je moet jezelf motiveren om aan de slag te gaan.

Waarschuwing voor slechte cursussen

Let echter op voor ’te mooi om waar te zijn’-aanbiedingen. Extreem goedkope, grote kortingen of zelfs gratis cursussen leveren zelden de kwaliteit die nodig is voor een succesvol vaarbewijs examen. Ook aanbieders die ‘slagingsgarantie’ bieden zijn niet altijd betrouwbaar. Er zitten vaak extreme voorwaarden aan deze zogenaamde slaaggarantie. Je zult zelf examen moeten doen en als je de stof niet goed onder de knie hebt dan slaag je niet. Jouw examenuitslag is privé en het CBR zal deze uitslag nooit communiceren naar de opleider.

Kosten van vaarbewijsboeken

Traditioneel leren uit boeken blijft ook een keuze voor het voorbereiden op het vaarbewijsexamen. Tegenwoordig bieden sommige boeken ook toegang tot een online variant, waardoor je het gemak van digitale middelen combineert met het fysieke boek. Echter, onderzoek toont aan dat de slagingskans bij uitsluitend leren uit een boek slechts 15% is. Het is dus belangrijk om naast het lezen van boeken ook veel oefenvragen te maken voor een hogere slagingskans.

Een belangrijke tip voor wie overweegt een tweedehands boek te gebruiken: zorg ervoor dat het boek niet ouder is dan 2-3 jaar. Hoewel de inhoud van de vaarbewijstheorie niet significant verandert, kunnen kleine updates het verschil maken tussen slagen of zakken.

Kosten van boeken zijn tussen de €20 en €40 per boek.

Voordelen van vaarbewijsboeken:

 • Neem ze overal mee naartoe, zelfs naar de boot.
 • Boeken zijn relatief goedkoop.
 • Geen noodzaak voor internetverbinding of elektronische apparaten.
 • Het is makkelijk om belangrijke delen te markeren of aantekeningen in de kantlijn te schrijven.
 • Veel mensen vinden het prettig om fysiek iets in handen te hebben tijdens het leren.
 • Lezen van een fysiek boek kan minder afleidend zijn dan online studeren, waarbij notificaties en andere online verleidingen op de loer liggen.

Nadelen van vaarbewijsboeken:

 • Er zijn veel slechte vaarbewijsboeken.
 • Boeken kunnen snel verouderen.
 • Boeken bieden geen interactieve elementen zoals video’s, quizzen of forums.
 • Sommige boeken bevatten fouten die pas in een volgende druk worden gecorrigeerd.
 • Het zoeken naar specifieke informatie neemt meer tijd in beslag dan bij online bronnen.
 • Boeken kunnen zwaar zijn om mee te nemen en vereisen fysieke opslagruimte.

Kosten privé cursus

Overweeg je een privécursus met een professionele trainer voor je vaarbewijs examen? Deze vorm van onderwijs is uitermate geschikt voor degenen die moeite hebben met zelfstudie of een voorkeur hebben voor een persoonlijke, op maat gemaakte benadering. Een privé vaarbewijstrainer zal de cursus afstemmen op jouw specifieke leerbehoeften en -wensen, wat een optimale leerervaring garandeert.

Kosten privé cursus tussen de €50 en €100 per uur.

Voordelen van een privé vaarbewijscursus:

 • Ontvang individuele begeleiding en ondersteuning.
 • De inhoud van de cursus wordt aangepast aan jouw unieke leerstijl.
 • Stel alle vragen die je wilt, zonder de druk van een groepsomgeving.
 • De mogelijkheid om in je eigen, vertrouwde omgeving te leren.
 • Focus op specifieke gebieden waar je moeite mee hebt.

Nadelen privé vaarbewijscursus:

 • Een privécursus is aanzienlijk duurder dan andere vormen van onderwijs.
 • Vereist toewijding en tijd voor één-op-één sessies.
 • De kwaliteit van de cursus hangt sterk af van de ervaring en deskundigheid van de trainer.

Ook je Vaarbewijs halen? Start nu direct!

Kosten vaarbewijsexamen bij het CBR in 2024

Het CBR brengt eenmalig kosten in rekening. Het vaarbewijs 1 en 2 is levenslang geldig en er zijn geen jaarlijkse kosten aan verbonden. Voor 2024 zijn de tarieven als volgt.

Vaarbewijs-1 kosten

€50,55 – Afleggen van het Vaarbewijs 1 Examen.

Optioneel:

 • €13,- extra voor een extratijd examen/
 • €39,55 extra als je een individueel begeleid examen wil.

Vaarbewijs-2 kosten

€60,15 – Afleggen van het Vaarbewijs 2 Examen.

Optioneel:

 • €13,- extra voor een extratijd examen/
 • €39,55 extra als je een individueel begeleid examen wil.

Let op dat je bij je Vaarbewijs 2 Examen zelf een Bretonse Plotter en een passer moet meenemen. Deze kan je bijvoorbeeld bij vaarwinkel.nl online aanschaffen.

Kosten Vaarbewijs 1 + 2 gecombineerd

€84 – Deze reductie geldt alleen als je beide examens op dezelfde dag aflegt.

Vaarbewijs pasje

€12,05 – Voor het aanvragen van het Vaarbewijs pasje (Kan gecombineerd worden voor vaarbewijs 1 en 2).

Gezondheidsverklaring

€12,50 – Voor het aanvragen van de Gezondheidsverklaring (Kan gecombineerd worden voor vaarbewijs 1 en 2).

Een gezondheidsverklaring vul je zelf in. Als je alle vragen met ‘nee’ kan beantwoorden, voldoe je aan de medische eisen om een schip te mogen besturen. Mocht je één of meerdere vragen met ‘ja’ moeten beantwoorden, dan is mogelijk een verklaring van een arts vereist, waarin de aard en de ernst van de aandoening wordt verduidelijkt. Indien een verklaring vereist is, krijg je hierover bericht van het CBR. Je krijgt een brief met de instructie om naar een arts te gaan.

Marifonie Examen

€82,40 – Voor het examen voor je Basiscertificaat Marifonie. De cursus voor je Basiscertificaat Marifonie doe je natuurlijk ook bij Vaarbewijs Filmpjes. De leuke Marifonie cursus!

Meer lezen?

Wat zijn de kosten van Vaarbewijs 1?

Het examen Klein Vaarbewijs 1 (KVB1) kost in 2024 €50,55. Het examengeld staat overigens los van het cursusgeld. Nadat je geslaagd bent voor het vaarbewijsexamen moet je zelf een gezondheidsverklaring invullen. Dat document kost € 12,50. De aanvraag van de vaarbewijspas kost € 12,05. 

Wat zijn de kosten van Vaarbewijs 2?

Het examen Klein Vaarbewijs 2 (KVB2) kost in 2024 € 60,15. Het examengeld staat overigens los van het cursusgeld. Nadat je geslaagd bent voor het vaarbewijsexamen moet je zelf een gezondheidsverklaring invullen. Dat document kost € 12,50. De aanvraag van de vaarbewijspas kost € 12,05. 

× Vragen?