Wetgeving marifoon

Theorie

Oefenvragen

Ja, ik wil ook alle Vaarbewijs Filmpjes bekijken! Neem nu een abonnement via YouTube of iDeal.

Welke wetgeving is er rondom marifonie?

In dit filmpje voor je Marifoon Examen leer je de hoe de wetgeving en regelgeving rondom radiocommunicatie en marifonie is geregeld. Een deel is op internationaal niveau geregeld en een deel op nationaal niveau.

Internationale wetgeving marifoon

De ITU (International Telecommunication Union) regelt het gebruik van de frequentieruimte internationaal. Eén van de dingen die ze doen is de uitgifte van roepnaam reeksen per land. Omdat schepen dezelfde scheepsnaam kunnen hebben die niet uniek is, heeft ieder schip met een marifoon een unieke roepnaam.

Nationale wetgeving marifoon

Het Ministerie van Economische zaken en de afdeling Agentschap Telecom is verantwoordelijk voor de Marifoon regels in Nederland. Het meeste is vastgelegd in de telecommunicatiewet. Het Agentschap Telecom is o.a. verantwoordelijk voor de uitgifte van roepnamen, MMSI nummers, marifoon registraties en bedieningscertificaten. Daarnaast staan er praktische regels in het BPR en RPR.

Meldplicht en uitluisterplicht

Grote schepen moeten verplicht één of meerdere marifoons aan boord hebben. Voor kleine schepen is een marifoon niet verplicht, maar wordt wel aangeraden als je veel op de ruime wateren vaart. Een marifoon is wel verplicht voor een klein schip als deze een radar of een AIS aan boord heeft.

In blokgebieden en bij bruggen en sluizen geldt voor grote boten een meldplicht op het werkkanaal. Voor kleine schepen met een marifoon geldt een uitluister- en communicatieplicht.

Handboek Marifonie

Als je een marifoon aan boord hebt dan moet er ook iemand aan boord zijn die in het bezit is van het bedieningscertificaat. Daarnaast moet het registratiebewijs en het handboek marifonie aan boord zijn. Het Handboek Marifonie is hieronder te downloaden.

Meer lezen?