Wieleffect

Theorie

Oefenvragen

Ja, ik wil ook alle Vaarbewijs Filmpjes bekijken! Neem nu een abonnement via YouTube of iDeal.

Hoe reageert je motorboot op het wieleffect?

Bootschroeven kunnen als de boot vooruit vaart linksom of rechtsom draaien. Hierbij treedt het wieleffect op, door dit effect draait de achterkant van je boot een beetje naar links of naar rechts. Je kan handig gebruik maken van dit wieleffect bij het uitvoeren van een aantal manoeuvres. Zorg dus dat je weet wat voor type schroef jouw boot heeft.

De draairichting van de schroef van je boot

Een bootschroef is zo ontworpen dat deze voorwaartse kracht levert. Sommige schroeven draaien dan linksom (linkse schroef) en sommige rechtsom (rechtse schroef). Door de draaiing van de schroef treedt ter hoogte van de schroef ook een zijwaartse kracht op. De schroef wil een beetje -net als een wiel- ook zijwaarts door het water bewegen, dit heet het wieleffect.

Bij een rechtsdraaiende schroef gaat -bij het vooruit varen- de achterkant van het schip uitwijken naar stuurboord, waardoor de boot naar bakboord draait.

wieleffect motorboot
Wieleffect gebruiken – Foto: Rens Groenendijk

Het wieleffect gebruiken bij manoeuvres

Bij een rechtsdraaiende schroef kan je linksom (over bakboord) de kortste draaicirkel maken. Als je achteruit vaart is het schroefeffect tegenovergesteld. Achteruit varend is het wieleffect groter, omdat schroeven geoptimaliseerd zijn om vooruit te kunnen varen. Als je niet weet wat voor type schroef je hebt dan kan je dit snel testen door eerst een rondje rechtsom te maken en dan een rondje linksom.

Het roer van een schip reageert alleen goed als een schip snelheid heeft, er moet water langs het roerblad stromen. Ook bij het aanmeren en wegvaren kan je handig gebruik maken van dit effect van je bootschroef, hoe lager de voorwaartse of achterwaartse snelheid hoe gevoeliger het schip voor dit effect.

Meer lezen?

Veel gestelde vragen

Wat is het wieleffect?

Het wieleffect is het verschijnsel dat de schroef van een boot een zijdelingse kracht op het achterschip uitoefent.

Wat is een rechtse schroef?

Dat is een bootschroef die bij het vooruit varen rechtsom draait.

Wat is een linkse schroef?

Dat is een bootschroef die bij het vooruit varen linksom draait.

Wat is de kortste draaicirkel van een motorboot?

Bij een rechtsdraaiende schroef is bij vooruit varen de kortste draaicirkel linksom.