Waterkaarten

Theorie

Oefenvragen

Ja, ik wil ook alle Vaarbewijs Filmpjes bekijken! Neem nu een abonnement via YouTube of iDeal.

Waterkaarten Vaarbewijs 2 Examen

Uitleg hoe je van de aarde kaarten maakt en hoe je deze moet lezen. De Hydrografische Dienst geeft waterkaarten uit (de 1800-serie) van de ruime Nederlandse wateren, zoals Markermeer en Waddenzee. Het kunnen lezen van deze kaarten is en belangrijk onderdeel bij het onderwerp navigeren voor je Vaarbewijs 2 Examen.

Meridianen en parallellen

De aarde in onder te verdelen in parallellen (breedtecirkels) en meridianen (lengtecirkels). De evenaar is de bekendste en grootste breedtecirkel. Het snijpunt van een lengtecirkel en een breedte cirkel is een geografische positie die je als een waypoint in een GPS kan zetten.

Een positie wordt aangeduid in graden, minuten en tienden van minute. Op de staande (verticale) rand van een kaart is 1 minuut gelijk aan 1 zeemijl. Dit kan je gebruiken om de afstand tussen twee punten op een waterkaart te bepalen.

Mercator projectie

Via de Mercator projectie kan je van de ronde aarde een platte kaart maken. Hiertoe zet je een cilinder om de aardbol en projecteer je vanuit het midden alle lijnen en landen op de cilinder. Landen vervormen naarmate ze meer naar de polen liggen. Voordeel van een Mercator projectie is dat een rechte koers op de aarde ook een rechte lijn op de kaart is. Afstanden op de kaart kan je alleen meten via een lengtecirkel, omdat lengtecirkels over de hele aarde even lang zijn. Dit is de staande rand op een de kaart.

Waterkaarten en symbolen

Op de zeekaarten staan zeer veel symbolen, een deel daarvan moet je kennen voor je Vaarbewijs 2 Examen. De exacte positie van objecten, zoals boeien en kerken, wordt op de kaart aangegeven met een klein rondje. Als je met je plotter en passer de positie van dit object wil bepalen, dan neem je de positie van dit rondje.

De zeekaarten worden jaarlijks vernieuwd, zorg dat je altijd de meest actuele versie hebt als je het water op gaat. Tussentijdse wijzigingen worden gepubliceerd door de Dienst der Hydrografie in de Berichten voor Zeevarenden.

waterkaart zeekaart vaarbewijs 2 examen cbr
Waterkaart Texelstroom

Download Vaarbewijs 2 Examen Waterkaarten

Voor je Vaarbewijs 2 Examen heb je 2 waterkaarten nodig, de Waddenzee en het Markermeer. Deze kaarten kan je hier als PDF downloaden:

Overzicht Symbolen Waterkaart

Wil je weten welke symbolen er allemaal op een zeekaart staan, bekijk dan deze folder. (Dit hoef je niet allemaal te weten voor je examen, pfffffft)

Meer lezen?

Veel gestelde vragen

Wat is een meridiaan?

Meridianen zijn een onderverdeling van de aarde in lengtecirkels. Deze cirkels lopen over beide polen en zijn allemaal even groot.

Wat is een parallel?

Parallellen zijn een onderverdeling van de aarde in breedtecirkels. De grootste breedtecirkel is de evenaar, naar de polen toe worden parallellen zijn kleiner.

Wat is een Mercator projectie?

Via de Mercator projectie kan je van de ronde aarde een platte kaart maken. Hiertoe zet je een cilinder om de aardbol en projecteer je vanuit het midden alle lijnen en landen op de omliggende cilinder.