Meteorologie, hoe ontstaan wolken?
Deze Vaarbewijs 2 les gaat over de verschillende soorten wolken, een trog en warmte- en koudefronten. Ook kijken we naar de kenmerken van verschillende luchtsoorten, zoals arctische lucht, polaire maritieme lucht en tropische lucht.

Luchtdruk
Ook lucht heeft een gewicht en hoe meer lucht je boven je hebt, hoe zwaarder de lucht en dit is de luchtdruk. Op een hoge berg is de luchtdruk lager, omdat je dan minder lucht boven je hebt. Op zeeniveau is de gemiddelde luchtdruk 1013 hPa (HectoPascal). Het apparaat waarmee je de luchtdruk kan meten heet een barometer. De zon zorgt ervoor dat op bepaalde plekken warme lucht gaat opstijgen en hierdoor ontstaan luchtdrukverschillen. De lucht gaat stromen van gebieden met hogedruk naar gebieden met lagedruk, dit heet wind.
Indien de luchtdruk in korte tijd (tussen de 1 en 3 uur) sterk verandert, dan wijst dit meestal op een weersverandering. Hou dit in de gaten als je op het water zit. Een scherpe daling in de luchtdruk wijst meestal op een snel verslechterende weersituatie.
Trog
Gebieden met gelijke luchtdruk noemen we isobaren, deze lopen meestal rondom een hogedruk en lagedrukgebied. Hoe dichter de isobaren bij elkaar liggen, hoe groter het luchtdrukverschil en hoe harder het waait. Lagedruk gebieden veroorzaken meestal slecht weer. En deze depressies bewegen (op het Noordelijk halfrond) van ZW naar NO.
Aan de achterkant van de beweging van de depressies worden de isobaren nog eens extra in elkaar gedrukt, dit heet een trog. In dit gebied is het vaak slecht weer met harde windstoten.
Alles leren voor je Vaarbewijs 2?
- Wil je ook leren wat een warmtefront en een koudefront is?
- En welke verschillende luchtsoorten je allemaal hebt?
- En welke soorten wolken je moet kennen voor je Vaarbewijs 2 Examen?
Ook je Vaarbewijs 2 halen? Start nu direct!