Waterkaarten

Het kunnen lezen van waterkaarten is een belangrijk onderdeel bij het onderwerp navigeren voor je vaarbewijs 2 examen. De Hydrografische Dienst geeft waterkaarten uit (de 1800-serie) van de ruime Nederlandse wateren, zoals Markermeer en Waddenzee. Deze waterkaarten die ook gebruikt worden op het vaarbewijs 2 examen zijn in dit hoofdstuk te downloaden.

Waterkaarten

Meridianen en parallellen

De aarde in onder te verdelen in parallellen (breedtecirkels) en meridianen (lengtecirkels). Het snijpunt van een lengtecirkel en een breedte cirkel is een geografische positie die je bijvoorbeeld als een waypoint in een GPS kan zetten.

Breedtecirkel

Breedtecirkels (parallellen) verdelen de aarde in horizontale cirkels De evenaar is de bekendste en grootste breedtecirkel en deze ligt op 0°. Oplopend naar de polen worden de parallellen steeds kleiner. De cirkel op de Noordpool ligt op 90° en op de Zuidpool ligt op -90°, de cirkels zijn daar zo klein dat het feitelijk een stip is.

Omrekentool kilometers zeemijlen

Je kan onze eenvoudige omrekentool gebruiken om kilometers om te rekenen naar zeemijlen en andersom.

Alles leren voor je Vaarbewijs 2?

  • Wil je ook leren wat een lengtecirkel is?
  • En hoe het zit met de mercator projectie en schaalverdelingen?
  • Weet je dat je voor je Vaarbewijs 2 Examen de kaartsymbolen moet kennen?

Ook je Vaarbewijs 2 halen? Start nu direct!

Meer lezen?

Veel gestelde vragen

Wat is een meridiaan?

Meridianen zijn een onderverdeling van de aarde in lengtecirkels. Deze cirkels lopen over beide polen en zijn allemaal even groot.

Wat is een parallel?

Parallellen zijn een onderverdeling van de aarde in breedtecirkels. De grootste breedtecirkel is de evenaar, naar de polen toe worden parallellen zijn kleiner.

Wat is een Mercator projectie?

Via de Mercator projectie kan je van de ronde aarde een platte kaart maken. Hiertoe zet je een cilinder om de aardbol en projecteer je vanuit het midden alle lijnen en landen op de omliggende cilinder.

× Vragen?